Vozniki minimota, minigp-ja in skuterjev bodo tretjič letos vozili za točke državnega prvenstva

V nedeljo, 3. julija 2022, bo v AMZS Centru kartinga in moto športa v Slovenji vasi na sporedu tretja dirka za točke državnega prvenstva Slovenije za voznike z licencami AMZS v minimotu, minigp-ju in za skuteriste, v supermotu pa se bodo merili za pokalno prvenstvo Slovenije.


Organizacija tretje dirke državnega prvenstva mini cestno hitrostnem motociklizmu je v rokah članov AMD Ptuj. Na progi v AMZS Centru kartinga in moto šport v Slovenji vasi bo brez dvoma zelo zanimivo in najbrž tudi napeto, saj bo v lovu na državne naslove v posamezni kategoriji na koncu štela vsaka vožnja. Po tej dirki namreč ostajata na sporedu le še dve in prav veliko manevrskega prostora za popravljanje napak ne bo več. Po dirki v Krškem pred petimi tedni, ki so jo zaznamovale relativno nizke temperature in deloma tudi mokra proga, se tokrat obeta peklensko vroč dan, ki zna na biti za voznice in voznike še dodatno izčrpljujoč.

Prvega in drugega loči le točka

Po dveh dirkah v točkovanju v skupnem seštevku razreda minimoto open vodi Tadej Maver Guštin (AMD Divača) pred Janom Poropatom (Minimoto klub Obala racing), a je razlika med njima le točka. To verjetno pomeni, da se obeta ogorčen boj za naslov prvaka v preostalih treh dirkah. Tudi v boju za tretje mesto bo zelo zanimivo. Zanj se borijo Andraž Osenk Drčar (AMD Orjaki), Gašper Lenko (Hrvaška) in Valter Poropat (Minimoto klub Obala racing), ločijo pa jih samo tri točke. Dirka v Krškem je pokazala, da se lahko še marsikaj spremeni, saj so tudi tisti, ki v skupnem seštevku trenutno niso pri vrhu, z nekaj športne sreče sposobni presenetiti najboljše.

Jan Poropat (57) ima po dveh dirkah točko zaostanka za Tadejem Maverjem Guštinom (96).

Habjan in Mladovan v vodstvu

V razredu minigp kraljuje Nejo Habjan (Društvo GAS Vrtejba), ki si je s konstantnimi vožnjami pripeljal prednost štirinajstih točk pred društvenim kolegom Enejem Krševanom. Tian Krševan (Društvo GAS Vrtejba) je tretji, vendar za starejšim bratom zaostaja samo tri točke, v dobrem položaju pa je tudi Filip Lah (Društvo GAS Vrtejba) na četrti poziciji. Brata Krševan sta vknjižila po eno ničlo v dosedanjih štirih vožnjah in si napak v lovu na najvišja mesta ne smeta več privoščiti. Lah vozi konstantno, zato utegne biti tudi tokrat zelo nevaren. V kategoriji skuter je v najboljšem položaju po dveh dirkah Silvano Mladovan, a Klemen Švara in Andrej Zalovič Filipič (vsi AMTK Koper), ki sta izpustila uvodno preizkušnjo sezone v Vrtojbi, bosta tokrat najbrž oba želela prvo mesto. Prednost Mladovana znaša dvanajst točk, kar pa se lahko zelo hitro stopi.

Nejo Habjan ima pred prvim zasledovalcem v razredu minigp Enejem Krševanom prednost 14 točk.

Otroci vozijo brez strahu

V razredu minimoto otrocih 1 je na poti do naslova državnega prvaka v najboljšem položaju Nik Vehovec Podpečan (Društvo GAS Vrtejba). Po štirih vožnjah je vknjižil maksimalno število točk. Prvi zasledovalec Jakob Štiftar (Društvo GAS Vrtejba) jih ima 32 manj, tretji David Štilec (AMD Orjaki) pa še osem manj. Razmerja so jasna, kar pa ne pomeni, da vodilnega čakata lahki vožnji do nove skupne zmage na progi v Slovenji vasi.

Nik Podpečan Vehovec je v obeh dirkah letos suvereno prevladoval v razredu minimoto otroci 1.

V razredu minimoto otroci 2 je po dveh dirkah med prvim in četrtim v skupnem seštevku samo devet točk razlike. To obeta nov ogorčen boj za najvišja mesta, v katerem bo vsaka napaka kaznovana. V vodstvu je Nejc Petrič, drugi je Tai Komel, tretji Matija Kodarin in četrti Tim Komel (vsi Društvo GAS Vrtejba). Nobeno presenečenje ne bi bilo, če bi bil vrstni red po tej dirki obrnjen na glavo, saj mladi fantje vozijo brez strahu in se vsake proge lotevajo brezkompromisno.

Tai Komel (6) bo imel v mlajšemu bratu Timu spet ostrega tekmeca v razredu minimoto otroci 2.

Valenta udobno vodi

V supermotu vozijo za pokalno prvenstvo Slovenije. Fabrizio Valenta (Moto club WAFNA) si je v obeh dosedanjih preizkušnjah  z zelo dobrimi vožnjami zagotovil stoodstotni izkupiček točk in ima za zdaj udobno prednost pred nabližjima zasledovalcema. To sta Samo Murovec (Gas Vrtejba) na drugem mestu in Marino Di Leonardo (Hrvaška) na tretjem mestu. Tako Murovec kot Di Leonardo  bosta najbrž želela skalp vodilnega, preostali vozniki pa se bodo morali verjetno pošteno potruditi, če bodo želeli mešati štrene vodilnim. 

Prosti treningi bodo potekali že v soboto, 2. julija 2022, ter se nadaljevali v nedeljo dopoldne, ko bodo na sporedu tudi kvalifikacije. Prva tekmovalna vožnja je predvidena ob 13. uri in 30 minut. Vse bo potekalo pod budnimi očesi vodje prireditve Uroša Langerholca, direktorja dirke Marina Štoka in delegata AMZS Slavka Šauerja.

Ključne besede


AMZSsupermotominimotoskuterdržavno prvenstvolicencaminigppokalno prvenstvo

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

16

Priljubljenost članka

16

Shrani

Delite s prijatelji