Tudi v Savskem Marofu favoriti niso dovolili presenečenj

Druga dirka državnega prvenstva Slovenije v motokrosu je bila na progi v Savskem Marofu in je potekala v sklopu skupne preizkušnje s hrvaškimi motokrosisti.


Samo dva dneva po prvi dirki letošnjega državnega prvenstva v motokrosu na progi Prilipe pri Brežicah so se tekmovalci znova podali v boj za točke. Tudi druga dirka je potekala v bližini Brežic, in sicer v le nekaj kilometrov oddaljenem Savskem Marofu na hrvaški strani meje. To je bila prva od dveh letošnjih dirk, ki jih skupaj vozijo naši in hrvaški tekmovalci. Druga bo prvi konec tedna v septembru na radizelski progi Radizel, organizirali pa jo bodo člani ŠD MX Akademije Saša Kraglja.

Foto: Druga dirka državnega prvenstva na dirkališču Savski Marof

Prah gledalcev ni motil

V Savskem marofu na znamenitem Pepačevem brijegu se je na sončni praznični ponedeljek zbralo lepo število dirkačev iz obeh držav, kar je obljubljalo napet in zanimiv moto športni dan. Lepo vreme in veliko število odličnih dirkačev pa je ob progo privabilo tudi veliko število gledalcev, ki so lahko po dolgem času, ki so jih zaznamovale različne omejitve in prepovedi povezane s koronavirusom, uživali v spremljanju imenitnih motokros voženj. Organizator se je potrudil in zgledno pripravil progo, je pa suho vreme zadnjih nekaj dni botrovalo temu, da je bila proga dokaj suha, zato so tekmovalci s svojimi motorji dvigovali kar veliko prahu, kar je le še dodatno začinilo dogajanje na stezi.

Ob progi se je zbralo veliko število gledalcev, ki so lahko uživali v motokros vožnjah v Savskem Marofu.

Koščak in Gajser najboljša med veterani

Po jutranjih treningih so se na progo prvi odpravili tekmovalci kategorij HR B-250 in HR-B Open. Tukaj smo imeli Slovenci le enega predstavnika. Rok Jelovšek je obe vožnji končal šesti v svoji kategoriji. Za njimi so se na tekmovalno progo podali vozniki v kategorijah veterani 40 in veterani 50. V mlajši veteranski kategoriji 40 je po najboljšem štartu in suvereno odpeljani dirki slavil slovenski dirkač s hrvaško licenco Borut Koščak (MCK Jaska), ki je v cilj prve vožnje pripeljal s skoraj minuto prednosti pred zasledovalci .Drugo mesto v tej kategoriji je pripadlo Simonu Lavrinu (AMD Slovenske Konjice), tretji pa je bil Leon Ferš (AMD Vurberk). Tudi v drugi vožnji je bil na koncu na prvih treh mestih enak vrstni red in ti trije so bili tudi na zmagovalnem odru.

Simon Lavrin si je privozil skupno drugo mesto na dirki v kategoriji mlajših veteranov.

Pri veteranih 50 je bil spet najhitrejši Bogomir Gajser (Motokros ski Gajser team), sledila pa sta mu Igor Pancar (AMD Šentvid pri Stični) na drugem in Mario Klanjčić (MK MX Šipek) na tretjem mestu. Popolnoma enak vrstni red je bil tudi v drugi vožnji in seveda s tem tudi na odru za zmagovalce.

Bogomir Gajser je bil znova najboljši med starejšimi veterani. Za njim Leon Ferš.

Vidovič znova nepremagljiv

V prvi dirki vožnje v razredu MX65 se je vsaj na prvih mestih ponovila dirka iz Brežic. Odličen štart in odlična prva vožnja sta Taia Vidoviča (AMTK Koper) potisnila v vodstvo, ki mu ga nihče ni bil sposoben iztrgati iz rok. Drugo mesto je znova osvojil Alex Novak (AMD Brežice), tretji pa je bil tokrat Luka Jurič (AMD Slovenske Konjice). Tudi v drugi vožnji je bil enak vrstni red na prvih dveh mestih, na tretjem pa je dirko končal Tim Repnik (AMD Vurberk), ki si je tako za Vidovičem in Novakom privozil tudi tretje mesto na zmagovalnem odru.

Štart v razredu MX65. V ospredju Tai Vidovič (št. 810), za njim Alex Novak (št. 397) in Taj Golež (št. 111) ter levo Nejc Kralj (št. 321).

Maček izkoristil napako Dorčića

Pri najmlajših dirkačih razreda MX50, ki vozijo v pokalnem prvenstvu, je dobro pripravljenost in premoč nad ostalimi vozniki znova demonstriral David Dorčić (MK Krašič). Podobno kot na prvi dirki je odpeljal povsem svojo dirko in z lepo prednostjo pripeljal v cilj  na prvem mestu. Drugi je bil spet Matic Maček (AMD Vurberk), nekaj sekund za njim pa se je pripeljal še Rok Cebovič (MK MX Šipek). V drugi vožnji pa je dal Maček vse od sebe in po napaki Dorčiča ciljno črto prečkal prvi, kar mu je prineslo tudi skupno zmago na dirki. Tretji v cilju in tudi na dirki pa je bil Cebović.

Šlo je za stotinke

Dirka v razredu MX85 je bila zelo napeta in razburljiva. Odločale so stotinke. Prvo vožnjo je dobil Lukas Osek (Motokros ski Gajser team), a le 23 stotink sekunde pred Miho Vrhom (ŠD MX Moto društvo Bistrc). Tretje mesto si je z nekoliko večjim zaostankom privozil Gal Geršak (AMD Vurberk). Omeniti je potrebno še letošnjega novinca v kategoriji MX85 Vala Slavca (ACJ Sport), ki je bil lani podprvak kategorije MX65, z letošnjimi vožnjami pa dokazuje, da bo potrebno nanj resno računati tudi v novem, močnejšem razredu. Z drugo vožnjo je potem najbolje opravil Vrh, ki se je očitno iz prve marsikaj naučil. Osek je za njim zaostal dve sekundi, tretji pa je bil znova Geršak. Na vrhu zmagovalnih stopničk je tako stal Vrh, Osek in Geršak pa sta bila na mestih dve in tri.

Lukas Osek (št. 34) in Miha Vrh (št. 522) v ostrem boju v razredu MX85 na enem od ovinkov na progi Pepačev brijeg.

Demšič ni zdržal

V kategoriji MX125 je bil večji del prve v vodstvu Tilen Demšič (AMD Orehova vas), a mu je malce zmanjkalo moči, kar je plačal z napako, ki jo je storil nekaj krogo pred koncem preizkušnje. To je izkoristil Žan Oven (AMD Šentvid pri Stični), ki je bil prvi v cilju pred Demšičem. Tretji je ciljno črto v prvi vožnji prečkal Luka Kranjc (AMD Irt brothers). Povsem enak vrstni red v cilju je bil tudi v drugi vožnji in s tem tudi na zmagovalnem odru.

Tilen Demšič na enem od skokov na progi.

Milec suveren, presenetil Peklaj

Povratnik na dirkalne steze Luka Milec (AMD Orehova vas) v razredu MX2 znova ni dovolil presenečenja. Luka Kunić (MK MX Šipek) mu je sicer vztrajno sledil, a je za njim zaostal za nekaj sekund. Tretje mesto pa si je v prvi vožnji privozil Gal Hauptman (AMD Šentvid pri Stični). Na četrtem mestu je v cilj pripeljal Jaka Peklaj (AMD Šentvid pri Stični), ki vozi manj zmogljiv dvotatktni 125 kubični motor. V drugi vožnji bil Milec spet najhitrejši, vnovič pa je bil drugi tudi Kunić. Luka. Na tretje mesto pa se je kljub slabšemu štartu z odlično vožnjo prebil Peklaj, ki si je tako priboril tudi mesto na odru za zmagovalce za Milcem in Kunićem.

Štart razreda MX2, v katerem je skupno zmago na dirki dosegel Luka Milec (št. 237).

Pancar hitro popravil napako na štartu 

Jan Pancar (AMD Šentvid pri Stični), ki poleg Tima Gajserja vozi tudi dirke svetovnega prvenstva v motokrosu, je tudi tokrat vožnjo v razredu MX Open pokazal, zakaj sodi v sam svetovni vrh motokros voznikov. Prepričljivo je opravil s celotno konkurenco in brez težav zmagal. Še najbolj se mu je Peter Irt (AMD Irt brothers), sledil pa jima je Luka Kutnar (AMD 507 moto team). V drugo je Jan na štartu napravil manjšo napako, tako, da ni bil najhitrejši vendar je kmalu prevzel vodstvo in ga do konca dirke tudi ni več izpustil iz rok. Drugo mesto je spet pripadlo Irtu, tretje pa Kutnarju in v tem vrstnem redu smo jih lahko pozdravili tudi na zmagovalnem odru ob podelitvi nagrad za najboljše.

Jana Pancarja so tekmeci v obeh vožnjah v razredu MX Open lahko gledali le v hrbet, saj je bil prehiter za vse.

Tretja od skupno sedmih dirk državnega prvenstva v motokrosu bo v soboto 7. maja 2022, potekala pa bo na sloviti radizelski progi. Organizirali jo bodo člani AMD Orehova vas.

Ključne besede


AMZSmotokrosJan Pancardržavno prvenstvoMX2MX openlicencapokalno prvenstvoMX50MX65MX85MX125

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

12

Priljubljenost članka

12

Shrani

Delite s prijatelji