Gajserju drugo mesto na VN Portugalske

Četrta dirka svetovnega prvenstva v motokrosu je bila v Aguedi na Portugalskem. Tim Gajser je v razredu MXGP še četrtič v sezoni stal na zmagovalnih stopničkah, Jan Pancar pa je v razredu MX2 zasedel skupno 13. mesto.


Karavana motokrosistov se je iz Argentine, kjer je pred dvema tednoma vozila tretjo dirko sezone svetovnega prvenstva, preselila v Evropo. Na progi v Aguedi je bila na sporedu nova zahtevna preizkušnja za točke svetovnega prvenstva. Na Veliki nagradi Portugalske sta slovenske barve z licencama AMZS branila Tim Gajser in spet tudi Jan Pancar.

Gajser znova na zmagovalnem odru

V najmočnejšem razredu MXGP je Gajser na Portugalsko prišel v vlogi prvega v skupnem seštevku. Čeprav sta bila na dirko prijavljena tudi lanskoletni zmagovalec Jeffrey Herlings in drugouvrščeni v skupnem točkovanju za leto 2021 Romain Febvre, pa se na štartni rampi nista pojavila. Francoz je sporočil, da mora še na eno operacijo desne noge, Nizozemec pa očitno še ni povsem saniral poškodbe in se še ne čuti nared za ostre boje med motokrosisti na najvišji ravni. Gajser je sobotne kvalifikacije dobro začel, nato pa se je zapletel z Rubenom Fernandezom in padel. Zato si je privozil šele sedmi štartni položaj. V nedeljsko prvo vožnjo se je podal zelo odločno in prvo merilno točko je prepeljal na 8. mestu. Tekmeci so vozili brezkompromisno, nekateri zelo na meji padca, zato je imel slovenski šampion na progi težko delo. V finišu je pošteno dvignil tempo in se na koncu prebil do 3. mesta. Prvi je v cilj pripeljal Jorge Prado. 

Nisem dobro štartal. Dokler proga ni postala malce bolj selektivna, je bilo težko prehitevati. Na koncu sem se približal vodilnima, a za kaj več mi je žal zmanjkalo časa,

je po prihodu v cilj prve vožnje povedal Gajser. Bistveno bolj zadovoljen je bil s štartom druge vožnje. Na prvem merjenju časa je zaostal le za Pradom, ki ga je nato v sedmem krogu suvereno in prepričljivo prehitel v enem od zavojev. Do konca je potem odpeljal brez težav in v cilj pripeljal prvi, že enainsedemdesetič v karieri, ko gre za posamezne vožnje na dirkah svetovnega prvenstva. Skupno je na dirki zasedel 2. mesto za Pradom, še naprej pa je zanesljivo vodilni v skupnem seštevku točkovanja v razredu MXGP.

Gajser si je še četrtič v sezoni pripeljal mesto na odru za zmagovalce in je prepričljivo vodilni v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo v razredu MXGP.

Kazen za Pancarja

V razredu MX2 je bil vnovič na štartu tudi Jan Pancar. Prejšnjo preizkušnjo v Argentini je zaradi visokih stroškov v zvezi s transferjem v Južno Ameriko izpustil, saj mora skrbno paziti na stroške, da ne prekorači proračuna, ki ga si ga je zastavil z lastno ekipi. V kvalifikacijah je odpeljal dokaj rezervirano in si je privozil 18. štartni položaj. S prvo vožnjo ni začel optimalno, saj je na prvo merilno točko pripeljal na 22. mestu. Nadaljeval pa je imenitno, saj se je ob koncu prvega kroga prebil do 13. pozicije. Zahtevna proga je terjala ogromno zbranosti in natančnosti pri skokih ter zavojih. Pancar je vozil zelo osredotočeno in v cilj na koncu pripeljal na 14. mestu, a je dobil kazen, saj ni upošteval medicinske zastave sodnika na enem od mest, kjer je prišlo do padca sotekmovalca, ter je na koncu zasedel 16. mesto. Vožnjo je sicer dobil Tom Vialle. V drugo je Pancar štartal bolje. Ob koncu prvega kroga je bil na 12. mestu in ga je nato z dobrim ritmom do cilja ni več izpustil iz rok. Prvo mesto v drugi vožnji si je privozil Jago Geerts, skupno pa je dirko dobil Tom Vialle. Pancar je skupno pristal na 13. mestu, v točkovanju za svetovno prvenstvo pa ima 33 točk ter se nahaja na 15. mestu.

Pancar je pokazal, da je kljub temu, da je preizkušnjo v Argentini izpustil, v dobri formi.

Peta od skupno dvajsetih načrtovanih dirk sezone za točke svetovnega prvenstva v motokrosu bo v nedeljo 10. aprila 2022 v Pietramurati, kjer bo na sporedu VN Trentina.

#clanAMZS
Člani AMZS z agencijo Avantura v Trentino 10 € ugodneje!

REZULTATI

MXGP

1. vožnja: 1. Jorge Prado (ŠPA), 2. Brian Bogers (NIZ), 3. Tim Gajser (SLO), ...

2. vožnja: 1. Tim Gajser (SLO), 2. Jorge Prado (ŠPA), 3. Glenn Coldenhoff (NIZ), ...

Skupno VN Portugalske: 1. Jorge Prado (ŠPA): 47, 2. Tim Gajser (SLO): 45, 3. Brian Bogers (NIZ): 40, ...

Skupno SP (4/20): 1. Tim Gajser (SLO): 186, 2. Jorge Prado (ŠPA): 165, 3. Maxime Renaux (FRA): 144, 4. Jeremy Seewer (ŠVI): 124, ...

MX2

1. vožnja: 1. Tom Vialle (FRA), 2. Mikkel Haarup (DAN), 3. Kay de Wolf (NIZ), ... 14. Jan Pancar (SLO), ...

2. vožnja: 1. Jago Geerts (BEL), 2. Tom Vialle (FRA), 3. Kevin Horgmo (NOR), ... 12. Jan Pancar (SLO), ...

Skupno VN Portugalske: 1. Tom Vialle (FRA): 47, 2. Mikkel Haarup (DAN): 40, 3. Jago Geerts (BEL): 37, ... 13. Jan Pancar (SLO): 14, ...

Skupno SP (4/20): 1. Jago Geerts (BEL): 174, 2. Tom Vialle (FRA): 158, 3. Mikkel Haarup (DAN): 132, 4. Simon Längenfelder (NEM): 130, ... 15. Jan Pancar (SLO): 33, ...

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajserJan Pancarmotokorssvetovno prvenstvoMX2svetovno prvenstvo v motokrosulicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

10

Priljubljenost članka

10

Shrani

Delite s prijatelji