Tim Gajser nepremagljiv tudi na VN Italije

Sedma dirka svetovnega prvenstva v motokrosu je bila na progi Maggiora Park. Slovenske barve na VN Italije sta branila Tim Gajser in Jan Pancar.


Proga Maggiora Park v bližini Borgomanera je bila prizorišče sedme preizkušnje za točke svetovnega prvenstva motokrosistov. Na dirki je bilo tudi veliko število slovenskih navijačev, ki so ob razgibani in zahtevni stezi navdušeno stiskali pesti za Tima Gajserja v razredu MXGP in Jana Pancarja v razredu MX2.

Gajser znova premočan za tekmece

Ikonična proga, na katero ima Gajser lepe spomine, slovenskemu motokros asu v kvalifikacijah ni povzročala večjih preglavic. Z njimi je v soboto opravil na drugem mestu, kar je bilo zelo lepo izhodišče za nedeljski vožnji za točke. V prvo se je Gajser v prvo ovinek podal po notranji strani, nato pa nadaljeval po zunanji in se prebil na drugo mesto za Calvina Vlaanderna. Južnoafričan z nizozemskim potnim listom je začel dirko zelo dobro, Gajserja pa je potem hitro prehitel tudi Maxime Renaux. Blatna proga, ki je bila sila zahtevna, je terjala maksimalno koncentracijo. Ko se je pojavil še rahel dež, so se razmere na progi še otežile. Vlaanderen ni zmogel silovitega tempa, ki sta ga narekovala Gajser in Renaux. Slovenski motokros šampion je nato kar nekaj časa vozil za Francozom in čakal na primeren trenutek ter mesto za napad. Dočakal ga je v dvanajstem krogu in se nato suvereno odpeljal do zmage v vožnji.

Dobra in težka dirka. Na začetku ni bilo veliko linij za prehitevanje in nekaj sem jih naredil kar sam. Imel sem tudi malce problemov z očali, saj mi zaradi dežja vlaga zameglila vidno polje, zato sem jih odvrgel in zadnja dva kroga odpeljal brez njih. Vsekakor sem zelo zadovoljen in se veselim druge vožnje,

je po prihodu v cilj z nasmehom na blatnem obrazu pripovedoval Gajser. Drugo vožnjo je naš najboljši motokrosist začel spet zelo agresivno. Iz prvega ovinka je pripeljal na četrtem mestu. Hitro je pridobil eno mesto in nadaljeval spet zelo premišljeno. Vnovič je iskal svoje linije na stezi, ki je bila močno razbrazdana in ni dovoljevala napak. Najprej je prehitel Bena Watsona, nato pa še Paulsa Jonassa, potem pa si je spet nabral lepo prednost, s katero je kontroliral tekmece ter si privozil še eno dragoceno zmago.

Zelo sem vesel. Užival sem. Bilo je veliko različnih linij in to mi je zelo všeč. Ne bi mogel biti bolj vesel. Vsem v ekipi hvala za trud pri pripravi motorja in to delo je zdaj poplačano,

je povedal Gajser še preden se je povzpel na zmagovalni oder na najvišjo stopničko. Zmaga na Veliki nagradi Italije zanj pomeni 39. zmagoslavje na dirkah svetovnega prvenstva (34 v razredu MXGP, 5 v razredu MX2), v skupnem seštevku pa je še povečal prednost pred tekmeci. Njegov prvi zasledovalec je zdaj Maxime Renaux. Francoz za Gajserjem zaostaja za 81 točk, tretji Švicar Jeremy Seewer pa že za 105 točk.

Gajser je vknjižil še šesto zmago na sedmi dirki sezone razreda MXGP.

Smola na štartih odnesla priložnost za odličen rezultat

Jan Pancar progo Maggiora Park zelo dobro pozna in to je imenitno unovčil v sobotnih kvalifikacijah. Zasedel je namreč deveto mesto, kar je pomenilo najboljši kvalifikacijski dosežek v sezoni. Nedeljsko prvo vožnjo razreda MX2 je Pancar začel odločno, a je imel obilo smole, saj se je zapletel v padec tekmecev pred njim. Na notranjem delu proge je bil zaprt in voznike na tleh ni mogel prehiteti. Ob koncu prvega kroga je bil daleč zadaj. Na težki in zelo zahtevni blatni progi mu ni kazalo dobro, saj je nato tudi sam padel. A ni se predal in boril se je po najboljših močeh ter v cilj pripeljal na 19. mestu. Prvi je bil prepričljivo Jago Geerts. V drugo vožnjo je Pancar štartal zelo motiviran, a se je kmalu po izhodu iz drugega zavoja znašel na tleh. Vnovič je povsem iz ozadja lovil tekmece, ki mu k sreči niso pobegnili daleč. Vztrajno je napadal in nepopustljivo nizal dobre kroge. Visok ritem dirkanja ga je na koncu nagradil z zelo dobrim 11. mestom. Najbolje je v drugo z vožnjo opravil Tom Vialle, zmaga na dirki pa je skupno pripadla Geertsu, ki je še vedno tudi v vodstvu v točkovanju za naslov svetovnega prvaka razreda MX2. Pancarju je na dirki pripadlo 14. mesto, v skupnem seštevku svetovnega prvenstva pa je zadržal 15. mesto.

Blatna proga Maggiora Park je Pancarju v obeh vožnjah pokazala zobe.

Osma od skupno dvajsetih načrtovanih dirk sezone za točke svetovnega prvenstva v motokrosu bo v nedeljo 15. maja 2022 v Riola Sardu, kjer bo na sporedu Velika nagrada Sardinije.

REZULTATI

MXGP

1. vožnja: 1. Tim Gajser (SLO), 2. Jeremy Seewer (ŠVI), 3. Maxime Renaux (FRA), ...

2. vožnja: 1. Tim Gajser (SLO), 2. Jeremy Seewer (ŠVI), 3. Maxime Renaux (FRA), ...

Skupno VN Italije: 1. Tim Gajser (SLO): 50, 2. Jeremy Seewer (ŠVI): 44, 3. Maxime Renaux (FRA): 40, ...

Skupno SP (7/20): 1. Tim Gajser (SLO): 336, 2. Maxime Renaux (FRA): 255, 3. Jeremy Seewer (ŠVI): 231, 4. Jorge Prado (ŠPA): 220, 5. Glenn Coldenhoff (NIZ): 199, ...

MX2

1. vožnja: 1. Jago Geerts (BEL), 2. Stephen Rubini (FRA), 3. Isak Gifting (ŠVE), ... 19. Jan Pancar (SLO), ...

2. vožnja: 1. Tom Vialle (FRA), 2. Jago Geerts (BEL), 3. Simon Längenfelder (NEM), ... 11. Jan Pancar (SLO), ...

Skupno VN Italije: 1. Jago Geerts (BEL): 47, 2. Tom Vialle (FRA): 41, 3. Stephen Rubini (FRA): 37, ... 14. Jan Pancar (SLO): 12, ...

Skupno SP (7/20): 1. Jago Geerts (BEL): 291, 2. Tom Vialle (FRA): 285, 3. Simon Längenfelder (NEM): 216, 4. Kay de Wolf (NIZ): 211, 5. Mikkel Haarup (DAN): 211, 6. Kevin Horgmo (NOR): 199, ... 15. Jan Pancar (SLO): 75, ...

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan Pancarsvetovno prvenstvoMX2licenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

2

Priljubljenost članka

2

Shrani

Delite s prijatelji