Gajser na stopničkah, razlika do vodilnega Herlingsa 27 točk

Štirinajsta dirka svetovnega prvenstva v motokrosu je potekala v Pietramurati. Na VN Trentina sta slovenske barve branila Tim Gajser in Jan Pancar, na dirki evropskega prvenstva pa je vozil tudi Jaka Peklaj.


Karavana najboljših motokrosistov, ki se potegujejo za točke svetovnega prvenstva, se je iz Španije preselila v Italijo, kjer bo ostala do konca sezone. Prva od treh dirk v Pietramurati je potekala v lepem in sončnem vremenu, ob progi pa je bilo tudi nekaj slovenskih gledalcev, ki so vzpodbujali Tima Gajserja in Jana Pancarja. 

Razlika do vodilnega se je povečala

Branilec naslova svetovnega prvaka v razredu MXGP Tim Gajser je v Trentino prišel z zaostankom petnajstih točk za vodilnim Jeffreyem Herlingsom. Kvalifikacije se mu niso izšle po željah, saj je postavil šele 6. čas. V prvo vožnjo je Gajser krenil odločno. Na prvem merjenju časa je bil šesti, nato pa se je hitro prebil do četrtega mesta in potrpežljivo čakal na priložnost za napad. Žal so tekmeci pred njim tokrat vozili brez napak in ciljno črto je prečkal na četrtem mestu. Zmagal je Herlings. Štart v drugo vožnjo se Gajserju znova ni posrečil. Na prvo merilno mesto je pripeljal šele na 13. mestu. A znova je hitro napredoval do petega mesta ter se nato povzpel do tretjega. Nadaljeval je v svojem tempu, a po drobni napaki ga je prehitel Herlings, vendar se ni predal. Pred njim je bil nato Romain Febvre in ko se mu je ponudila priložnost, je Francoza pustil za seboj. Nato je napadal še Glenna Coldenhoffa, ki pa se ni pustil prehiteti in Gajser je v cilj pripeljal tretji, to pa mu je prineslo tudi skupno tretje mesto na dirki za VN Trentina. Dobil jo je Herlings, ki je tudi v drugi vožnji vknjižil zmago in ima v skupnem seštevku pred slovenskim asom štiri dirke pred koncem sezone 27 točk prednosti.

Pancar razočaral

V razredu MX2 je Jan Pancar v kvalifikacijah postavil 20. čas. Na štartni rampi se je postavil skoraj povsem na notranji del proge in je iz prvega zavoja na prvo merilno točko pripeljal na 12. mestu. Ker progo Crossodrome Ciclamino dobro pozna, je to hitro izkoristil ter si privozil še eno mesto, potem pa v petem krogu na enem od visokih skokov grdo padel ter zapravil več kot pol minute, da se je vrnil na motor. Zdrsnil je daleč nazaj po lestvici in možnost, da bi se prebil do točk svetovnega prvenstva je splavala po vodi. Vožnjo je prepričljivo dobil Tom Vialle, Pancar pa je zasedel 30. mesto. Štart druge vožnje se Pancarju ni posrečil. Na prvo merjenje časa je pripeljal na 25. mestu, potem pa je izgubil še dodatna štiri mesta v naslednjem krogu. Sledil je še padec z motorja, po katerem je izgubil več kot dve minuti in sanj o morebitnem preboju med dobitnike točk svetovnega prvenstva je bilo konec. V cilj je pripeljal na 26. mestu in drugič v sezoni (po dirki na Nizozemskem, ki je bila 18. julija v Ossu) ostal brez točk v skupnem seštevku. Vnovič si je zmago pripeljal Vialle, ki je tudi dobil dirko.

Pancar si tokrat drugič v sezoni ni privozil točk za svetovno prvenstvo v razredu MX2.

Peklaj obstal v kvalifikacijah 

Med ostro in neizprosno evropsko konkurenco v razredu EMX125 se je vnovič preizkušal tudi Jaka Peklaj. Mladi član moštva 62motosport, ki trenira pod okriljem zadnjega svetovnega prvaka razreda MX3 Klemna Gerčarja, je na prostem treningu peljal izvrstno, saj je v svoji skupini postavil 10. čas. Kljub temu pa se mu nato v kvalifikacijah ni posrečilo prebiti med štirideset tistih, ki so vozili na dirki. Za dvajsetim v svoji skupini je Peklaj zaostal le dobre tri desetinke sekunde in je na koncu pristal na 23. mestu. Brez dvoma je vknjižil nekaj novih izkušenj, ki jih bo lahko s pridom izkoristil do konca sezone v mednarodni druščini. V kvalifikacijah je namreč dobil kazen, ker se je brez tehtnega razloga na progi zaustavil, a tudi brez kazni njegov čas ne bi zadostoval za uvrstitev na dirko. Peklaja čakata v Pietramurati še dve dirki, nato pa bo sezono sklenil v Mantovi, kjer se bodo končale tudi preizkušnje svetovnega prvenstva v motokrosu.

Peklaj je bil blizu preboja na dirko, znova pa je nabral nekaj novih izkušenj.

Petnajsta od skupno osemnajstih načrtovanih preizkušenj sezone za točke svetovnega prvenstva v motokrosu bo 27. oktobra 2021 znova v Pietramurati, kjer bo nato v nedeljo 31. oktobra še šestnajsta dirka sezone.

REZULTATI

MXGP

1. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Jeremy Seewer (Švi), 3. Romain Febvre (Fra), 4. Tim Gajser (Slo), ...

2. vožnja:  1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Glenn Coldenhoff (Niz), 3. Tim Gajser (Slo), ...

Skupno VN Trentina: 1. Jeffrey Herlings (Niz) 50, 2. Glenn Coldenhoff (Niz) 38, 3. Tim Gajser (Slo) 38, ...

Skupno SP (14/18): 1. Jeffrey Herlings (Niz): 555, 2. Romain Febvre (Fra): 531, 3. Tim Gajser (Slo): 528 točk, 4. Jorge Prado (Špa): 457, 5. Antonio Cairoli (Ita): 419, 6. Jeremy Seewer (Švi) 411, ...

MX2

1. vožnja: 1. Tom Vialle (Fra), 2. Jago Geerts (Bel), 3. Isak Gifting (Šve), ... 30. Jan Pancar (Slo), ...

2. vožnja: 1. Tom Vialle (Fra), 2. Jago Geerts (Bel), 3. Jed Beaton (Avs), ... 27. Jan Pancar (Slo), ...

Skupno VN Trentina: 1. Tom Vialle (Fra) 50, 2. Jago Geerts (Bel) 44, 3. Ruben Fernandez (Špa) 36, ... 28. Jan Pancar (Slo) brez točk, ...

Skupno SP (14/18): 1. Maxime Renaux (Fra): 563, 2. Jago Geerts (Bel): 471, 3. Tom Vialle (Fra): 467, 4. Mattia Guadagnini (Ita): 443, 5. Jed Beaton (Avs): 429, ... 19. Jan Pancar (Slo) 99 točk, ...

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan PancarJaka Peklajevropsko prvenstvosvetovno prvenstvoMX2PietramuratalicencaEMX125

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

10

Priljubljenost članka

10

Shrani

Delite s prijatelji