Tim Gajser je svetovni prvak!

Šestnajsta dirka svetovnega prvenstva za motokrosiste, ki je bila na Finskem, je za svetovnega prvaka v razredu MXGP okronala Tima Gajserja. Slovenske barve za sta branila še Jan Pancar v razredu MX2 ter Jaka Peklaj, ki je nastopil na zadnji dirki sezone evropskega prvenstva razreda EMX125.


Mesto Hyvinkää na Finskem se je v zgodovino zapisalo kot prizorišče, na katerem si je slovenski motokros šampion Tim Gajser zagotovil peti naslov svetovnega prvaka v motokrosu oziroma četrtega v elitnem razredu MXGP. Temelje za uspešno izpeljano šestnajsto preizkušnjo sezone je postavil že v sobotnih kvalifikacijah, v katerih sicer ni bil povsem pri vrhu. Osvojil je namreč šesto mesto, kar je bilo vseeno dobro izhodišče za nedeljski vožnji.

Ni bilo lahko, saj je proga dokaj ozka in ni bilo veliko priložnosti za prehitevanje. Nisem najbolje štartal in to mi je otežilo vožnjo. Ampak na prostem treningu sem dokazal, da imam lahko dobro hitrost. V obeh vožnjah se bom moral čim prej prebiti v ospredje. To je glavni cilj, ki bi mi omogočil, da mi ne bi bilo potrebno veliko tvegati,

je Gajser strnil misli po sobotnih kvalifikacijah. Prvo vožnjo je začel zelo odločno. Prvo merilno točko je prevozil na tretjem mestu, pred njim sta bila le Romain Febvre in Jeremy Seewer, do konca prvega kroga pa se je pred slovenskega motokros asa prebil še Brian Bogers. Gajser je nato vozil previdno in zelo premišljeno ter izkoristil napaki Seewerja in Febvreja, kar je pomenilo, da je nekaj časa vozil celo na drugem mestu. A ne prav dolgo. S tekočo vožnjo na zelo razbrazdani in z luknjami posejani progi namreč ni veliko tvegal in je v cilj pripeljal na šestem mestu. Prvi je sicer ciljno črto prečkal Bogers.

Gajser je na progi v vsakem trenutku vedel, kaj mora storiti, da si predčasno zagotovi naslov svetovnega prvaka v razredu MXGP.

S premišljeno vožnjo do želenega cilja

V drugo vožnjo je Gajser štartal zelo zadržano. Zavedal se je, da mu v primeru zmage Seewerja za naslov svetovnega prvaka zadostuje že 8. mesto. Prvo merilno točko je prepeljal na 14. mestu, nato pa hitro dvignil ritem dirkanja ter bil ob koncu prvega proga deseti. Znova je vozil zelo previdno in vseskozi sledil informacijam iz boksov. V drugem delu preizkušnje je pošteno povečal tempo na progi ter se prebil do 8. mesta, nato pa v cilj pripeljal sedmi, kar je pomenilo, da si je privozil nedosegljivo prednost v boju za naslov svetovnega prvaka. Vožnjo in tudi dirko je dobil Glenn Coldenhoff.

Neverjetno! Že en sam naslov je težko osvojiti, zdaj pa jih imam že pet, kar je neverjetno. Bil sem malce nervozen, ampak vse se je izšlo po načrtih. Hvala vsem, ekipi, navijačem, super vesel sem,

je neposredno po prihodu v cilj nasmejan in zelo zadovoljen povedal svetovni prvak razreda MXGP za leto 2022, ki je sicer na dirki skupno zasedel 6. mesto.

Tim Gajser je s petim naslovom svetovnega prvaka tudi eden najuspešnejših motokrosistov vseh časov, saj imajo več osvojenih titul le še trije, ki so vsi že končali poklicno športno pot med svetovno motokros elito: Belgijec Stefan Everts, ki se ponaša kar z desetimi naslovi, Italijan Antonio Cairoli, ki je naslov svetovnega prvaka osvojil devetkrat, in še en Belgijec, Joël Robert, ki je šestkratni svetovni prvak.

Svetovnemu prvaku čestital predsednik AMZS

Nov izjemen uspeh slovenskega športa in motokrosa je zelo razveselil tudi predsednika AMZS Andreja Brgleza.

Čestitke in poklon Timu Gajserju za že peti naslov svetovnega prvaka, kar ga uvršča med najuspešnejše motokrosiste vseh časov in najboljše slovenske športnike. V Avto-moto zvezi Slovenije smo ponosni, da imamo v svoji sredi šampiona takega kova in idola mladih, ki se – tudi zahvaljujoč Timu in njegovim dosežkom, vse bolj navdušujejo za motošport. Prepričani smo, da se za prihodnost slovenskega motokrosa ni bati in da se bomo izjemnih rezultatov lahko veselili tudi v prihodnje,

je povedal predsednik AMZS, ki je na Finskem tudi osebno čestital Gajserju za peti naslov svetovnega prvaka oziroma četrtega v elitnem razredu MXGP, v katerem je bil slovenski motokros šampion sicer najboljši na svetu že v letih 2016, 2019 in 2020, leta 2015 pa je premierni naslov osvojil v razredu MX2.

Tim Gajser je ponos ne samo slovenskega motokrosa, ampak celotnega športa v Sloveniji.

Tim Gajser ni samo izvrsten športnik, ki je že večkrat dokazal, da zanj ni predaje in kako pomembno se je po vsakem padcu in poškodbah pobrati ter še naprej slediti svojim ciljem, temveč tudi izjemen človek. S svojimi športnimi uspehi, načinom življenja in razmišljanja je nenadkriljiv zgled ne le mladim, ki želijo po njegovih stopinjah, temveč vsem. Kljub svetovni slavi ostaja trdno na realnih tleh in dostopen, s posluhom za mnoge, ki jih je življenje postavilo pred najrazličnejše ovire.

Uničena proga z mehko podlago Pancarju ni ustrezala

Jan Pancar je v razredu MX2 sobotne kvalifikacije opravil solidno. Kar nekaj časa kazalo, da bo ostal izven deseterice, a je v finišu vnovič do izraza prišla njegova odlična telesna pripravljenost, ki se mu je znova obrestovala in ga pripeljala do 10. mesta. V nedeljo se je v prvo vožnjo s štartne rampe pognal zelo odločno. Na prvo merilno točko je pripeljal na 9. mestu. Na zelo težki progi, ki je organizatorji po sobotnih vožnjah niso popravljali, dodatno pa so jo zdelali še z dirkami spremljevalnega programa, je Pancar vozil pogumno, toda mehka podlaga posejana s celo vrsto pasti mu ni pretirano ustrezala. V cilj prve vožnje, ki jo je dobil Jago Geerts, je pripeljal na 12. mestu. 

Proga je res uničena. Organizatorji je niso nič poravnali, zato je res težka. V drugi polovici vožnje sem ujel boljši ritem in zdaj moram tega prenesti še v drugo vožnjo,

je neposredno po koncu prve vožnje pripovedoval kar dobro izmučeni Pancar. Drugo vožnjo je začel odločen popraviti, kar je zamudil v prvi. Prvo kontrolno točko je prevozil na 11. mestu, kar je bilo solidno izhodišče za nadaljevanje. Težka proga je terjala maksimalno zbranost, saj so različno razbrazdane linije in zavoji jemali davek tudi med najboljšimi. Pancar je vozil osredotočeno in  si večjih napak ni privoščil, na koncu pa je v cilj pripeljal na 10. mestu. Zmago v drugi vožnji si je privozil Tom Vialle, ki je tudi slavil zmago na dirki. Pancar je skupno zasedel 11. mesto, v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo pa dve dirki pred koncem sezone v rokah čvrsto drži 12. mesto.

Jan Pancar je imel kar nekaj preglavic z močno uničeno progo, za katero finski organizatorji niso posebej skrbeli med posameznimi vožnjami.

Sedemnajsta dirka sezone svetovnega prvenstva v motokrosu bo na sporedu v nedeljo, 21. avgusta 2022. Gostil jo bo St. Jean d’ Angely v Franciiji, kjer bo Velika nagrada Charente Maritime.

Peklaj tokrat ostal brez točk

Hyvinkää bo ostala v spominu zapisana tudi pri Jaki Peklaju, ki je nastopil na zadnji dirki letošnje sezone evropskega prvenstva v razredu EMX125. V prvi kvalifikacijski skupini si je privozil 18. mesto ter si tako zagotovil mesto na štartni rampi v dveh vožnjah za točke. Čeprav je imel sila skromen štartni položaj, pa je vseeno dokazal, da premore obilo potenciala. V prvi vožnji je namreč s 37. mesta napredoval do končnega 24., kar mu žal ni prineslo novih točk, vseeno pa je pridobil nekaj novih izkušenj ter spoznal progo in si dvignil samozavest. V nedeljski drugi vožnji se je spet iz ozadja prebijal mimo tekmecev, ciljno črto pa je prečkal na 27. mestu. Na dirki je zasedel 31. mesto, v skupnem seštevku evropskega prvenstva pa je tekmovanje končal z 22 točkami, kar je obetajočemu varovancu Klemna Gerčarja prineslo končno 36. mesto v krstni sezoni v razredu EMX125 v močni evropski konkurenci, v kateri si je naslov prvaka privozil Nizozemec Cas Valk.

Peklaj (123) predvsem zaradi slabšega štartnega položaja tokrat žal ni prišel do novih točk evropskega prvenstva.

REZULTATI

MXGP

1. vožnja: 1. Brian Bogers (NIZ), 2. Glenn Coldenhoff (NIZ), 3. Maxime Renaux (FRA), ... 6. Tim Gajser (SLO), ...

2. vožnja: 1. Glenn Coldenhoff (NIZ), 2. Jeremy Seewer (ŠVI), 3. Maxime Renaux (FRA), ...7. Tim Gajser (SLO), ...

Skupno VN Finske: 1. Glenn Coldenhoff (NIZ): 47, 2. Jeremy Seewer (ŠVI): 40, 3. Maxime Renaux (FRA): 40, ... 6. Tim Gajser (SLO): 29, ...

Skupno SP (16/18): 1. Tim Gajser (SLO): 674, 2. Jeremy Seewer (ŠVI): 570, 3. Glenn Coldenhoff (NIZ): 525, 4. Jorge Prado (ŠPA): 517, 5. Maxime Renaux (FRA): 506, ...

MX2

1. vožnja: 1. Jago Geerts (BEL), 2. Tom Vialle (FRA), 3. Kay de Wolf (NIZ), ... 12. Jan Pancar (SLO), ...

2. vožnja: 1. Tom Vialle (FRA), 2. Kay de Wolf (NIZ), 3. Roan Van De Moosdijk (NIZ), ... 10. Jan Pancar (SLO), ...

Skupno VN Finske: 1. Tom Vialle (FRA): 47, 2. Kay de Wolf (NIZ): 42, 3. Jago Geerts (BEL): 39, ... 11. Jan Pancar (SLO): 20, ...

Skupno SP (16/18): 1. Jago Geerts (BEL): 676, 2. Tom Vialle (FRA): 661, 3. Simon Längenfelder (NEM): 535, 4. Kevin Horgmo (NOR): 476, 5. Thibault Benistant (FRA): 434, 6. Mikkel Haarup (DAN): 410, 7. Kay de Wolf (NIZ): 390, 8.  Andrea Adamo (ITA): 383, ... 12. Jan Pancar (SLO): 244, ...

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan PancarJaka Peklajpredsednik AMZSevropsko prvenstvosvetovno prvenstvoMX2svetovni prvaklicencaEMX125Andrej Brglez

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

25

Priljubljenost članka

25

Shrani

Delite s prijatelji