Gajser v Turčiji znova na zmagovalnem odru

Turški Afyonkarahisar je še drugič v štirih dneh gostil najboljše motokrosiste sveta. Po nedeljski dirki, ki jo je Gajser zaključil na tretjem mestu, je bil danes drugi. Jan Pancar v MX2 16.


Po nedeljski dirki za Veliko nagrado Turčije so danes najboljši motokrosisti na istem prizorišču odpeljali še eno, skupno pa deveto dirko sezone. Slovenijo in AMZS sta zastopala Tim Gajser v razredu MXGP in Jan Pancar v MX2. 

Gajser na tretjem mestu le slabe tri sekunde za Herlingsom

Prva vožnja  dirke za VN Afyona je bila izjemno napeta, na koncu pa jo je dobil Nizozemec Jeffrey Herlings. Takoj za njim je ciljno črto prevozil Italijan Antonio Cairoli, slovenski šampion Tim Gajser pa je bil tretji z zgolj slabimi tremi sekundami zaostanka za Nizozemcem, ki velja za enega njegovih glavnih tekmecev za naslov svetovnega prvaka.

Gajser na startu ni bil v ospredju, saj je v prvi zavoj zapeljal šele kot deveti. Začetek dirke je najbolje uspel Špancu Jorgeju Pradu, ki pa je v petem krogu padel in se nato ni več vmešal v boj za zmagovalni oder (na koncu je bil 21.). Gajser se je takrat uspel prebiti na tretje mesto, potem pa je vseskozi stopnjeval ritem. V 15. krogu je sicer skušal prehiteti Herlingsa, a brez uspeha. V zadnjem krogu je Francoz Romain Febvre naredil napako in padel na četrto mesto, toda v istem trenutku je Gajserja prehitel Cairoli, tako da je aktualni svetovni prvak prvo vožnjo končal na tretjem mestu.

Po zmagi v drugi vožnji Gajser skupno drugi

V drugi vožnji je bil Gajserjev start boljši, zaostal je le za Pradom in Herlingsom. Po napaki ga je za kratek čas prehitel Cairoli, a nato je slovenski as stopil na plin, začel nizati najhitrejše kroge in znova pokazal, da je razred zase. Ko je uspel priti v vodstvo, ga ni več izpustil iz rok. Še najbolj se mu je približal Herlings, ki pa je ciljno črto prečkal s šestimi sekundami zaostanka. Tretji je bil Cairoli. 

Skupno je dirko za VN Afyona dobil Herlings, Gajser si je za rojstni dan poklonil drugo mesto, tretji pa je bil Cairoli. Slavljenec je bil po dirki zelo zadovoljen:

V drugi vožnji sem resnično užival. Na motorju sem se počutil zelo udobno in našel zares dober ritem. Seveda sem malo razočaran nad prvo vožnjo, še zlasti, ker sem povsem na koncu izgubil pozicijo, kar me je stalo skupne zmage. A vseeno je bilo super, da sem lahko v drugi vožnji pokazal hitrost in naredil nekaj dobrih prehitevanj ter zmagal s solidno prednostjo. Sedaj se bom pripravil za Riolo Sardo, ki bo zaradi globokega peska povsem drugačen izziv. Tam sem sicer v zadnjih letih precej vozil, zato se zelo veselim dirke. Velika zahvala ekipi za trdo delo med premorom in hvala vsem, ki ste mi voščili ob rojstnem dnevu. Bil je čudovit dan!

V drugi vožnji je bil Gajser znova razred zase.


V skupnem seštevku Gajser še naprej vodi. Pred najbližjim zasledovalcem Febvrejem ima 28 točk naskoka, še točko več od Cairolija, zelo blizu pa sta s 321 oziroma 315 točkami tudi Herlings in Prado.

Pancar tokrat 16. 

Jan Pancar je bil v MX2 v obeh vožnjah 16. in si je prevozil deset novih točk. V skupnem seštevku svetovnega prvenstva je napredoval na 17. mesto.

Deseta od skupno osemnajstih načrtovanih preizkušenj sezone za točke svetovnega prvenstva v motokrosu bo 19. septembra 2021 na Sardiniji. 

REZULTATI

MXGP

1. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Tim Gajser (Slo), 4. Romain Febvre (Fra), ...

2. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Jeffrey Herlings (Niz), 3. Antonio Cairoli (Ita), 4. Jorge Prado (Špa), ...

Skupno VN Afyona: 1. Jeffrey Herlings (Niz): 47, 2. Tim Gajser (Slo): 45, 3. Antonio Cairoli (Ita): 42, ...

Skupno SP (9/18): 1. Tim Gajser (Slo): 355 točk, 2. Romain Febvre (Fra): 327, 3. Antonio Cairoli (Ita): 326, 4. Jeffrey Herlings (Niz): 321, 5. Jorge Prado (Špa): 315, ...

MX2

1. vožnja: 1. Maxime Renaux (Fra), 2. Tom Vialle (Fra), 3. Mattia Guadagnini (Ita), ... 16. Jan Pancar (Slo), ...

2. vožnja: 1. Tom Vialle (Fra), 2. Maxime Renaux (Fra), 3. Jed Beaton (Avs), ... 16. Jan Pancar (Slo), ...

Skupno VN Afyona: 1. Tom Vialle (Fra): 47, 2. Maxime Renaux (Fra): 47, 3. Mattia Guadagnini (Ita): 35, ... 16. Jan Pancar (Slo) 10 točk, ... 

Skupno SP (9/18): 1. Maxime Renaux (Fra): 361, 2. Mattia Guadagnini (Ita): 312, 3. Jago Geerts (Bel): 290, ... 17. Jan Pancar (Slo) 73 točk, ...

Ključne besede


MXGPTim GajserJan PancarmotokorsMX2svetovno prvenstvo v motokrosu