V Škednju napeti boji motokrosistov na tretji dirki državnega prvenstva Slovenije

Na progi Škedenj so člani AMD Slovenske Konjice v nedeljo 19. junija 2022 pripravili tretjo dirko sezone za točke državnega prvenstva Slovenije v motokrosu.


Člani AMD Slovenske Konjice so uspešno organizirali tretjo preizkušnjo sezone za točke državnega prvenstva v motokrosu. Lepa sončna junijska nedelja je ob progo zvabila tudi številne gledalce, ki so lahko uživali v napetih bojih voznikov na stezi. Na progi so letos postavili namakalni sistem, da bi imeli čim manj težav z prahom. Kljub temu pa so tekmovalci ob zelo vročem vremenu dvignili v zrak kar veliko prahu. Težava je bila še najbolj izrazita v najmočnejšem razredu, ki je bil najštevilčnejši po udeležbi, kar v kombinaciji z močnimi motorji prinese tudi največ težav.

V najmočnejših razredih so vozniki dvignili kar nekaj prahu na progi.

Lavrin in Braniselj prva med veterani

Kot je že v navadi, so se prvi na progo odpravili najstarejši tekmovalci razredov veterani  40 in veterani 50. Na štartu omenjenih kategorij se je pojavilo 15 voznikov, poleg slovenskih še po en hrvaški in avstrijski dirkač. Po prvem štartu je med mlajšimi tekmovalci povedel Simon Lavrin (AMD Slovenske konjice), pri starejših pa je bil najhitrejši Boštjan Braniselj (MSK Notranjska).To sta bila tudi zmagovalca prve vožnje v svojih kategorijah. Pri veteranih 40 je prvo vožnjo na drugem mestu končal Leon Ferš (AMD Vurberk), tretje pa si je privozil Jože Škratek (AMD Slovenske konjice). Pri starejših veteranih je bil drugi Danijel Fermolšek (AMD Orehova vas), tretji pa Zlatko Vaupotič (MSK Notranjska). Tudi v drugi vožnji so tekmovalci štartali podobno kot v prvi. Videli smo  sicer kar nekaj prehitevanj, a na koncu je bil vrstni red skoraj identičen, kot v prvi vožnji, le pri mlajših veteranih je na tretjem mestu Škratka zamenjal hrvaški voznik Danko Braim. Skupno je dirko dobil Lavrin pred Feršem in Škratkom. V starejši veteranski kategoriji pa si je skupno zmago na dirki privozil Braniselj, drugi je bil Fermolšek, tretji pa Vaupotič.

Boštjan Braniselj (181) je zmagal v kategoriji veterani 50. Za njim hrvaški voznik Danko Braim (3).

Novak potrdil izvrstno formo

Drugi so na progo zapeljali vozniki razreda MX65. Najbolje je štartal Alex Novak (AMD Brežice) in prevzel vodstvo v prvi vožnji. Na drugem mestu je bil Leo Gajser (ŠD Motokros akademija Sašo Kragelj), vendar ga je v četrtem krogu prehitel Tai Vidovič (AMTK Koper). Gajser je nato nekaj časa vozil na četrtem mestu tik pred koncem dirke pa mu je uspelo prehiteti Tima Repnika (AMD Vurberk) ter je ciljno črto prečkal na tretjem mestu za Novakom in Vidovičem. V drugi vožnji je malce bolje štartal Vidovič, tesno za petami pa mu je sledil Novak. V šestem krogu si je Vidovič privoščil napako ter zdrsnil na šesto mesto. S hitro in napadalno vožnjo se je kmalu uspel prebiti na tretje mesto, Novak in Repnika, ki sta v cilj prišla na prvih dveh mestih, pa ni več zmogel ujeti. Skupno je na dirki zmagal Novak pred Vidovičem, tretjega mesta pa se je veselil Repnik.

Alex Novak (397) je z zmago v razredu MX65 potrdil, da je v izvrstni formi.

Dorčić pred Mačkom in Teranom

Vozniki v razredu s prostornino motorjev do 50 kubičnih centimetrov vozijo pokalno prvenstvo. Najmlajši motokrosisti so se v obeh vožnjah zvrstili na vrhu v povsem enakem vrstnem redu. Zmaga je tako pripadla hrvaškemu motokrosistu Davidu Dorčiću pred Maticem Mačkom (AMD Vurberk) in Lovrom Teranom (ŠD My team motocross), ki sta na zmagovalnem odru stala na drugi in tretji stopnićki.

Vrh zadržal evropsko formo

Razred MX85 je prinesel napet boj za najboljša mesta na vrhu. Večino prve vožnje je bil v vodstvu Lukas Osek (Motocross ski Gajser team), vseskozi mu je na zadnjem kolesu "visel" Miha Vrh (MX Moto društvo Bistrc). Dva kroga pred koncem ga je prehitel in je skozi cilj pripeljal prvi. Drugi je bil Osek, tretji pa je ciljno črto prečkal Gal Geršak (AMD Vurberk). Podoben scenarij se je ponovil tudi v drugi vožnji le da sta vodilna dirkača zamenjala vlogi. Povedel je Vrh, tesno pa mu je za vrat dihal Osek. Dva kroga pred koncem dirke je eden od tekmovalcev padel, vendar so ostali nastopajoči zelo slabo upoštevali opozorila sodnikov z rumeno zastavo, zato se je vodstvo dirke odločilo, da dirko prekine. Ker je bilo odpeljano dovolj dirke, kot zahteva pravilnik tekmovanja, so obveljali rezultati zadnjega odvoženega kroga. To je pomenilo prvo mesto za Vrha, drugo za Oseka in tretje za Geršaka, kar je bil tudi vrstni red skupno na dirki in zmagovalnem odru.

V razredu MX85 je bil Miha Vrh tokrat prehiter za vse tekmece.

Oven znova nepremagljiv

V razredu MX125 je na štartni rampi stalo deset tekmovalcev. Najboljši na jutranjih kvalifikacijah Žan Oven (AMD Šentvid pri Stični) je najbolje štartal in takoj prevzel vodstvo. Sledila sta mu Tilen Demšič (AMD Orehova vas) in Nik Podobnik (AMD Radovljica). Vrstni red na vrhu se ni menjal in vozniki so v tem razporedu prečkali tudi ciljno črto. Pri drugem štartu je Oven naredil manjšo napako, vendar se je hitro zbral in dohitel ter tudi prehitel vse tekmece in vodstva ni več izpustil iz rok. Tudi na mestih dve in tri je bilo enako kot v prvi vožnji. Na odru za najboljše tri je na vrhu stal Oven, na drugem je bil Demšič, na tretjem pa Podobnik.

Žan Oven v razredu MX125 v državnem prvenstvu letos še ne pozna poraza.

Irt in Milec suvereno do zmag

Tekmovalci v razredih MX2 in MX Open so vozili skupaj. Zato je bila na štartu dvajset slovenskih voznikov ter še trije avstrijski in en hrvaški dirkač. Na štartu prve vožnje je najbolje potegnil Tadej Dolinar (TRK Tajfun šport). Najhitrejši v kvalifikacijah Peter Irt (AMD Irt brothers) je po manjši napaki nekaj ćasa vozil na četrtem mestu, a se je hitro zbral ter se prebil v vodstvo, ki ga nato ni več izpustil iz rok ter je prvo vožnjo suvereno dobil. Drugi se je v cilj pripeljal Avstrijec Manuel Bermanschläger, tretji pa je bil Miha Bubnič (ACJ Sports).

Peter Irt je rutinirano opravil s konkurenco v razredu MX Open.

V razredu MX2 Luka Milec (AMD Orehova vas) ni imel enakovrednega nasprotnika in je z izredno vožnjo z veliko prednostjo prvi prečkal cilj pred drugouvrščenim Galom Hauptmanom (AMD Šentvid pri Stični). Le sekundo za Hauptmanom pa je v cilj pripeljal Denis Jakša (AMD Kolpa MXS). Tudi druga vožnja najmočnejših dveh razredov ni prinesla presenečenj. V razredu MX Open je v drugo Irt bolje štartal ter vodil od štarta do cilja. Drugo mesto iz prve vožnje je ponovil avstrijski tekmovalec Bermanschläger, tretje pa Bubnič, kar je bil tudi končni vrstni red skupno na dirki. Tudi v razredu MX2 Milec v drugo ni niti malo popuščal in je vnovič zmagal brez težav. Na drugem mestu je v cilj pripeljal Jakša, tretji pa je bil Hauptman. Skupno je dirko dobil Milec, Jakša in Hauptman pa sta se z enakim številom točk zvrstila na mestih dve in tri.

Veliko prahu ni motilo Luke Milca (237), ki si je zanesljivo privozil skupno zmago na dirki v razredu MX2.

Četrta dirka sezone državnega prvenstva v motokrosu bo v nedeljo 3. julija 2022. Člani AMD Štefan Kovač iz Murske Sobote jo bodo pripravili na progi v Mačkovcih.

Ključne besede


AMZSmotokrosdržavno prvenstvoŠkedenjAMD Slovenske Konjicelicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

17

Priljubljenost članka

17

Shrani

Delite s prijatelji