Na Vranskem o zmagovalcih odločale tisočinke

AMZS Center varne vožnje na Vranskem je bil v nedeljo, 28. avgusta 2022, prizorišče četrte dirke državnega prvenstva za voznike minimota, minigp-ja in skuterjev, tekmovali pa so tudi za pokalno prvenstvo v supermotu in v mednarodnem prvenstvu FIM Mini GP Alpe Adria.

Dirka je na Vransko privabila tudi številne gledalce.
Dirka je na Vransko privabila tudi številne gledalce.

Četrta dirka državnega prvenstva Slovenije v minimotu, minigp-ju in za voznike skuterjev je potekala na Vranskem. V AMZS Centru varne vožnje so vozili tudi preizkušnjo za pokalno prvenstvo Slovenije ter dirko mendarodnega prvenstva FIM Mini GP Alpe Adria. Gledalci so vsekakor prišli na svoj račun, saj so bili priča napetim bojem za najvišja mesta, ki so jih kar nekajkrat odločale tisočinke sekunde.

Maver Guštin pred Poropatom

V razredu minimoto open se je Jan Poropat (MK Obala racing) z najboljšim časom kvalifikacij postavil v vlogo prvega favorita za zmago, a majhna prednost pred Tadejem Maverjem Guštinom (AMD Divača) je napovedovala zanimivi dirki. In tako je tudi bilo.

Tadej Maver Guštin (96) in Jan Poropat (57) sta se znova borila za prvo mesto.

V prvi vožnji sta se oba nekajkrat zamenjala v vodstvu, odločitev o zmagovalcu pa je padla v zadnjem krogu. Zmage se je s prednostjo 63 tisočink razveselil Poropat, Maver Guštin je bil drugi, tretji pa je v cilj pripeljal Andraž Osenk Drčar (AMD Orjaki), a njegov zaostanek je bil že večji. Tudi druga vožnja je bila napeta. Tokrat pa je bil Maver Guštin tisti, ki je v cilj zapeljal prvi. V zadnjem krogu je sicer Poropat skušal prevzeti vodstvo, a pri tem storil napako in padel, kljub temu pa je v cilj pripeljal na drugem mestu. Obe voznika sta tako osvojila enako število točk, zato je o zmagovalcu odločala boljša uvrstitev v drugi vožnji in pokal za prvo mesto je šel v roke Maverja Guština. Na tretje mesto se je uvrstil Osenk Drčar.

Zmagovalec razreda minimoto open Tadej Maver Guštin, drugi Jan Poropat in tretji Andraž Osenk Drčar.

Habjan ugnal tekmece v finišu obeh voženj

Med vozniki kategorije Mini GP 10 so kvalifikacije najbolje odpeljali Tian Krševan, Nejo Habjan (oba GAS Vrtejba) in Tristan Rupelly (Nannelli 69). Razvrstili so se znotraj ene same sekunde. Prva dirka se je odločila praktično na ciljni črti. Iz zadnjega zavoja je vodilni pripeljal Krševan, a je Habjan izkoristil zavetrje in ciljne črte prečkal le 17 tisočink sekunde pred Krševanom. Tretji je bil v prvi vožnji Enej Krševan (GAS Vrtejba), ki je pred koncem dirke vendale uspel streti odpor Rupellyja.

Nejo Habjan (12 )v enem od zavojev na progi.

Drugo dirko je Habjan začel z napako na štartu, saj ni prestavil v prvo prestavo in tako izgubil kar nekaj mest. Vodstvo je prevzel Tian Krševan in vse je kazalo na njegovo zmago. Toda Habjan je stopnjeval ritem in prehiteval tekmece ter se približeval Krševanu. V zadnjem krogu ga tudi ujel in uspel tudi prehiteti ter se je s prednostjo 348 tisočink sekunde veselil zmage. Mlajši od bratov Krševan je bil drugi, Rupelly pa se je znova boril z Enejem Krševanom in bil uspešnejši za 288 tisočink sekunde. Tretje mesto v drugi vožnji je pomenilo za Rupellyja tudi mesto na najnižji stopnički na zmagovalnem odru.

Zmage v razredu Mini GP 10 se je veselil Nejo Habjan pred Tianom Krševanom, tretji pa je bil Tristan Rupelly.

Zalovič Filipič izkoristil tehnične težave Švare

Med skuteristi je bil Klemen Švara (AMTK Koper) z naskokom najhitrejši v kvalifikacijah. A v prvi dirki je imel tehnične težave, kar je najbolje izkoristil njegov klubski kolega Andrej Zalovič Filipič in zmagal. Drugo mesto in tretje mesto sta zasedla hrvaška voznika Marko Gereš in Nataniel Galant. Švara je bil v drugi vožnji neulovljiv, a mu tudi to ni pomagalo do uvrstitve na zmagovalni oder. Skupne zmage se je ob drugem mestu v drugi dirki veselil Zalovič Filipič, drugo mesto na zmagovalnem odru je pripadlo Galantu tretje pa Marinu Di Lenardu (Hrvaška).

Andrej Zalovič Filipič (64) je vknjižil nove dragocene točke v lovu na naslov državnega prvaka med skuteristi.

Suverena Podpečan Vehovec in Petrič

Med otroci kategorije minimoto otroci 1 je Nik Podpečan Vehovec (GAS Vrtejba) zmagal v obeh vožnjah ter tako tudi osvojil skupno zmago.

Nik Podpečan Vehovec (43) je zelo suvereno dobil obe vožnji.

V prvi dirki se je Podpečanu Vehovcu še najbolj približal Jakob Štiftar (GAS Vrtejba), zaostal je samo 333 tisočink sekunde, v drugi pa David Štilec (AMD Orjaki). V obeh dirkah je bil tretji Liam Ostrožnik (GAS Vrtejba). Štiftar je osvojil skupno drugo mesto, Ostrožnik pa tretje.

Nasmejani Nik Podpečan Vehovec je zmagal v kategoriji minimoto otroci 1, drugi je bil Jakob Štiftar, tretji pa Liam Ostrožnik.

V starejši kategoriji minimoto otroci 2 je bil najhitrejši Nejc Petrič (GAS Vrtejba), ki je z veliko prednostjo dobil obe dirki. Bratski dvoboj Tima in Taija Komela (oba GAS Vrtejba) je obakrat dobil mlajši Tim, ki je na zmagovalnem odru stal na drugem mestu, Tai pa na tretjem.

Nejc Petrič je ugnal brata Komel. Mlajši Tim je bil drugi, starejši Tai pa tretji.

Valenta unovčil napako Murovca

V pokalnem tekmovanju supermoto je Samo Murovec (GAS Vrtejba) brez težav dobil prvo dirko in to s prednostjo, ki je nakazovala njegovo zmago tudi v drugi vožnji. A zapletlo se je na štartu, ko je najprej za malenkost prehitro speljal, se zato zaustavil in ko je želel ponovno pospešiti, mu je motor ugasnil. Tako je izpadel iz boja za zmago. To je izkoristil Tržačan Fabrizio Valenta in z zmago v drugi dirki prišel tudi do skupno zmage. Murovec je bil na koncu drugi, Hrvat Tonko Tulić pa tretji.

Sama Murovca (990) je napaka na štartu druge vožnje drago stala.

Najbolj zadovoljen Čeh Durdis

V konkurenci FIM Mini GP Alpe Adria se je preizkusil tudi Tian Krševan in pokazal, da je tudi v močni mednarodni konkurenci lahko zelo uspešen. V obeh dirkaj je nekaj časa vodil, a ga je potem prehitel češki voznik Roman Durdis. Zmaga je tako odšla na Češko, Krševan je bil drugi, tretje mesto pa je po zaslugi Jakuba Stankiewicza odšlo na Poljsko.

Tian Krševan (31) je v obeh vožnjah preizkušnje za točke prvenstva Alpe Adria v cilj pripeljal drugi.

Peta in hkrati zadnja dirka državnega prvenstva Slovenije v minimotu, minigp-ju in za skuterje bo v soboto, 1. oktobra 2022. Pripravili jo bodo člani Društva GAS Vrtejba na poligonu v Vrtojbi.

 

Ključne besede


AMZSAMZS Center varne vožnjesupermotominimotoskuterVranskodržavno prvenstvolicencaminigppokalno prvenstvoAMD DomžaleFIM Mini GP Alpe Adria

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

31

Priljubljenost članka

31

Shrani

Delite s prijatelji