Gajser četrti, Pancar izenačil rezultat kariere

Deveta dirka svetovnega prvenstva v motokrosu je bila na obrobju Madrida v kraju Arroyomolinos. Slovenske barve na VN Španije sta branila Tim Gajser in Jan Pancar. V spremljevalnem programu je v razredu EMX125 na preizkušnji evropskega prvenstva vozil še Jaka Peklaj.


Najboljši motokrosisti, ki se merijo za točke svetovnega prvenstva, so se merili devetič v sezoni. Na Veliki nagradi Španije na jugozahodu madridskega obrobja v kraju Arroyomolinos sta Slovenijo z licencama AMZS na zahtevni progi zastopala Tim Gajser v razredu MXGP in Jan Pancar v razredu MX2.

Če je Gajserja pred dvema tednoma pošteno zdelala viroza, pa je bil tokrat znova povsem zdrav in nared za spopad s tekmeci na progi, ki je je prvič spoznal leta 2020. V kvalifikacijah je imel smolo, saj je že v drugem krogu padel, kar je pomenilo, da se je moral iz ozadja prebijati naprej. Na koncu si je privozil 11. mesto, kar ni bilo idealno za izbiro štartnega položaja v nedeljskih vožnjah za točke svetovnega prvenstva.

Ne počutim se še stoodstotno. Padec v kvalifikacijah k sreči ni pustil posledic. Ravnina na štartu je dolga in v dolgem prvem levem zavoju se lahko marsikaj nadoknadi, zato me enajsti štartni položaj ne skrbi. Bomo pa videli, kako bo,

je dobre volje povedal malce pred štartom prve vožnje slovenski motokros šampion. Vanjo se je podal zelo odločno in agresivno. Prvo merilno mesto je prevozil na tretjem mestu. Pred njim sta bila le Jorge Prado in Maxime Renaux. Gajser je Španca prehitel na začetku četrtega kroga, Francoz pa je vse napade in poskuse slovenskega voznika uspešno odbil in se je v cilj pripeljal prvi. V drugo vožnjo se je Gajser znova podal zelo odločno, a prvo merilno točko je prečkal na sedmem mestu. V nadaljevanju je izkoristil napako Prada, ki je padel, višje od šestega mesta pa mu ni uspelo priti. Skupno je zasedel na dirki četrto mesto, v točkovanju za svetovno prvenstvo pa ima pred današnjim zmagovalcem obeh voženj Renauxom 66 točk prednosti.

Gajser v enem od zavojev na progi intu Xanadu - Arroyomolinos.

Izenačena najboljša uvrstitev v posamezni vožnji

Jan Pancar v razredu MX2 s kvalifikacijami opravil solidno. Zasedel je 12. mesto, kar mu je odpiralo relativno dober štartni položaj v nedeljskih vožnjah za točke. S prvo vožnjo je član AMD Šentvid pri Stični začel zadržano. Prvo merilno točko je prevozil na šestnajstem mestu, potem pa je v začetku drugega kroga padel, kar je vnovič pomenilo mukotrpen boj za nove točke svetovnega prvenstva in lov za tekmeci. Z vztrajnostjo in nepopustljivostjo se je odločno in brezkompromisno prebijal naprej ter je ciljno črto prečkal na 12. mestu. Zmagal pa je Tom Vialle. Tudi druge vožnje Pancar ni začel po željah. Na prvo merilno mesto je pripeljal osemnajsti in spet je sledila srdita borba za čim boljšo uvrstitev. Vnovič je vozil zelo zbrano in premišljeno ter tekmece mlel z visokim tempom dirkanja, s katerim so sicer vozili le najboljši. Na koncu je v cilj pripeljal na 8. mestu in izenačil najboljšo uvrstitev v posamezni vožnji na dirkah svetovnega prvenstva v karieri. Tudi v drugi vožnji je zmagal Vialle, ki je tako stal na vrhu stopničk na odru za zmagovalce ter ob tem prevzel še rdečo številko vodilnega v skupnem seštevku razreda MX2. Pancar je na dirki osvojil skupno 10. mesto, v točkovanju za svetovno prvenstvo pa je na 15. mestu. Zbral je 109 točk.

Jan Pancar je v drugi vožnji demonstriral potencial, ki ga premore.

Deseta od skupno devetnajstih načrtovanih dirk sezone (iz urnika je izpadla dirka v Džakarti, ki je bila v Indoneziji predvidena 3. julija) za točke svetovnega prvenstva v motokrosu bo v nedeljo 5. junija 2022. Gostil jo bo Ernee, kjer bo na sporedu Velika nagrada Francije.

Napake Peklaja oddaljile od točk evropskega prvenstva

V konkurenci evropskega prvenstva motorjev s prostornino do 125 kubičnih centimetrov je na skrajšani progi tekmoval tudi Jaka Peklaj. Kvalifikacije je v svoji skupini končal na 14. mestu, kar je pomenilo, da se je uvrstil na vožnji, ki štejeta za točke evropskega prvenstva. V prvi je začel solidno, potem pa se mu je v tretjem krogu primerila napaka, zaradi katere je zaostal. Ciljno črto je nato prečkal na 27. mestu. Z drugo vožnjo pa je Peklaj lahko manj zadovoljen. Ni je začel najbolje, vendar je nato dvignil ritem dirkanja, povsem v zadnjem krogu pa dvakrat storil napako, kar mu je na koncu v cilju prineslo 32. mesto. Tokrat je ostal brez točk za skupni seštevek tekmovanja za evropsko prvenstvo, skupno na dirki pa je osvojil 35. mesto. Na najvišji stopnički na zmagovalnem odru je sicer stal Nizozemec Ivano Van Erp.

Jaka Peklaj je tokrat ostal brez točk evropskega prvenstva v razredu EMX125.

REZULTATI

MXGP

1. vožnja: 1. Maxime Renaux (FRA), 2. Tim Gajser (SLO), 3. Jorge Prado (ŠPA), ...

2. vožnja: 1. Maxime Renaux (FRA), 2. Glenn Coldenhoff (NIZ), 3. Brian Bogers (NIZ), ... 6. Tim Gajser (SLO), ...

Skupno VN Španije: 1. Maxime Renaux (FRA): 50, 2. Glenn Coldenhoff (NIZ): 38, 3. Brian Bogers (NIZ): 38, 4. Tim Gajser (SLO): 37, ...

Skupno SP (9/19): 1. Tim Gajser (SLO): 404, 2. Maxime Renaux (FRA): 338, 3. Jeremy Seewer (ŠVI): 292, 3. Jorge Prado (ŠPA): 290, 5. Glenn Coldenhoff (NIZ): 272, ...

MX2

1. vožnja: 1. Tom Vialle (FRA), 2. Simon Längenfelder (NEM), 3. Stephen Rubini (ITA), ... 12. Jan Pancar (SLO), ...

2. vožnja: 1. Tom Vialle (FRA), 2. Jago Geerts (BEL), 3. Simon Längenfelder (NEM), ... 8. Jan Pancar (SLO), ...

Skupno VN Španije: 1. Tom Vialle (FRA): 50, 2. Simon Längenfelder (NEM): 42, 3. Jago Geerts (BEL): 34, ... 10. Jan Pancar (SLO): 22, ... 

Skupno SP (9/19): 1. Tom Vialle (FRA): 382, 1. Jago Geerts (BEL): 372, 3. Simon Längenfelder (NEM): 287, 4. Mikkel Haarup (DAN): 266, 5. Kevin Horgmo (NOR): 259, 6. Andrea Adamo (ITA): 227, ... 15. Jan Pancar (SLO): 109, ...

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan PancarJaka Peklajevropsko prvenstvosvetovno prvenstvoMX2licencaEMX125

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

17

Priljubljenost članka

17

Shrani

Delite s prijatelji