Gajser tudi na drugi dirki sezone zmagovito

Druga dirka svetovnega prvenstva v motokrosu je bila v Mantovi. Tim Gajser je v razredu MXGP slavil zmago, Jan Pancar pa je v razredu MX2 zasedel skupno 15. mesto.


Motokrosisti, ki se merijo za točke svetovnega prvenstva, so opravili z drugo preizkušnjo sezone, ki je potekala v Mantovi. Slovenijo sta z licencama AMZS zastopala Tim Gajser v razredu MXGP in Jan Pancar, ki je tekmoval v razredu MX2.

Druga dirka in druga zmaga

Tim Gajser je v Italijo prišel po zmagi na uvodni dirki v Matterley Basinu. Sobotne kvalifikacije je opravil imenitno, saj si je privozil prvi štartni položaj.

Letos je proga zelo drugačna, bolj trda kot prejšnja leta. Zato je bilo potrebno povsem drugače nastaviti motor, kot smo bili vajeni prej, ko je bila podlaga bistveno mehkejša,

je povedal Gajser po kvalifikacijski dirki. Prvo vožnjo je začel z drugim mestom na prvi merilni točki. Pred slovenskega motokros šampiona se je zrinil samo Jorge Prado. Gajser je nato zbrano vozil za Špancem in čakal na primerno priložnost za napad. A Prado je vsekozi natančno in suvereno obvladoval zavoje ter skoke ritem sekcij na zahtevni progi, ki našemu motokros asu ni najbolj pri srcu, in Gajser je v cilj je pripeljal na drugem mestu. Z drugo vožnjo je Gajser začel podobno kot s prvo. Na prvem merilnem mestu je bil drugi za Jeremyjem Seewerjem. Toda sredi prvega kroga je Švicar storil napako in Gajser je prevzel vodstvo, ki ga do konca nato ni več izpustil iz rok, četudi se mu je vmes zopet primerila drobna napaka, zaradi katere je padel z motorja, a k sreči ni bila usodna. Zmaga v drugi vožnji mu je prinesla tudi zmago na dirki.

Zelo težka dirka zaradi podlage, ki nam je povzročala preglavice pri nastavitvah. Pravzaprav smo uspeli dobro nastaviti motor šele za drugo vožnjo. Vesel sem tudi zaradi dobrih štartov, najbolj pomembno pa je da sem na drugi dirki sezone spet zmagal,

je v boksu široko nasmejan pripovedoval Gajser, ki je med svetovno motokros elito v razredu MXGP vknjižil jubilejno trideseto zmago v karieri, skupaj s tistimi v razredu MX2 pa jih ima petintrideset. V skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo razreda MXGP ima Gajser zdaj pred drugouvrščenim Pradom dvanajst točk prednosti.

V drugi vožnji enajsto mesto 

Jan Pancar je v razredu MX2 zelo dobro opravil s sobotno kvalifikacijsko preizkušnjo. Osvojil je namreč 13. mesto, kar je bila dobra napoved za nedeljski vožnji. S prvo je začel vnovič zadržano in je prvo merilno točko pripeljal šele na 22. mestu. Potreboval je kar nekaj časa, da je našel dober ritem na progi, ki mu sicer ustreza in jo dobro pozna. V ostri in neizprosni konkurenci je na koncu v cilj pripeljal na 19. mestu, zmagal pa je Jago Geerts. 

Resnično dober ritem na progi, ki je res zahtevna in ne dovoljuje napak, sem našel šele v finišu in zmanjkalo mi je časa, da bi lahko storil kaj več,

je povedal Pancar, ki se je v drugo vožnjo podal bistveno bolj odločno. Prvo merilno mesto je prevozil na 12. poziciji. Do konca prvega kroga je sicer izgubil dve mesti, potem pa je nadaljeval zelo dobro. Vozil je osredotočeno in premišljeno ter pri tem uspešno izkoriščal tudi napake tekmecev. Na koncu mu je to prineslo v cilju 11. mesto. Prvi je bil vnovič Jago Geerts, ki je zmagal tudi skupno na dirki, Pancar pa je skupno zasedel 15. mesto ter sedmim točkam s prve dirke sezone dodal še dvanajst novih, kar ga na lestvici svetovnega prvenstva razreda MX2 uvršča na 18. mesto.

Pancar je z drugo vožnjo pokazal, da lahko z dobrim štartom poseže tja, kamor si želi.

Tretja od skupno dvajsetih načrtovanih dirk sezone za točke svetovnega prvenstva v motokrosu bo v nedeljo 20. marca 2022 v Villi La Angosturi, kjer bo na sporedu VN Patagonije - Argentine.

REZULTATI

MXGP

1. vožnja: 1. Jorge Prado (ŠPA), 2. Tim Gajser (SLO), 3. Maxime Renaux (FRA), ...

2. vožnja: 1. Tim Gajser (SLO), 2. Maxime Renaux (FRA), 3. Brian Bogers (NIZ), ...

Skupno VN Lombardije: 1. Tim Gajser (SLO): 47, 2. Maxime Renaux (FRA): 42, 3. Jorge Prado (ŠPA): 39, ...

Skupno SP (2/20): 1. Tim Gajser (SLO): 94, 2. Jorge Prado (ŠPA): 82, 3. Maxime Renaux (FRA): 77,  4. Jeremy Seewer (ŠVI): 74, ...

MX2

1. vožnja: 1. Jago Geerts (BEL), 2. Tom Vialle (FRA), 3. Kay de Wolf (NIZ), ... 19. Jan Pancar (SLO), ...

2. vožnja: 1. Jago Geerts (BEL), 2. Simon Längenfelder (NEM), 3. Andrea Adamo (ITA), ... 11. Jan Pancar (SLO), ...

Skupno VN Lombardije: 1. Jago Geerts (BEL): 50, 2. Andrea Adamo (ITA): 38, 3. Kay de Wolf (NIZ): 38, ... 15. Jan Pancar (SLO): 12, ...

Skupno SP (2/20): 1. Jago Geerts (BEL): 90, 2. Simon Längenfelder (NEM): 86, 3. Kay de Wolf (NIZ): 74, ... 18. Jan Pancar (SLO): 19, ...

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan Pancarsvetovno prvenstvoMX2licenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

6

Priljubljenost članka

6

Shrani

Delite s prijatelji