Gajser šesti, a še naprej z rdečo številko

Belgijski Lommel je bil prizorišče šeste dirke sezone svetovnega prvenstva v motokrosu. Slovenijo sta z licencama AMZS zastopala Tim Gajser in Jan Pancar.


Proga Stedelijk Motorcrossterrein v Lommlu med svetovno motokros srenjo velja za najtežjo na svetu. Tim Gajser in Jan Pancar, ki na motokros dirkah najvišje ravni vozita z licenco AMZS, sta z njo tokrat opravila z različnima uspehoma.

Kar trije padci Gajserja v drugi vožnji

Branilec naslova svetovnega prvaka v razredu MXGP Tim Gajser je tekmecem že v kvalifikacijah pokazal, da tokrat ne bo ničesar prepustil naključju. Prvič v sezoni je bil najboljši v vožnji na čas ter tako dobil možnost, da prvi izbira pozicijo na štartni rampi. V prvo vožnjo se je pognal zelo odločno in kazalo je, da bo spet v boju za najvišja mesta. Vendar malce pred koncem prvega kroga je storil napako, zaradi katere je padel in zdrsnil na 13. mesto. Potreboval je nekaj časa, da  se je zbral in sledilo je divje lovljenje za tekmeci. Pri tem mu ni bilo v pomoč niti dejstvo, da je imel težave z očali, za nameček pa je sredi dirke močna nevihta poskrbela, da so se razmere na močno razbrazdani in mehki progi še poslabšale. Gajser se je boril do konca in v cilj pripeljal na  6. mestu. Drugo vožnjo je Gajser začel znova sila obetavno. Na prvo merilno točko je privozil na šestem mestu, nato pa hitro prišel do druge pozicije in snoval napad na vodilnega Paulsa Jonassa. Vendar v četrtem krogu in nato še šestem krogu se je znašel na tleh, v divjem lovu na tekmece prišel nato v zadnjem krogu na tretje mesto ter napadal drugouvrščenega Paulsa Jonassa, a je spet padel in upanje na vrh je splahnelo. V cilj je pripeljal četrti, na dirki pa je zasedel 6. mesto. Kljub temu je še vedno zadržal rdečo številko vodilnega v skupnem seštevku, v katerem ima zdaj samo še pet točk prednosti pred prvim zasledovalce. To pa je zmagovalec tokratne preizkušnje Romain Fevbre.

Pancarju tokrat dve točki

V razredu MX2 je Jan Pancar v kvalifikacijah postavil šele 27. čas med triintrideseterico tekmovalcev. V prvo vožnjo je štartal dokaj zadržano. Na prvo merilno točko je pripeljal na 25. mestu. Na mehki mivki je bilo jezdenje motorja na določenih odsekih enako rodeu. Pancar je s konstantnimi časi krogov pokazal, da je zbran in pripravljen na zahtevno konfiguracijo steze, a se mu med dobitnike točk svetovnega prvenstva vseeno ni uspelo prebiti. Zasedel je 22. mesto. V drugo vožnjo se je edini slovenski voznik med svetovno elito kategorije MX2 podal malce bolje in je ob koncu prvega kroga zasedal 21. mesto. Nato se je spet boril z zelo zahtevno progo z globokimi luknjami in brazdami ter tekmeci, v cilj pa je pripeljal na 19. mestu, kar je pomenilo novo dve točki v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo. Na dirki, ki jo je dobil Jago Geerts, pa je Pancar pristal na 20. mestu.

Pancar je v drugi vožnji prišel do dveh točk v razvrstitvi za svetovno prvenstvo v razredu MX2.

Po zadnji korekciji koledarja dirk bo sedma od zdaj skupno osemnajstih načrtovanih preizkušenj sezone za točke svetovnega prvenstva v motokrosu 8. avgusta 2021. Izpeljali jo bodo v Kegumsu, kjer bo dirka za Veliko nagrado Latvije.

REZULTATI

MXGP

1. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Romain Fevbre (Fra), 3. Antonio Cairoli (Ita), ... 7. Tim Gajser (Slo), ...

2. vožnja: 1. Romain Fevbre (Fra), 2. Pauls Jonass (Lat), 3. Jorge Prado (Špa), 4. Tim Gajser (Slo), ...

Skupno VN Flandrije - Belgije: 1. Romain Fevbre (Fra): 47, 2. Jeffrey Herlings (Niz): 41, 3. Pauls Jonass (Lat): 40, ... 6. Tim Gajser (Slo): 32, ...

Skupno SP (6/18): 1. Tim Gajser (Slo): 226 točk, 2. Romain Fevbre (Fra): 221, 3. Antonio Cairoli (Ita): 217, 4. Jorge Prado (Špa): 212, ... 

MX2

1. vožnja: 1. Jago Geerts (Bel), 2. Maxime Renaux (Fra), 3. Kay de Wolf (Niz), ... 22. Jan Pancar (Slo), ...

2. vožnja: 1. Kay de Wolf (Niz), 2. Jago Geerts (Bel), 3. Maxime Renaux (Fra), ... 19. Jan Pancar (Slo), ...

Skupno VN Flandrije - Belgije: 1. Jago Geerts (Bel): 47, 2. Kay de Wolf (Niz): 45, 3. Maxime Renaux (Fra): 42, ... 20. Jan Pancar (Slo) 2 točki, ...

Skupno SP (6/18): 1. Maxime Renaux (Fra): 221, 2. Mattia Guadagnini (Ita): 195, 3. Ruben Fernandez  (Špa): 194, 4. Jago Geerts (Bel): 193, ... 19. Jan Pancar (Slo) 42 točk, ...

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan Pancarsvetovno prvenstvoMX2svetovno prvenstvo v motokrosusvetovni prvaklicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

2

Priljubljenost članka

2

Shrani

Delite s prijatelji