V Pietramurati za Gajserja petdeset točk

Na peti dirki svetovnega prvenstva v motokrosu je Tim Gajser v razredu MXGP zmagal v obeh vožnjah, Jan Pancar pa je v razredu MX2 zasedel skupno 15. mesto. V spremljevalnem programu sta bili tudi dirki evropskega prvenstva v razredih EMX 125 in EMX Open, v katerih je vozila šesterica slovenskih voznikov.


Najboljši motokrosisti sveta so se pomerili na peti dirki sezone za točke svetovnega prvenstva. Na progi Ciclamino v Pietramurati sta slovenske barve in AMZS zastopala Tim Gajser in Jan Pancar. Organizatorji so izpeljali tudi preizkušnjo v konkurenci evropskega prvenstva motorjev do 250 in 125 kubičnih centimetrov. V je vozil tudi Jaka Peklaj, medtem ko se preostala peterica slovenskih voznikov ni prebila na dirko.

Prvič letos za Gajserja maksimalni izkupiček na dirki

Tim Gajser je s sobotnimi kvalifikacijami opravil perfektno. Zanesljivo je osvojil prvo mesto in si privozil najboljši štartni položaj za nedeljski vožnji za Veliko nagrado Trentina.

Tu je zelo prijetno voziti, saj so vsepovsod slovenski navijači in lahko jih slišim praktično na vsakem koraku. Po pravici in iskreno povedano pa mi proga v Pietramurati ni med ljubšimi. Je zelo trda, na mestih tudi zahrbtna z globokimi brazdami in luknjami, ki te lahko presenetijo, zato moraš biti zelo pazljiv, ampak potrudil se bom odpeljati dirko čim bolje,

je povedal slovenski šampion po sobotnih kvalifikacijah.

Gajser je med vožnjami opazil tudi številne slovenske navijače, ki so bili tokrat ob progi Ciclamino in stiskali pesti zanj.

Nedeljsko prvo vožnjo je Gajser začel zelo zbrano. Na prvo merilno točko je pripeljal drugi za Glennom Coldenhoffom. Nato je premišljeno vozil za Nizozemcem in pri tem v vsakem krogu raziskoval, kje so idealne linije, na katerih bi lahko zdrvel mimo tekmeca. To mu je uspelo ob koncu enajstega kroga, ko je prevzel vodstvo, ki ga ni več izpustil iz rok ter je ciljno črto prečkal prvi.

Na štartu sem se uspel izmuzniti gneči ob notranjem robu, potem pa sem vozil za Glennom. Čutil sem, da sem hitrejši, a sem čakal in iskal na pravi moment, da ga prehitim. To mi je uspelo na sredini dirke, potem pa sem si ustvaril prednost ter si pripeljal zmago v vožnji, zaradi katere sem zelo vesel,

je nasmejan neposredno ob prihodu v cilj pripovedoval Gajser, ki je tudi drugo vožnjo začel vnovič zelo dobro, saj je na prvo merilno točko pripeljal tretji. V nadaljevanju prvega kroga je Pradu povsem nepričakovano odpovedal motor in slovenski motokros as je mimo njega švignil na prvo mesto, ki ga je nato suvereno obdržal do konca vožnje.

Perfektno! Prvič letos mi je uspelo dobiti obe vožnji in seveda sem zelo zadovoljen. Zahvale vsem slovenskim navijačem, ki so ob progi naredili imenitno vzdušje in mi pomagali do tega rezultata,

je bil rahlo utrujen od zahtevne proge, a vidno zadovoljen ob koncu preizkušnje Gajser, ki se je v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo v razredu MXGP samo še utrdil na prvem mestu in ima pred prvim zasledovalcem Jorgejem Pradom 33 točk prednosti.

Dobri vožnji Pancarja

V razredu MX2 je Jan Pancar s sobotnimi kvalifikacijami opravil na 17. mestu, kar za dirko na težki in zahtevni progi ni bilo idealno. V prvo vožnjo se je podal zelo odločno, vendar je imel zaradi padca enega od tekmovalcev tudi malce smole v prvem ovinku, iz katerega je pripeljal na 16. mestu. Nadaljeval je zbrano ter premišljeno. Dolgo časa je vozil na 15. mestu, v finišu pa je malce popustil in je ciljno črto prečkal na 16. mestu. Prvi je bil Tom Vialle.

Štart je bil kar v redu, ampak še vedno to ni tisto, kar si želim. Proga je bila težka, saj so jo zjutraj namočili, zato je kar nekoliko drselo. Sama vožnja je bila v redu, z boljšim štartom pa bi bil lahko še višje, saj je zelo težko prehitevati,

je ocenil prvo vožnjo Pancar, ki je tudi v drugo štartal podobno. Na prvo merilno mesto je pripeljal na 14. mestu. Nadaljeval je vnovič zelo osredotočen na izjemno selektivno progo, ki ni dopuščala niti najmanjših napak, ter si je v cilju privozil 14. mesto. Znova je bil najhitrejši Vialle, ki je tako slavil skupno zmago na dirki za Veliko nagrado Trentina ter tudi prevzel rdečo številko vodilnega v skupnem seštevku svetovnega prvenstva razreda MX2. Pancarju je na dirki pripadlo 15. mesto, po petih dirkah za svetovno prvenstvo pa je skupno na 16. mestu, zbral pa je 45 točk.

Jan Pancar je tudi v Pietramurati zanesljivo prišel do skupno dvanajstih točk svetovnega prvenstva v razredu MX 2.

Šesta od skupno dvajsetih načrtovanih dirk sezone za točke svetovnega prvenstva v motokrosu bo v nedeljo 24. aprila 2022 v Kegumsu, kjer bo na sporedu VN Latvije.

Od šesterice Slovencev do točk Peklaj

V spremljevaljnem programu so se merili tudi vozniki v evropskem prvenstvu. V kvalifikacijah je sodelovalo šest Slovencev z licenco AMZS. V razredu EMX 125 se je na dirko uspel prebiti samo Jaka Peklaj, medtem ko sta Žan Oven in Tilen Demšič obtičala v kvalifikacijah. Tudi v razredu EMX Open so v soboto kvalifikacije vozili trije slovenski tekmovalci, in sicer Jaka Završan, Matic Žitnik in Luka Kutnar. Na dirko se je prebil le slednji, vendar mu ni uspelo priti do točk, skupno pa je zasedel 31. mesto. Peklaj je v nedeljski prvi vožnji pokazal potencial, ki ga premore in zasedel zelo dobro 12. mesto. V drugi vožnji varovancu Klemna Gerčarja ni šlo vse po načrtih in je v cilj pripeljal na 20. mestu. Skupno je na VN Trentina v razredu EMX 125 zasedel 18. mesto ter vknjižil prvih 10 točk v evropskem prvenstvu v letu 2022, s katerimi se v skupnem seštevku po dveh dirkah nahaja na 28. mestu.

Jaka Peklaj je vknjižil prve točke evropskega prvenstva v razredu EMX 125.

REZULTATI

MXGP

1. vožnja: 1. Tim Gajser (SLO), 2. Glenn Coldenhoff (NIZ), 3. Jorge Prado (ŠPA), ...  

2. vožnja: 1. Tim Gajser (SLO), 2. Maxime Renaux (FRA), 3. Jeremy Seewer (ŠVI), ...

Skupno VN Trentina: 1. Tim Gajser (SLO): 50, 2. Maxime Renaux (FRA): 40, 3. Jorge Prado (ŠPA): 38, ...

Skupno SP (5/20): 1. Tim Gajser (SLO): 236, 2. Jorge Prado (ŠPA): 203, 3. Maxime Renaux (FRA): 184, 4. Jeremy Seewer (ŠVI): 160, ...

MX2

1. vožnja: 1. Tom Vialle (FRA), 2. Mikkel Haarup (DAN), 3. Jago Geerts (BEL), ... 16. Jan Pancar (SLO), ...

2. vožnja: 1. Tom Vialle (FRA), 2. Kay de Wolf (NIZ), 3. Thibault Benistant (FRA), ... 14. Jan Pancar (SLO), ...

Skupno VN Trentina: 1. Tom Vialle (FRA): 50, 2. Kay de Wolf (NIZ): 37, 3. Mikkel Haarup (DAN): 37, ... 15. Jan Pancar (SLO): 12, ...

Skupno SP (5/20): 1. Tom Vialle (FRA): 208, 2. Jago Geerts (BEL): 194, 3. Mikkel Haarup (DAN): 169, 4. Simon Längenfelder (NEM): 154, ... 16. Jan Pancar (SLO): 45, ...

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan PancarJaka Peklajevropsko prvenstvosvetovno prvenstvoMX2PietramuratalicencaEMX125

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

12

Priljubljenost članka

12

Shrani

Delite s prijatelji