Tim Gajser v Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije, ki je v Ljubljani, je obeležen tudi motokros šampion Tim Gajser.

Tim Gajser v cilju druge vožnje na VN Finske, ko je postal svetovni prvak v motokrosu v razredu MXGP za leto 2022.
Tim Gajser v cilju druge vožnje na VN Finske, ko je postal svetovni prvak v motokrosu v razredu MXGP za leto 2022.

Slovenija letos obeležuje tridesetletnico prvih olimpijskih odličij pod samostojno državo. Ob tej priložnosti in ob počastitvi še nekaterih drugih športnih obletnic povezanih s slovenskim športom v preteklosti je Muzej novejše zgodovine Slovenije za osrednjo razstavno tematiko leta 2022 v ospredje postavil šport. V središče zgodbe so postavljeni posamezniki in posameznice, uspešni slovenski športniki ter njihovi najvidnejši športni trenutki v preteklih enaintridesetih letih. Razstava je vrata odprla konec septembra 2022, na ogled pa bo vse do aprila 2023, in izpostavlja tri stvari: lovorike posameznih športnikov, ki so na evropskih in svetovnih prvenstvih posegli po najvišjih mestih, športne rekvizite in oblačila, s katerimi so športniki dosegali uspehe, ter spomine in citate športnikov ob doseženih uspehih.

Aktualni svetovni prvak razreda MXGP v motokrosu Tim Gajser.

Ugledna imena slovenskega športa

Med številnimi izjemnimi slovenskimi športniki, kot so npr. telovadca Leon Štukelj in Miroslav Cerar, plavalca, brata Borut in Darjan Petrič, alpski smučar Bojan Križaj in drugi, je mesto našel tudi petkratni svetovni prvak Tim Gajser, član AMZS. Motokrosistični as je predstavljen v uvodnem prostoru, ki je namenjen športnim disciplinam povezanim s strminami. Gajser se je športnim navdušencem globoko vtisnil v spomin, saj iz leta v leto med svetovno motokros elito dokazuje velemojstrstvo in z dih jemajočimi vožnjami osvaja zmage ter lovorike, o katerih smo Slovenci pred leti lahko samo sanjali.

Poseben poudarek na razstavi so rekviziti namenjeni otrokom. Ti se lahko prelevijo v pravega smučarskega skakalca, judoista, lahko preizkusijo preplezati delček trboveljskega dimnika in še bi lahko naštevali. Kot pravi zmagovalci se ob koncu lahko povzpnejo tudi na zmagovalne stopničke in si nadenejo medaljo. Zanimiva in interaktivna razstava čaka, da jo obiščete in se za nekaj časa kar sami postavite v čevlje zmagovalcev!

Gajser iz leta v leto dokazuje, da velemojstrsko obvladuje motokros motocikel.

Obiskovalci na razstavi sicer lahko občudujejo še največje športne lovorike petih ekipnih športov: košarke, odbojke, nogometa, rokometa in hokeja. Temu sledi prostor za predstavitev panog povezanih z vodo ter nato še predmeti, opisi in dosežki, ki so jih slovenski športniki izborili v atletiki, namiznem tenisu, tenisu, strelstvu, plesu, judu, jujitsuju, boksu in orodni telovadbi. 

Za člane AMZS velja 20-odstotni popust na redne cene vstopnic za obisk Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Popusti se ne seštevajo. Več informacij: www.muzej-nz.si. 

Ključne besede


AMZSTim Gajsermotokrossvetovni prvakMuzej novejše zgodovine Slovenije

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

30

Priljubljenost članka

30

Shrani

Delite s prijatelji