Gajserju zmaga na VN Nemčije in spet rdeča številka

Enajsta dirka sezone svetovnega prvenstva v motokrosu je bila v Teutschenthalu. AMZS in Slovenijo sta v Nemčiji zastopala Tim Gajser v razredu MXGP in Jan Pancar v razredu MX2. Vozil je tudi mladi Jaka Peklaj, a v okviru preizkušnje za evropsko prvenstvo razreda EMX 125.


Nemški Teutschenthal je bil prizorišče enajste preizkušnje sezone za točke svetovnega prvenstva v motokrosu. Prvo ime tega športa pri nas in v svetu Tim Gajser je v Nemčijo odpotoval s še ne povsem zaceljeno poškodbo ključnice.

Dirka na Sardiniji je bila boj za preživetje in vesel sem, da sem vknjižil nekaj pomembnih točk. Od operacije so minili trije tedni in zdaj sem že veliko bolje, čeprav še ne stoodstoten. Proga tu mi je všeč in upam, da se bom dobro odrezal,

je povedal malce pred prvo vožnjo aktualni branilec naslova svetovnega prvaka, ki je v kvalifikacijah postavil drugi čas ter najavil, da bi lahko spet posegel po stopničkah na zmagovalnem odru. Prvo vožnjo je začel s sedmo pozicijo na prvem merilnem mestu, nato pa se hitro prebil na peto ter začel lov na tekmece pred seboj. Z visokim ritmom dirkanja je najprej prehitel Antonia Cairolija, nato pa še Romaina Febvreja. V cilj je pripeljal tretji in se k sreči izognil Jorgeju Pradu in Jeffreyju Herlingsom, ki sta po padcu pri skoku v cilj ležala na progi. V drugo vožnjo je Gajser štartal boljše. Na prvo merilno točko je pripeljal peti, potem pa se je do konca prvega kroga prebil na drugo mesto. Nato je kar nekaj časa vozil za Febvrejem in čakal na priložnost za napad. V dvanajstem krogu je Francoza prehitel ter se suvereno odpeljal do zmage v vožnji ter skupne zmage na Veliki nagradi Nemčije.

Zelo sem vesel, da sem se po poškodbi, ki še ni povsem zaceljena, vrnil na vrh. Sezona je še dolga, nič še ni odločeno. Hvala vsem, ki so mi pomagali pri saniranju poškodbe,

je povedal Gajser, ki si je spet priboril rdečo številko vodilnega v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo v razredu MXGP.

Smola Pancarja že v prvem krogu prve vožnje

Jan Pancar je slovenske barve branil v razredu MX2. V kvalifikacijah je postavil 17. čas, kar je bil lep obet za obe vožnji. Prvo je začel solidno in je na prvo merilno točko pripeljal na 18. mestu. A žal se mu je v drugem sektorju prvega kroga pripetila napaka in je padel, zato se je znašel povsem na repu nastopajočih. Vseeno se ni predal, vendar se mu ni uspelo prebiti med dobitnike točk svetovnega prvenstva. V cilj je pripeljal na 23. mestu, zmagal pa je Tom Vialle. Pri padcu si je Pancar nesrečno zvil gleženj, zato v drugo ni štartal optimalno pripravljen. Na prvem merilnem mestu po štartu ga je senzor znova zaznal na 18. mestu. Vnovič se je boril do zadnjega atoma moči, toda boleč gleženj mu je onemogočal, da bi se lahko povzpel še višje. Ciljno črto je prečkal na 18. mestu. Prvi jo je prevozil spet Vialle, a je dobil kazen, ki ga je potisnila na tretje mesto. Zmago v drugi vožnji so sodniki za zeleno mizo prisodili Maximu Renauxu, ki je skupno dobil tudi dirko, Pancarju pa je pripadlo 21. mesto.

Pancar je drugo vožnjo odpeljal z zvinom gležnja.

Peklaju se ni uspelo prebiti skozi kvalifikacije

Vozil je tudi Jaka Peklaj, ki se je prvič v sezoni preizkusil med evropsko konkurenco v razredu EMX 125. Na prostih treningih je peljal solidno, v vožnji na čas, pa je v svoji skupini zasedel 26. mesto in se žal ni uvrstil na dirko. Kljub temu je varovanec Klemna Gerčarja nabral kar nekaj dragocenih izkušenj, ki jih bo lahko s pridom izkoristil v prihodnosti na dirkah v mednarodni in domači konkurenci.

Peklaj je nabral nekaj dragocenih izkušenj v evropski konkurenci v razredu EMX 125.

Dvanajsta od skupno osemnajstih načrtovanih preizkušenj sezone za točke svetovnega prvenstva v motokrosu bo 10. oktobra 2021. To bo dirka za VN Francije v Lacapelle Marivalu.

REZULTATI

MXGP

1. vožnja: 1. Jorge Prado (Špa), 2. Jeffrey Herlings (Niz), 3. Tim Gajser (Slo), ...

2. vožnja:  1. Tim Gajser (Slo), 2. Romain Febvre (Fra), 3. Jeffrey Herlings (Niz), ...

Skupno VN Nemčije: 1. Tim Gajser (Slo): 45, 2. Jeffrey Herlings (Niz): 42, 3. Romain Febvre (Fra): 40, ...  ...

Skupno SP (11/18): 1. Tim Gajser (Slo): 415 točk, 2. Jeffrey Herlings (Niz): 413, 3. Romain Febvre (Fra): 407, 4. Jorge Prado (Špa): 384, 5. Antonio Cairoli (Ita): 353, ...

MX2

1. vožnja: 1. Tom Vialle (Fra), 2. Rene Hofer (Avt), 3. Maxime Renaux (Fra), ... 23. Jan Pancar (Slo), ...

2. vožnja: 1. Maxime Renaux (Fra), 2. Jago Geerts (Bel), 3. Tom Vialle (Fra), ... 18. Jan Pancar (Slo), ...

Skupno VN Nemčije: 1. Maxime Renaux (Fra): 45, 2. Tom Vialle (Fra): 45, 3. Rene Hofer (Avt): 40,  ... 21. Jan Pancar (Slo) 3 točke, ...

Skupno SP (11/18): 1. Maxime Renaux (Fra): 448, 2. Jago Geerts (Bel): 363, 3. Mattia Guadagnini (Ita): 351, 4. Jed Beaton (Avs): 324, 5. Tom Vialle (Fra): 322, ... 18. Jan Pancar (Slo) 89 točk, ...

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan PancarJaka Peklajevropsko prvenstvosvetovno prvenstvoMX2licencaEMX125

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

3

Priljubljenost članka

3

Shrani

Delite s prijatelji