Na Pannonia Ringu napeti boji cestno hitrostnih motociklistov

Madžarsko dirkališče Pannonia Ring je bilo prizorišče prve dirke državnega prvenstva cestno hitrostnih motociklistov v letu 2022.


Na dirkališču Pannona Ring na Madžarskem so voznice in vozniki z licencami AMZS vozili prvo dirko sezone državnega prvenstva v cestno hitrostnem motociklizmu. Podobno kot lani vreme ni prizanašalo dirkačem. Oster veter v kombinaciji z nizkimi temperaturami je poskrbel za zelo hladno asfaltno podlago, ki je bila skoraj že nevarna za vožnjo. A motiviranim tekmovalcem to ni vzelo poguma, čeprav je bilo vsled tega kar nekaj padcev, ki se jim niso uspeli izogniti niti najboljši (Žust, Pečelin, Klemenc, Brzin...). K sreči pa so jo vsi, ki so končali na madžarskih tleh, odnesli brez hujših posledic.

Foto: Na Pannonia Ringu prvič v sezoni zahrumeli motocikli

Žust pred Logarjem

V razredu supersport 600 je kvalifikacije najbolj odpeljal lanski podprvak Domen Lipnik (Društvo 2nRace), najboljši štartni položaj pa je dobro izkoristil tudi v dirki in povedel v konkurenci slovenskega državnega prvenstva, ter si po nekaj krogih privozil nekaj prednosti. V ozadju je medtem potekal tesen boj za drugo mesto med Enejem Logarjem (AMD Domžale) in Grego Žustom (Društvo 2nRace). Lipnik je imel zatem tehnične težave z elektroniko, zaradi česar je moral predčasno končati z nastopom, dvoboj Logarja in Žusta pa se je spremenil v boj za zmago. Logar je v eden izmed zavoju malce zdrsnil in le s težavo obstal na motorju, kar je Žust takoj izkoristil in prevzel vodstvo, ki ga ni več izpustil iz rok in je zanesljivo zmagal pred Logarjem. Po odstopu Lipnika je bil nekaj časa na tretjem mestu Miha Slatinšek (Društvo 2nRace), a je moral zaradi težav s krmilom upočasniti tempo in je izgubil dve mesti. Na tretje mesto je tako napredoval Bor Klemenc (AMD Trebnje), ki je imel pred dirko obilo dela, saj je pri padcu na treningu dan pred dirko poškodoval motor, ki ga je nato s prijatelji dolgo v noč popravljal in sestavljal. Proti koncu dirke se mu je vse bolj približeval Sašo Pečelin (Društvo 2nRace) in v zadnjem krogu Klemenca tudi prehitel ter se uvrstil na tretje mesto, Klemenca pa potisnil na četrto.

Gregor Žust je v razredu supersport 600 osvojil prvo mesto pred Enejem Logarjem, tretji pa je bil Sašo Pečelin. Povsem desno je direktor dirke Matija Zaletelj.

Senekovič najhitrejši

Razred superbike bo letos dobil novega državnega prvaka, saj v njem ni več Marka Bolka. Kljub temu pa je bilo na štartnem seznamu občutno več dirkačev kot v preteklih sezonah. Prve zmage v sezoni se je veselil Aleš Senekovič (ŠD ST Lendava). Lanski podprvak je odpeljal izvrstno dirko. Za seboj je pustil prekaljenega povratnika na cestno hitrostne dirke državnega prvenstva Albina Šterna (AMD Kranj) na drugem in Aleša Brzina (AMD Trebnje) na tretjem mestu. Brzin je bil sicer prav tako med tistimi, ki so imeli smolo s padci, zato je imel obilo preglavic pri popravljanju in sestavljanju motorja, da je še ujel sobotni tehnični pregled, a se mu je k sreči vse pravočasno izšlo in je še ujel kvalifikacije. Kljub številnim padcem, ki so po svoje zaznamovali uvodno preizkušnjo sezone, a so v veliki meri posledica nizkih temperatur asfalta, pa so dirkači z motorji in tehničnim osebjem dobro pripravljeni na sezono in se že veselijo naslednjih preizkušenj.

Aleš Senekovič na najvišji zmagovalni stopnički v razredu superbike. Drugi je bil Albin Štern, tretji pa Aleš Brzin.

Druga od skupno šestih načrtovanih dirk državnega prvenstva v cestno hitrostnem motociklizmu v letu 2022 bo v sredo 27. aprila na dirkališču Grobnik nad Reko na Hrvaškem.

Ključne besede


AMZSdržavno prvenstvocestno hitrostni motociklizemsuperbikelicenca2n'racePannonia Ringsupersport 600

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

42

Priljubljenost članka

42

Shrani

Delite s prijatelji