Bogunović skupno sedmi

Z dirko v Le Mansu se je končalo prvenstvo FIA Academy Trophy v kartingu, v katerem je slovenske barve letos z licenco AMZS izvrstno zastopal Aleksandar Bogunović.


Sezona mednarodnih tekmovanj v kartingu je minuli konec tedna dosegla vrhunec v Le Mansu s svetovnim prvenstvom v razredu KZ, pozornost slovenskih ljubiteljev kartinga pa je bila usmerjena v tekmovanje FIA Academy Trophy. V letošnji sezoni je z odličnimi rezultati nase opozoril Aleksandar Bogunović, saj je že na uvodnih dveh dirkah dosegel po odlične rezultate. Na zadnjo dirko sezone je mladi Postojnčan prispel v vlogi petouvrščenega v skupnem seštevku tekmovanja.

Izkazal se je že v kvalifikacijah

Že na uvodnih uradnih treningih je kazalo na novo senzacionalno uvrstitev, saj se slovenski voznik ni ustrašil spremenljivih vremenskih pogojev. Najbolj se je izkazal v kvalifikacijah, ko je voznike le nekaj sekund pred začetkom presenetila nevihta. Z gumami za suho stezo si je Bogunović na popolnoma razmočeni stezi privozil drugo mesto v svoji kvalifikacijski skupini in se v skupnem seštevku uvrstil na četrto štartno mesto.

Bogunović se je zelo dobro znašel v spremenljivih vremenskih razmerah.

V kvalifikacijskih dirkah je znova nastopal izvrstno. Osvojil je peto in tretje mesto, za senzacijo pa je poskrbel z zmago v tretji kvalifikacijski dirki, ko je Sloveniji priboril prvo zmago v zgodovini tega tekmovanja. S tem si je privozil četrto štartno mesto za veliki finale, v skupnem seštevku prvenstva pa se je prebil celo na tretje mesto.

Zmaga v tretji kvalifikacijski dirki je potrdila, da Bogunović premore velik potencial.

Smola v finalni dirki

Po dobrem štartu v finalni dirki je v uvodnih krogih držal stik z vodilnimi in nekajkrat celo napadel tretjega. Splet nesrečnih okoliščin, ko je vozniku pred njim odpovedal pogonski agregat, je pomenil da je moral nekoliko upočasniti vožnjo in je tako izgubil štiri mesta. Kljub seriji izjemno hitrih krogov mu do konca dirke ni več uspelo uloviti priključka z vodilnimi in dirko je končal na sedmem mestu. Zmage se je veselil domačin Arthur Dorison (Francija), ki je s tem osvojil tudi naslov prvaka.

S sedmim mestom je Bogunović za prihodnje generacije letvico postavil zelo visoko.

V skupnem seštevku je Bogunović poleg drugouvrščenega Guillaumeja Bouzarja (Luksemburg) prav na vseh dirkah osvojil točke, a ker se dva najslabša rezultata ne upoštevata za skupni seštevek, je v skupnem seštevku s tretjega zdrsnil na sedmo mesto v skupni razvrstitvi tekmovanja. Kljub temu je dosegel najboljši slovenski rezultat v mednarodnem merilu in visoko postavil mejnik za vse prihodnje generacije mladih slovenskih kartistov v tem tekmovanju.

Z letošnjimi nastopi sem izjemno zadovoljen, moram pa priznati, da sem v tem trenutku nekoliko razočaran, saj bi z malo sreče danes lahko stal na stopničkah. Šlo je za splet okoliščin, saj je Nikolasu Roosu razneslo motor in sem se le stežka rešil odstopa, pri tem pa izgubil nekaj mest in stik z vodilnimi,

je po dirki povedal Bogunović.

Ostaja nekoliko grenak priokus, saj smo bili danes na pragu zgodovinskega uspeha za slovenski karting. Prav na zadnji dirki se je tretje mesto za las izmuznilo iz naših rok, kljub temu iz Le Mansa odhajamo ponosni na dosežke, ki jih je Sloveniji privozil Aleksandar. To je tudi velika vzpodbuda za mlade slovenske voznike in obenem dokaz, da trdo delo prinese rezultate. Zahvalimo se lahko tudi močni podpori AMZS, ki je pripomogla k temu velikemu uspehu,


je po dirki ocenil tekmovanje in dosežek Bogunovića vodja slovenske reprezentance v tem tekmovanju Domen Jerančič.

Dosežek v Le Mansu je za Bogunovića zagotovo pokazatelj, da mora le nadaljevati s trdim delom na treningih, ki se bodo prej ali slej obrestovali tudi z lepimi rezultati v neizprosni mednarodni konkurenci.

Ključne besede


AMZSkartingAleksandar BogunovićFIA Academy Trophylicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

19

Priljubljenost članka

19

Shrani

Delite s prijatelji