Kazen usodna za Gajserja

Sedemnajsta dirka svetovnega prvenstva v motokrosu je bila v Mantovi. Na VN Lombardije sta Slovenijo zastopala Tim Gajser in Jan Pancar.


Karavana najboljših motokrosistov sveta se je iz Pietramurate preselila v Mantovo, kjer je bila na sporedu sedemnajsta oziroma predzadnja preizkušnja sezone. Slovenske barve sta na Veliki nagradi Lombardije branila Tim Gajser in Jan Pancar.

Odločila kazen

Aktualni branilec naslova svetovnega prvaka v razredu MXGP Tim Gajser je na progo Tazio Nuvolari prišel s točko zaostanka v skupnem seštevku za Romainom Febvrejem ter dvema več od Jeffreya Herlingsa. S kvalifikacijami ni opravil prepričljivo in na način, ki bi mu omogočal dobro izbiro položaja na štartni rampi, saj je dosegel 6. čas. V prvo vožnjo se je podal silovito in v prvem ovinku se je skušal izogniti tekmecem na tleh in ga je vrglo s proge. Na stezo se je vrnil tako, da je zapeljal izven začrtane proge ter ovinek presekal. Hitro se je prebil do tretjega mesta in začel loviti vodilna Febvreja in Antonia Cairolija. Slednjega je v šestem krogu prehitel in pred njim je bil le še vodilni Francoz, ki pa je vozil imenitno. Gajser ga ni zmogel ujeti, v finišu pa ga je za nameček prehitel še agresivni in nepopustljivi Herlings ter je v cilj pripeljal na tretjem mestu. Toda slovenski šampion je za manever na štartu dobil kazen, ki ga je potisnila na 8. mesto. Štart druge vožnje se Gajserju znova ni izšel po načrtih in željah. Prvo merilno točko je prevozil na 10. mestu. Vseeno se ni predajal in že ob koncu prvega kroga je napredoval do sedmega mesta, po drugem krogu pa je bil že na petem mestu. Nato je kar nekaj časa vozil zelo potrpežljivo in na polovici vožnje prehitel Cairolija in Jorgeja Prada ter se prebil do tretjega mesta. Višje ni šlo več, saj sta Febvre in Herlings, ki je dobil drugo vožnjo in tudi dirko, peljala izvrstno ter praktično brez napak. Skupno je Gajser na dirki osvojil 4. mesto, v skupnem seštevku pa je tretji. Za vodilnim Febvrejem pred zadnjo dirko sezone zaostaja petnajst, za drugim Herlingsom pa dvanajst točk.

Drugi rezultat sezone

V razredu MX2 je Jan Pancar postavil 18. čas v kvalifikacijah. Na kratki ravnini se mu štart prve vožnje ni posrečil, saj je na prvo merilno mesto pripeljal šele na 21. mestu. Mehka podlaga mu ni ustrezala, v hladnem vremenu pa je vseeno našel dober ritem ter se je vztrajno prebijal naprej. Pozornost na podrobnosti na progi ter borbenost in nepopustljivost so ga nagradili s 16. mestom v cilju. Vožnjo je sicer dobil Maxime Renaux. Drugo vožnjo je Pancar začel zelo dobro, saj je prvo merilno točko prevozil na 13. mestu, potem pa se hitro prebil še tri mesta višje. Vozil je zelo zbrano in pogumno, kar mu je v cilju prineslo drugi najboljši rezultat sezone, in sicer 11. mesto. Vožnjo je dobil Jago Geerts, ki si je privozil tudi zmago na dirki. Pancarju je na dirki pripadlo 14. mesto, v skupnem seštevku pa je še vedno na 20. mestu, a zdaj za Dancem Bastianom Boegh Dammom zaostaja samo še točko.

Pancar se je zelo dobro znašel na mehki podlagi in dosegel drugi rezultat sezone.

Tudi zadnja preizkušnja sezone bo v Mantovi. Na progi Tazio Nuvolari se bodo najboljši motokrosisti, ki se potegujejo za točke svetovnega prvenstva, zadnjič v letu 2021 merili v sredo 10. novembra.

REZULTATI

MXGP

1. vožnja: 1. Romain Febvre (Fra), 2. Jeffrey Herlings (Niz), 3. Antonio Cairoli (Ita), ... 8. Tim Gajser (Slo), ...

2. vožnja:  1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Romain Febvre (Fra), 3. Tim Gajser (Slo), ...

Skupno VN Lombardije: 1. Jeffrey Herlings (Niz) 47, Romain Febvre (Fra) 47, 3. Antonio Cairoli (Ita) 36, 4. Tim Gajser (Slo) 33 točk, ...

Skupno SP (17/18): 1. Romain Febvre (Fra): 661, 2. Jeffrey Herlings (Niz): 658, 3. Tim Gajser (Slo): 646, 4. Antonio Cairoli (Ita): 534, 5. Jorge Prado (Špa): 532, 6. Jeremy Seewer (Švi): 530, ...

MX2

1. vožnja: 1. Maxime Renaux (Fra), 2. Jago Geerts (Bel), 3. Tom Vialle (Fra), ... 16. Jan Pancar (Slo), ...

2. vožnja: 1. Jago Geerts (Bel), 2. Maxime Renaux (Fra), 3. Jed Beaton (Avs), ... 11. Jan Pancar (Slo), ...

Skupno VN Lombardije: 1. Jago Geerts (Bel) 47, 2. Maxime Renaux (Fra) 47, 3. Tom Vialle (Fra) 38, ... 14. Jan Pancar (Slo) 15 točk, ...

Skupno SP (17/18): 1. Maxime Renaux (Fra): 689, 2. Tom Vialle (Fra): 570, 3. Jago Geerts (Bel): 563, 4. Jed Beaton (Avs): 513, 5. Mattia Guadagnini (Ita): 512, 6. Rene Hofer (Avt): 501, ... 19. Bastian Boegh Damm (Dan): 124, 20. Jan Pancar (Slo) 123 točk, ...

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan Pancarsvetovno prvenstvoMX2licenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

14

Priljubljenost članka

14

Shrani

Delite s prijatelji