Gajser tudi v Latviji zmagovito

Šesta dirka svetovnega prvenstva v motokrosu je bila v Kegumsu. Slovenske barve na VN Latvije sta branila Tim Gajser in Jan Pancar. V spremljevalnem programu pa je na dirki evropskega prvenstva v razredu EMX125 nastopil tudi Jaka Peklaj.


Karavana motokrosistov, ki tekmujejo v svetovnem prvenstvu, je vozila šesto dirko sezone. V Kegumsu v Latviji sta Slovenijo zastopala Tim Gajser v razredu MXGP in Jan Pancar v razredu MX2. Tretji Slovenec z licenco AMZS na progi pa je bil mladi Jaka Peklaj, ki je tekmoval v okviru evropskega prvenstva na dirki motorjev s prostornino do 125 kubičnih centimetrov.

Znova dve prvi mesti za suvereno zmago

V razredu MXGP je Tim Gajser s sobotnimi kvalifikacijami opravil na 3. mestu. Mivkasta podlaga je bila v nedeljo še malce mehkejša zaradi dežja. Štart prve vožnje je bil za Gajserja uspešen, saj je prvo merilno mesto po prvem ovinku prepeljal na 2. mestu za Jorgejem Pradom. Sredi prvega kroga je nato zaradi manjše napake zdrsnil na 3. mesto za domačega aduta Paulsa Jonassa. Nato je nekaj časa "raziskoval" progo in iskal linije, na katerih bi lahko pridobil čas v primerjavi s tekmeci. V enajstem krogu se je prebil pred Latvijca in začel z lovo na vodilnega Španca. V začetku trinajstega kroga je Prada prehitel in se nato rutinirano odpeljal do cilja na prvem mestu.

Užival sem v vožnji. Na začetku nisem pretiraval, nisem napadal, iskal sem dober ritem, potem pa sem se odločil, da grem naprej in sem prehitel Jonassa ter potem še Prada. V zadnjih krogih sem naredil nekaj drobnih napak in Prado se mi je približal. Res pa ne vem, kaj je želel na koncu,

je povedal Gajser, za katerim je malce pred ciljem vožnje Prado po agresivnem napadu in skoku grdo padel ter se nato v cilj pripeljal na 12. mestu. V drugo vožnjo se je Gajser spet podal agresivno in je prvo merilno mesto prepeljal tretji. Še do konca prvega kroga je prehitel Rubena Fernandeza in pred njim je bil samo še Pauls Jonass. Latvijec je na domači progi narekoval oster tempo, a Gajser  ga je vztrajno sledil ter ga v sedmem krogu prehitel. Nato si je privozil nekaj prednosti in vnovič rutinirano prvi pripeljal v cilj.

Super zadovoljen sem. Dobra dirka. Dobro sem štartal, znova sem porabil nekaj časa, da sem poiskal idealne linije, nato sem prehitel Jonassa in kontrolirano odpeljal do cilja,

je Gajser nasmejan delil vtise neposredno po prihodu v cilj. Na šesti dirki sezone je še petič stal na najvišji zmagovalni stopnički, v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo pa je prednost pred drugouvrščenim Pradom povečal na 66 točk.

Gajser je vnovič zmagal obe vožnji in še povečal prednost v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo.

Zelo dobra štarta za najboljši skupni rezultat sezone

Jan Pancar je v Latvijo prišel brez pravih treningov na podlagi, na kateri se je vozilo v Kegumsu. Zato v kvalifikacijah ni pokazal tistega, kar zmore in je zasedel 21. mesto. Zato pa se mu je štart prve vožnje dobro izšel. Na prvo merilno točko v prvem zavoju je pripeljal na 10. mestu, kar je bilo zelo dobro izhodišče za nadaljevanje. V rahlem dežju je na mokri in na določenih mestih spolzki podlagi vozil zbrano in previdno. Nekaj mest je po dobrem štartu sicer izgubil, v cilj pa je pripeljal na 13. mestu. Vožnjo je dobil Jago Geerts. Drugi vožnjo je Pancar vnovič zelo dobro začel. Prvo merlno mesto je prepeljal na 9. mestu in nato tudi nadaljeval z zelo visokim ritmom. Brez popuščanja in izjemno osredotočeno je odpeljal šestnajst krogov ter ciljno črto prečkal na 11. mestu. Vožnjo je sicer dobil spet dobil Geerts, ki je tudi zmagal na dirki. Pancar je na dirki zasedel 11. mesto, skupno pa je po šestih dirkah sezone na 15. mestu s 63 točkami.

Jan Pancar je formo za preizkušnjo svetovnega prvenstva v Latviji pilil na dirkah domačega prvenstva na Prilipah in v Savskem Marofu.

 

Sedma od skupno dvajsetih načrtovanih dirk sezone za točke svetovnega prvenstva v motokrosu bo v nedeljo 8. maja 2022 v Maggiori, kjer bo na sporedu Velika nagrada Italije.

Peklaju pet točk

Na preizkušnji za točke evropskega prvenstva v razredu EMX125 je nastopil Jaka Peklaj. Sobotne kvalifikacije je opravil zelo dobro, saj je bil v svoji skupini na sedmem mestu. V nedeljski prvi vožnji je imel smolo in jo je sredi prvega kroga žal končal zaradi padca, zato pa je v drugi pokazal, kaj zna in zmore. V cilj je pripeljal na 16. mestu. Skupno je na dirki osvojil 20. mesto in v skupni seštevek evropskega prvenstva dodal pet točk. Po dveh dirkah jih ima zdaj 15 in se skupno nahaja na 26. mestu.

Jaka Peklaj si je v Kegumsu privozil pet novih točk v skupnem seštevku v razredu EMX125.

REZULTATI

MXGP

1. vožnja: 1. Tim Gajser (SLO), 2. Pauls Jonass (LAT), 3. Ruben Fernandez (ŠPA), ...

2. vožnja: 1. Tim Gajser (SLO), 2. Pauls Jonass (LAT), 3. Glen Coldenhoff (NIZ), ...

Skupno VN Latvije: 1. Tim Gajser (SLO): 50, 2. Pauls Jonass (LAT): 44, 3. Ruben Fernandez (ŠPA): 38, ...

Skupno SP (6/20): 1. Tim Gajser (SLO): 286, 2. Jorge Prado (ŠPA): 220, 3. Maxime Renaux (FRA): 215, 4. Jeremy Seewer (ŠVI): 187, 5. Glen Coldenhoff (NIZ): 177, ...

MX2

1. vožnja: 1. Jago Geerts (BEL), 2. Kevin Horgmo (NOR), 3. Thibault Benistant (FRA), ... 13. Jan Pancar (SLO), ...

2. vožnja: 1. Jago Geerts (BEL), 2. Kay de Wolf (NIZ), 3. Tom Vialle (FRA), ... 11. Jan Pancar (SLO), ...

Skupno VN Latvije: 1. Jago Geerts (BEL): 50, 2. Kevin Horgmo (NOR): 40, 3. Tom Vialle (FRA): 36,... 11. Jan Pancar (SLO): 18, ...

Skupno SP (6/20): 1. Jago Geerts (BEL): 244, 2. Tom Vialle (FRA): 244, 3. Simon Längenfelder (NEM): 181, 4. Kay de Wolf (NIZ): 181, 5. Mikkel Haarup (DAN): 181, 6. Kevin Horgmo (NOR): 176, ... 15. Jan Pancar (SLO): 63, ...

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosLatvijaJan PancarJaka Peklajevropsko prvenstvosvetovno prvenstvoMX2licencaEMX125

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

9

Priljubljenost članka

9

Shrani

Delite s prijatelji