Na VN Turčije za Gajserja tretje mesto

Najboljši motokrosisti sveta so se po enomesečnem premoru merili na osmi preizkušnji sezone. Vozili so v Afyonkarahisarju na Veliki nagradi Turčije.


Turški Afyonkarahisar je bil prizorišče osme dirke sezone svetovnega prvenstva v motokrosu. Slovenske barve sta z licencama AMZS zastopala Tim Gajser in Jan Pancar.

Gajser odličen v drugi vožnji

V elitnem razredu MXGP je Tim Gajser v kvalifikacijah dosegel sedmi čas. Na prvo merilno mesto je po štartu prve vožnje pripeljal na osmem mestu, a se je do konca prvega kroga povzpel na peto pozicijo. Na zahtevni progi sta ga nato prehitela najprej Paul Jonass, potem pa še Antonio Cairoli in zdrsnil je na sedmo mesto. Podlaga, na kateri prevladuje zmes gline pomešane z zemljo mu ni ustrezala in vidno je bilo, da se ne progi ne znajde tako, kot bi si želel. V cilj je vseeno prišel na šestem mestu. Drugo vožnjo je slovenski motokros šampion začel odločno. Na prvem merjenju časa je bil tretji, Gajser pa je tokrat vozil izvrstno. V četrtem krogu se je prebil na drugo mesto, nato pa zbrano vozil za Jorgejem Pradom. V zelo izenačenem boju so odločale malenkosti nadaljeval in drobne napaka. Gajser je na Španca pritisnil in ga na začetku desetega kroga prehitel ter se nato suvereno odpeljal do zmage v drugi vožnji. Skupno je prvo preizkušnjo v Turčiji končal na 3. mestu, v točkovanju za svetovno prvenstvo pa ima po osmih od predvidenih osemnajstih dirk 13 točk prednosti pred prvim zasledovalcem Pradom.

Gajser bo imel tudi na naslednji dirki v sredo rdečo številko najboljšega v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo v razredu MXGP.

V prvi vožnji sem malce preveč časa vozil za enim od tekmecev in nikakor nisem uspel najti dobrega ritma. Zato so mi tisti spredaj pobegnili in jih nisem več mogel ujeti. V drugi sem štartal bolje, kar je bil temelj, da sem potem prehitel voznika pred menoj in si sam narekoval tempo na progi. Veselim se že srede in nove dirke tukaj,

je po dirki branilec povedal naslova svetovnega prvaka v razredu MXGP za Hondino spletno stran.

V drugi vožnji Pancar boljši

V razredu MX2 je Jan Pancar s kvalifikacijami opravil dokaj zadržano. Postavil je 19. čas. Štart prve vožnje se slovenskemu vozniku ni posrečil, saj je na prvo merilno mesto pripeljal na 24. mestu. A se je hitro zbral in začel prehitevati tekmece. Iz kroga v krog je potrjeval, da je v zelo dobri formi, ki jo je nazadnje demonstriral na tretji dirki državnega prvenstva na radizelski progi. V cilj je pripeljal na 16. mestu. Drugo vožnjo je Pancar začel malce bolje. Na prvi merilni točki je bil 21., kar ga ni zmedlo. Zelo hitro se je z visokim ritmom dirkanja prebil naprej ter s konstantnimi krogi prišel do 14. mesta, na koncu pa ciljno črto prečkal na 12. mestu. Skupno je na VN Turčije osvojil 14 točk ter zasedel 14. mesto, zmaga pa je pripadla Tomu Viallu.

Deveta od skupno osemnajstih načrtovanih preizkušenj sezone za točke svetovnega prvenstva v motokrosu bo že v sredo 8. septembra 2021, znova pa se bodo vozniki pomerili na progi v Afyonkarahisarju.

REZULTATI

MXGP

1. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Jorge Prado (Špa), 3. Pauls Jonass (Lat), ...  6. Tim Gajser (Slo), ... 

2. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Jeffrey Herlings (Niz), 3. Jorge Prado (Špa),  ...

Skupno VN Turčije: 1. Jeffrey Herlings (Niz): 47, 2. Jorge Prado (Špa): 42, 3. Tim Gajser (Slo): 40, ...

Skupno SP (8/18): 1. Tim Gajser (Slo): 310 točk, 2. Jorge Prado (Špa): 297, 3. Romain Febvre (Fra): 293, 4. Antonio Cairoli (Ita): 284, 5. Jeffrey Herlings (Niz): 274, ...

MX2

1. vožnja: 1. Tom Vialle (Fra), 2. Mattia Guadagnini (Ita), 3. Jed Beaton (Avs), ... 16. Jan Pancar (Slo), ...

2. vožnja: 1. Maxime Renaux (Fra), 2. Tom Vialle (Fra), 3. Jed Beaton (Avs), ... 12. Jan Pancar (Slo), ...

Skupno VN Turčije: 1. Tom Vialle (Fra): 47, 2. Maxime Renaux (Fra): 43, 3. Jed Beaton (Avs): 40, ... 14. Jan Pancar (Slo) 14 točk, ... 

Skupno SP (8/18): 1. Maxime Renaux (Fra): 314, 2. Mattia Guadagnini (Ita): 277, 3. Jago Geerts (Bel): 262, ... 19. Jan Pancar (Slo) 63 točk, ...

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan Pancarsvetovno prvenstvoMX2svetovno prvenstvo v motokrosusvetovni prvaklicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

6

Priljubljenost članka

6

Shrani

Delite s prijatelji