Začetek državnega prvenstva za voznike minimota, minigp-ja in skuterjev

V ponedeljek 18. aprila 2022 bo dirkališče društva GAS Vrtejba prizorišče uvodne preizkušnje državnega prvenstva za voznike z licenco AMZS v minimotu, minigp-ju in skuteriste, tekmovalci v supermotu pa se bodo merili za pokalno prvenstvo Slovenije.


Prizadevni organizatorji iz Društva GAS Vrtejba so že zgodaj zavihali rokave z mislimi na prvo dirko državnega prvenstva na poligonu tik ob italijanski meji. S pripravami na prvo uradno preizkušnjo za točke nove sezone voznikov minimota, minigp-ja, skuterjev in supermota so začeli že februarja.

Urejanje, vzdrževanje in obnavljanje proge je zainteresiranim vsako soboto omogočilo treninge,

nam je zaupal Dejan Koglot, vodja prireditve, brez katerega si težko predstavljamo dirko v Vrtojbi. Novost v letošnji sezoni je uvedba digitalnih licenc, za katere je poskrbela AMZS. Tako bo prav gotovo lažje obdelovati podatke in tudi končne rezultate posameznih tekmovalcev v različnih kategorijah, v katerih lahko že kar takoj pričakujemo napete in ostre boje za čim boljša mesta.

Poropat v vlogi favorita

V članski kategoriji minimoto open bo naslov najboljšega v državi spet branil izvrstni Jan Poropat (Minimoto klub Obala racing). Na zadnji dirki minule sezone se mu je sicer približal Tadej Maver Guštin (zdaj AMD Divača), ki bo zanesljivo zelo motiviran ob vrnitvi na progo, na kateri je v preteklosti uspešno vozil za Društvo GAS Vrtejba. Morda bi lahko vse skupaj v nasprotju s pričakovanji na glavo postavil Andraž Osenk Drčar (AMD Orjaki), v pretekli sezoni tretji v skupnem seštevku v tej kategoriji le z dvema točkama zaostanka za Maverjem Guštinom.

Jan Poropat ima veliko izkušenj, a mladi upi v razredu minimoto open bodo srčno želeli njegov "skalp".

Na štartu bodo tudi novinci

V razred minigp bo prešlo nekaj tekmovalcev iz razreda minimoto otroci, kar pomeni, da bi se lahko razmerja moči nekoliko premešala v primerjavi z lanskim letom. Vseeno sta glavna pretendenta za najvišje mesto vnovič brata Enej in Tian Krševan (GAS Vrtejba), ki sta na lanski zadnji dirki sezone poskrbela za napet boj za prvo mesto. Lani se med njiju v skupnem seštevku vrinil Filip Lah (GAS Vrtejba), ki bo zagotovo želel letos narediti korak naprej. Zelo zanimivo bo videti tudi, kaj lahko ponudijo voznice in vozniki v mladinskih kategorijah minimota, saj bo na štartu v razredih otroci 1 in otroci 2 bržčas kar nekaj novih obrazov željnih dirkanja, ki so se še lani na slovenskih asfaltnih stezah kazali in dokazovali v promocijskem razredu. Lani se je v promocijskih vožnjah predstavilo 14 voznic in voznikov, peterica pa jih je napovedovala prestop med licencirane voznike in videli bomo, kdo se bo pojavil na štartu. Na uvodni dirki sezone tokrat razreda promo ne bo, saj letošnji začetniki še niso usposobljeni v takšni meri, da bi se lahko podali na progo ter varno dirkali.

Padci so sestavni del moto športa in v kategorijah mlajših voznikov pri nizkih hitrostih praviloma nenevarni ter običajno dobra zaušnica, če se pretirava ali preveč drzno preizkuša lastne sposobnosti ter zmogljivosti motorja.

Kdo lahko prehiti Švaro

V kategoriji skuter bo spet v vlogi favorita Klemen Švara (ATMK Koper), ki bo branil naslov državnega prvaka. Lansko sezono je končal s poškodbo roke, v novi pa se nadeja, da se bo tovrstnim neprijetnostim izognil. Verjetno bo njegov glavni tekmec klubski kolega Matija Benčič, morda pa se boju za najboljšega v državi med skuteristi priključi še kdo.

Klemen Švara bo branil naslov državnega prvaka v razredu skuter.

Štirje za tri mesta na zmagovalnem odru

Vsekakor bo napeto tudi v pokalnem tekmovanju supermota, v katerem bo prvo mesto branil Tržačan Fabrizio Valenta, ki lahko pričakuje ostre napade treh članov domačega društva. Samo Murovec, Nejc Kržič in Edy Rupelli (vsi GAS Vrtejba) so prekaljeni v številnih supermoto bitkah, zato bo prva dirka sezone zagotovo zelo zanimiva. Organizatorji se nadejajo lepega vremena in dirkanja brez poškodb, želijo pa si tudi čim več gledalcev ob progi, zato vljudno vabljeni.

V kategoriji supermoto bo na sporedu pokalno tekmovanje, pričakovati pa je ogorčen boj za prva tri mesta.

Ključne besede


AMZSsupermotominimotoskuterdržavno prvenstvoGAS Vrtejbalicencaminigppokalno prvenstvo

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

9

Priljubljenost članka

9

Shrani

Delite s prijatelji