V Vrtojbi vozili prvo dirko državnega prvenstva v minimotu, minigp-ju in za voznike skuterjev

Na dirkališču društva GAS Vrtejba se je odvila prva dirka nove sezone za točke državnega prvenstva za voznice in voznike minimota, minigp-ja in skuterjev, tekmovali pa so tudi v pokalnem prvenstvu Slovenije v supermotu.

Liam Ostrožnik v ovinku pred Nikom Podpečanom Vehovcem.
Liam Ostrožnik v ovinku pred Nikom Podpečanom Vehovcem.

Društvo GAS Vrtojba je poskrbelo za odlično organizacijo uvodne preizkušnje, z izvedbo in izpeljavo tekmovanja pa je bil zadovoljen tudi direktor dirke na poligonu v Vrtojbi Tadej Cijan. Vreme je bilo tekmovalcem naklonjeno, na štartih v posameznih kategorijah pa se jih je skupaj zbralo petintrideset.

Foto: Prva dirka DP v minimotu, minigp-ju in za voznike skuterjev

Poropat zaostal za Maverjem Guštinom

V razredu minimoto open se je odvijal oster boj med branilcem naslova državnega prvaka Janom Poropatom (Minimoto klub Obala racing) in Tadejem Maverjem Guštinom (AMD Divača). Tako v prvi kot tudi drugi vožnji je bil v vodstvu Maver Guštin, a Poropat je vseskozi vozil za njim. Med drugo vožnjo je Poropat dvignil tempo in kazalo je, da bi lahko mlajšega tekmeca morda tudi prehitel. Toda Maver Guštin je ohranjal zbranost in ni popuščal. Poropat je v veliki želji v zadnjem krogu druge vožnje storil napako in padel čez krmilo, vseeno pa je v cilj pripeljal na drugem mestu. S predstavo ni bil najbolj zadovoljen, a ne gre zanemariti dejstva, da ni nastopil v optimalnem zdravstvenem stanju. Tadej Maver Guštin nam je zaupal, da je s tekmo zelo zadovoljen, saj je uspel premagati svojega nekdanjega učitelja. Tretje mesto na zmagovalnem odru je pripadlo Andražu Osenku Drčarju (AMD Orjaki).

Jana Poropata (na fotografiji) je tokrat ugnal kar njegov nekdanji "učenec" Tadej Maver Guštin.

Tian Krševan pokazal »zobe« starejšemu bratu

V razredu minigp so vozniki prav tako poskrbeli za razburljiv začetek sezone. V kvalifikacijah se je najbolje odrezal Nejo Habjan (GAS Vrtejba), ki je tekmece ugnal za sedem desetink sekunde. Na tekmi pa so se mesta nato pošteno premešala. Boj za prva tri se je odvijal med bratoma Enejem in Tianom Krševanom, Habjanom in Filipom Lahom (vsi GAS Vrtejba). Predvsem Habjan je ob prestopu iz mladinskega razreda minimota v višjo kategorijo prijetno presenetil. V prvi vožnji je sprva vodil Enej Krševan, za vrat pa sta mu neprekinjeno dihala mlajši brat Tian in Habjan. Kmalu sta ga nato tudi prehitela ter se v cilj pripeljala na mestih ena in dve.

Tian Krševan se je izkazal na prvi preizkušnji sezone v razredu minigp.

Tudi v drugi vožnji je bilo na progi znova sila pestro. Takoj po štartu je povedel Nejo Habjan, za njim pa sta se zvrstila brata Krševan, Enej na drugem in Tian na tretjem mestu. A karte na vodilnih položajih so se spet premešale, saj se je Tian Krševan prebil na prvo mesto. Za drugo pozicijo sta se borila Habjan in Enej Krševan. Slednji je nato nekaj krogov pred koncem odstopil. To je pomenilo, da se je v cilj tretji pripeljal Lah, ki se je sicer vseskozi dobro "držal" mlajšega Krševana in Habjana. S fanti v razredu minigp je nastopil tudi Silvano Mladovan (AMTK Koper), edini, ki je bil danes prijavljen za preizkušnjo med vozniki skuterjev.

Silvano Mladovan v enem od ovinkov na progi v Vrtojbi.

Bratski obračun Komelov Timu

V mladinski kategoriji minimoto otroci 1 je nastopilo deset voznikov, v razredu minimoto otroci 2 pa le štirje vozniki. Nik Podpečan Vehovec (GAS Vrtejba) je bil v razredu minimoto otroci 1 najhitrejši že v kvalifikacijah. V prvi vožnji mu je zavzeto sledil Liam Ostrožnik (GAS Vrtejba), ki pa je dobro uvrstitev zapravil s padcem v drugi vožnji. Napako je izkoristil Jakob Štiftar (GAS Vrtejba), ki je tretjemu mestu iz prve vožnje dodal še drugo mesto v drugi vožnji, kar ga je uvrstilo na zmagovalni oder. Skupno tretje mesto je osvojil Tomaž Bratina (GAS Vrtejba). Še bolj napet je bil razplet v kategoriji minimoto otroci 2. Kvalifikacije je dobil Tai Komel (GAS Vrtejba) pred mlajšim bratom Timom in Nejcem Petričem (oba GAS Vrtejba). V prvi vožnji je sprva vodil Tai Komel, tik za njim pa je bil njegov mlajši brat Tim, ki ni popuščal in je v pravem trenutku izkoristil nezbranost brata ter povedel in tudi prvi pripeljal v cilj. Tretji je ciljno črto prečkal Petrič. V drugi vožnji so se karte še nekoliko bolj premešale. Tim Komel je že takoj po štartu pokazal, da se bo boril za prvo mesto. Starejši brat Tai Komel pa je imel v drugi vožnji težave z motorjem in je zaradi tega odstopil. Na koncu je zmagal Tim Komel in bil zelo vesel, da mu je uspelo premagati brata. Za drugo mesto pa sta se do zadnjega borila Petrič in Matija Kodarin (GAS Vrtejba), več sreče pa je imel Petrič.

Valenta najhitrejši

Vozniki supermota so vozili v pokalnem tekmovanju. Na štartu je bilo osem voznikov, med njim je bil tudi Fabrizio Valenta (Moto club WAFNA), branilec naslova pokalnega prvaka. Vseskozi mu je bil tik za »petami« Samo Murovec (GAS Vrtejba), ki se je boril do zadnjega, a mu Valente vseeno ni uspelo prehiteti. Tretje mesto pa je pripadlo Robertu Mladovanu (AMTK Koper).

Na štartu pokalnega tekmovanja v razredu supermoto je bilo osem voznikov.

Druga od skupno petih načrtovanih dirk državnega prvenstva v minimotu, minigp-ju in za skuterje bo v nedeljo 29. maja 2022. Na dirkališču Raceland v Krškem jo bodo organizirali člani AMTK Koper.

Ključne besede


AMZSsupermotominimotoskuterdržavno prvenstvoGAS Vrtejbalicencaminigppokalno prvenstvo

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

36

Priljubljenost članka

36

Shrani

Delite s prijatelji