Na Vranskem bodo tekmovali vozniki minimota, minigp-ja in skuterjev

V nedeljo, 28. avgusta 2022, bo v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem na sporedu četrta dirka za točke državnega prvenstva Slovenije za voznike z licencami AMZS v minimotu, minigp-ju in za skuteriste, v supermotu pa se bodo merili za pokalno prvenstvo Slovenije.


V AMZS Centru varne vožnje na Vranskem se bodo na predzadnji dirki letošnjega prvenstva pomerili vozniki prvenstva v mini cestno hitrostnem motociklizmu. Poleg slovenskega državnega prvenstva se bo dirka točkovala tudi za prvenstvo Hrvaške, vozili pa bodo tudi tekmovalci, ki nastopajo v mednarodnem prvenstvu FIM Mini GP Alpe Adria.

Vse je odprto

Med vozniki razreda minimoto open se znova pričakuje boj med Janom Poropatom (Minimoto klub Obala racing) in Tadejem Maverjem Guštinom (AMD Divača). Oba sta pred kratkim nastopila tudi na evropskem prvenstvu v Assnu na Nizozemskem. Tokrat bodo nune misli usmerjene le v boj za točke državnega prvenstva, kjer trenutno bolje kaže Poropatu, ki ima 9 točk prednosti pred mladim zasledovalcem in prvenstvo je še povsem odprto. Trenutno tretjeuvrščeni Andraž Osenk Drčar (AMD Orjaki) pa ima že več kot 50 točk zaostanka.

Jan Poropat (57) vodi v razredu minimoto open, a njegova prednost pred Tadejem Maverjem Guštinom ni velika.

Obeta se troboj

Povsem izenačena sta v razredu Mini GP 10 Nejo Habjan in Tian Krševan (oba GAS Vrtejba). Habjan bo tokrat verjetno storil vse, da pride do prve zmage v tem razredu. Med favoriti za zmago je vsekakor tudi Enej Krševan (GAS Vrtejba), ki je sicer letos v dveh vožnjah že ostal brez točk in ima zato tudi malce večji točkovni zaostanek za vodilno dvojico.

Nejo Habjan (12) bo imel v bratih Krševan tokrat zelo zahtevna tekmeca.

Pri otrocih ne bo popuščanja

Večja je razlika v razvrstitvi razreda minimoto otroci 1, v katerem ima Nik Podpečan Vehovec (GAS Vrtejba) 42 točk prednosti pred Jakobom Štiftarjem (GAS Vrtejba) ter še dodatnih 28 pred Davidom Štilcem (AMD Orjaki). Prav ta trojica bo med glavnimi kandidati za najvišja mesta tudi na dirki na Vranskem, Podpečan Vehovec pa bo ob tem skušal nadaljevati niz neporaženosti, saj je edini voznik državnega prvenstva v mini cestno hitrostnem motociklizmu, ki je letos uspel zmagati v vseh vožnjah v svojem razredu. V razredu minimoto otroci 2, v katerem vodi Nejc Petrič pred klubskim kolegom Taijem Komelom (oba GAS Vrtejba), je razlika 12 točk. Starejši od bratov Komel je sicer letos že vknjižil en odstop, enako kot njegov mlajši brat Tim Komel (GAS Vrtejba), ki je po treh dirkah na tretjem mestu skupne lestvice v tem razredu, zato si napak v lovu na Petriča ne bo smel privoščiti.

Nik Podpečan Vehovec (43) bo želel ohraniti niz nepremagljivosti v vožnjah državnega prvenstva v letošnji sezoni.

Švara lovi tekmeca

Med skuteristi bo glavni kandidat za zmago nedvomno Klemen Švara (AMTK Koper), ki je v državnem prvenstvu »šele« na tretjem mestu, a je eno dirko izpustil. Pred zadnjima dvema dirkama je tako v vodstvu Andrej Zalovič Filipič (AMTK Koper) pred Silvanom Mladovanom (AMTK Koper).

Klemna Švaro (37) na Vranskem čaka zahteven lov za klubskima kolegoma, ki sta v skupni razvrstitvi na lestvici pred njim.

Murovec diha za vrat Valenti

Za točke pokalnega tekmovanja se bodo pomerili vozniki supermota. Vodilni v prvenstvu, italijanski voznik Fabrizio Valenta, bo imel v vse boljšem Samu Murovcu (GAS Vrtejba) verjetno najzahtevnejšega tekmeca v lovu na naslov prvaka. Vsi drugi vozniki imajo verjetno že prevelik zaostanek, da bi lahko resneje računali na končno lovoriko.

Samo Murovec (990) bo v lovu na Fabrizia Valento verjetno tokrat zelo motiviran.

Mednarodna dirka Alpe Adria

Drugo leto zapored, bodo na Vranskem znanje in sposobnosti preizkušali tudi vozniki, ki nastopajo v mednarodnem tekmovanju FIM Mini GP Alpe Adria. Gre za tekmovanje, iz katerega se bosta najboljša dva tekmovalca v končnem seštevku uvrstila na finalno dirko, ki bo v sklopu MotoGP dirke v Valenciji v Španiji. Med 12 prijavljenimi vozniki žal letos ni nobenega iz Slovenije. Po dveh dirkah je v zanesljivem vodstvu Nemec Fynn Kratochwil, na drugem mestu je Poljak Jakub Stankiewicz, na tretjem pa Čeh Roman Durdis. Glede na vremensko napoved bo bržčas na končne uvrstitve vplivalo tudi vreme - napovedano je namreč nekaj dežja, ki lahko povsem spremeni razmerja na stezi med tekmovalci v primerjavi s preteklimi dirkami.

Tehnični pregled in verifikacija bosta v soboto dopoldne, 27. avgusta 2022, nato pa bodo sledili prosti treningi. V nedeljo dopoldne, 28. avgusta 2022, bodo potekale kvalifikacije v posameznih kategorijah, potem pa ob 14. uri sledi prva vožnja, ki bo štela za točke državnega prvenstva. V vsakem razredu bodo odpeljali dve vožnji. Da bo vse potekalo brez večjih zapletov, bodo najbolj skrbela vodja prireditve in hkrati direktor dirke Gregor Sicherl, delegat AMZS Marino Štok in delegat HMS Miljenko Gereš.

Ključne besede


AMZSAMZS Center varne vožnjesupermotominimotoskuterVranskodržavno prvenstvolicencaminigppokalno prvenstvoAMD DomžaleFIM Mini GP Alpe Adria

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

11

Priljubljenost članka

11

Shrani

Delite s prijatelji