Tim Gajser zmagal osmič v sezoni

V Indoneziji na progi Samota-Sambawa je bila v nedeljo, 26. junija 2022, dvanajsta dirka sezone svetovnega prvenstva v motokrosu. Z licenco AMZS je slovenske barve zastopal Tim Gajser.


Najboljši motokrosisti, ki se potegujejo za točke svetovnega prvenstva, so se tokrat merili v Indoneziji. Na povsem novem prizorišču na progi Samota-Sumbawa je tokrat Slovenijo z licenco AMZS zastopal samo Tim Gajser.

Gajser dobil obe vožnji

Zelo zahtevni pogoji za dirkanje Gajserja niso presenetili. Kljub visoki temperaturi zraka in vsebnosti vlage v zraku, ki je v teh koncih sveta nekaj povsem normalnega, je že v sobotnih kvalifikacijah hitro našel dober ritem ter jih tudi dobil. Vodil je od štarta do cilja. V nedeljo je zato prvi izbiral štartni položaj. Povsem z notranjega dela 1740 metrov dolge proge se je odlično pognal v prvi desni ovinek ter prvi pripeljal na prvo merilno mesto. Hitro je nanizal nekaj zelo hitrih krogov ter tekmecem ni dovolil, da bi mu mešali štrene oziroma se mu preveč približali. Zanesljivo je ponovil vožnjo iz kvalifikacij ter suvereno prvi pripeljal čez ciljno črto.

Zelo sem se zabaval na stezi, čeprav je bilo zelo vlažno, še bolj kot v kvalifikacijah. Vesel sem, dobro sem štartal in nato dobro nadaljeval ter upam, da bo enako tudi v drugi vožnji,

je kratko in jedrnato strnil misli Gajser, ki je že devetinsedemdesetič v karieri prvi prečkal ciljno črto na dirkah svetovnega prvenstva. Štart druge vožnje se slovenskemu motokros šampionu ni posrečil po željah. Ob koncu prvega kroga je bil na tretjem mestu. Pred njim sta bila samo Romain Febvre in Jorge Prado. Francoza je ekspresno prehitel v drugem krogu, s Špancem pa je nato opravil v tretjem krogu in si je tako odprl pot do prvega mesta. Nadaljeval je z zelo visokim ritmom ter si je zbrano in premišljeno privozil novo zmago, jubilejno osemdeseto v vožnjah na dirkah svetovnega prvenstva.

Prvo vožnjo sem se na progi dobro zabaval. V drugo vožnjo se nisem podal najbolje, a sem nato vse nadoknadil. Z današnjim izkupičkom sem super zadovoljen,

je na kratko ocenil indonezijsko preizkušnjo Gajser. Skupno je osmič v sezoni stal na najvišji stopnički za zmagovalce v razredu MXGP, v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo pa Gajserjeva prednost pred drugouvrščenim Pradom znaša 125 točk.

Tim Gajser si je v Indoneziji zelo suvereno privozil osmo zmago v sezoni v razredu MXGP, skupno pa je dirkah svetovnega prvenstva v motokrosu že osemdesetič v karieri zmagal v posamezni vožnji.

Vialle prevzel rdečo številko

V razredu MX2 je vozilo zgolj 15 voznikov, med njimi pa ni bilo Jana Pancarja, ki je zaradi prevelikih stroškov potovanja na drug konec sveta s svojim moštvom ostal doma.. Prvo vožnjo je zanesljivo v svojo korist odločil Tom Vialle, ki je tudi v drugi suvereno prvi prečkal ciljno črto ter vknjižil zmago, s katero si je privozil tudi rdečo številko vodilnega v skupnem seštevku razreda MX2. Drugi Jago Geerts zaostaja štiri točke, Pancar pa je kljub odsotnosti zadržal 12. mesto, na katerem ima 162 točk.

Trinajsta od skupno devetnajstih načrtovanih dirk sezone za točke svetovnega prvenstva v motokrosu bo v nedeljo, 17. julija 2022. Vozili jo bodo v Loketu, kjer bo na sporedu Velika nagrada Češke.

REZULTATI

MXGP

1. vožnja: 1. Tim Gajser (SLO), 2. Jorge Prado (ŠPA), 3. Ruben Fernandez (ŠPA), ...

2. vožnja: 1. Tim Gajser (SLO), 2. Jorge Prado (ŠPA), 3. Romain Febvre (FRA), ...

Skupno VN Indonezije: 1. Tim Gajser (SLO): 50, 2. Jorge Prado (ŠPA): 44, 3. Ruben Fernandez (ŠPA): 38, ...

Skupno SP (12/19): 1. Tim Gajser (SLO): 535, 2. Jorge Prado (ŠPA): 410, 3. Jeremy Seewer (ŠVI): 405, 4. Maxime Renaux (FRA): 365, 5. Glenn Coldenhoff (NIZ): 363, ...

MX2

1. vožnja: 1. Tom Vialle (FRA), 2. Jago Geerts (BEL), 3. Simon Längenfelder (NEM), ...

2. vožnja: 1. Tom Vialle (FRA), 2. Simon Längenfelder (NEM), 3. Thibault Benistant (FRA), ...

Skupno VN Indonezije: 1. Tom Vialle (FRA): 50, 2. Simon Längenfelder (NEM): 42, 3. Thibault Benistant (FRA): 38, ... 

Skupno SP (12/19): 1. Tom Vialle (FRA): 502, 2. Jago Geerts (BEL): 498, 3. Simon Längenfelder (NEM): 395, 4. Kevin Horgmo (NOR): 356, 5. Mikkel Haarup (DAN): 332, 6. Andrea Adamo (ITA): 314, ... 12. Jan Pancar (SLO): 162, ...

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan Pancarsvetovno prvenstvoMX2svetovno prvenstvo v motokrosulicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

8

Priljubljenost članka

8

Shrani

Delite s prijatelji