Gajser tretji, a še naprej prepričljivo prvi

Trinajsta dirka svetovnega prvenstva v motokrosu je bila na Češkem, z licencama AMZS pa sta Slovenijo v Loketu zastopala Tim Gajser in Jan Pancar.


Najboljši motokrosisti, ki se potegujejo za točke svetovnega prvenstva v razredih MXGP in MX2, so po treh tednih premora znova tekmovali. Na Veliki nagradi Češke sta slovenske barve branila Tim Gajser in Jan Pancar.

Oglas
Oglas
Pogled na del proge Loketske Serpentiny, ki se nahaja na zahodu Češke.

Dobra predstava Gajserja in znova stopničke

V razredu MXGP je Tim Gajser v sobotnih kvalifikacijah postavil temelj za nedeljski vožnji za nove točke svetovnega prvenstva. Na progi Loketske Serpentiny je zaostal le za Jeremyjem Seewerjem in si privozil drugo mesto pri izbiri štartnega položaja. V prvo vožnjo se je na stezo podal zelo agresivno in se je iz prvega zavoja pripeljal na drugem mestu. Pred njim je bil le Jorge Prado, ki je dobro zapiral linije, za njim pa je napadal Seewer, ki je v začetku četrtega kroga Gajserja prehitel. Slovenski motokros šampion je nato vozil za njima in v devetem krogu Španca Prada pustil za seboj. Švicar Seewer je pokazal, da zmaga v kvalifikacijah ni bila naključje. Imel je zelo visok ritem dirkanja in se ni pustil ujeti ter je ciljno črto prečkal na prvem mestu, Gajserju pa je pripadlo drugo mesto. 

Morda sem na začetku malce preveč poskušal na silo. Proga je nekoliko zaprta, čudna in nepredvidljiva, zato je treba biti zelo pozoren in tudi previden. Malo mi je tudi "zategnilo" roke in ni bilo enostavno voziti do konca, ampak z drugim mestom sem zadovoljen,

je Gajser kratko ocenil prvo vožnji. V drugo se je pognal vnovič zelo agresivno. Prvo merilno točko je prepeljal na petem mestu, nato pa hitro prišel na tretje. Pred njim sta bila samo Maxime Renaux in Jeremy Seewer, Gajser pa je vseskozi vozil za njima in čakal na njuno morebitno napako. Na zahtevni progi ni tvegal in je v cilj pripeljal na tretjem mestu, tretji pa je bil tudi skupno na dirki. V skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo je Gajser šest dirk pred koncem sezone ohranil 125 točk prednosti. Njegov prvi zasledovalec je zdaj Seewer, tretji Prado pa ima že 135 točk manj od slovenskega motokros asa.

Gajser vztrajno drvi proti naslovu svetovnega prvaka v razredu MXGP. 

Zamujena priložnost

Zelo dobro je v razredu MX2 vozil tudi Jan Pancar. Že v kvalifikacijah v soboto je najavil, da je odlično pripravljen in dobro razpoložen. Kvalifikacijsko vožnjo je namreč končal na sedmem mestu, kar je bil lep obet za nedeljski vožnji. Vendar štart prve vožnje se mu je povsem ponesrečil, saj je prvo merilno točko prevozil šele na 27. mestu. Na prvem zavoju je namreč en od voznikov tik pred njim padel in Pancar se je povsem ustavil, saj tekmeca ni mogel zaobiti. Nadaljeval je agresivno in odločen popraviti zamujeno. Iz kroga v krog je prehiteval tekmece in na koncu v cilj pripeljal na 16. mestu. Prvi je bil sicer Thibault Benistant. 

Ob progi so bili tudi številni slovenski navijači, ki so navijali za Jana Pancarja in Tima Gajserja.

Z drugo vožnjo je Pancar začel bistveno bolje. Prvo merilno točko je prepeljal na imenitnem petem mestu, a je imel v naslednjem sektorju znova smolo, saj ga je eden od tekmecev zadel s hrbta in mu pokvaril ritem ter ga deloma zaustavil, zato je zdrsnil na 10. mesto. Vseeno ni popuščal in je nadaljeval nadvse borbeno. V tretjem krogu se je prebil na 7. mesto in imel zelo dober tempo, s katerim se je nato prebil na 6. mesto. Vseskozi je vozil zelo agresivno in zbrano, kar mu je prineslo tudi šesto mesto v cilju druge vožnje, ki jo je dobil Jago Geerts, sicer tudi skupni zmagovalec dirke in prvi v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo v tem razredu. Pancar je na dirki zasedel skupno 11. mesto, v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo pa je napredoval prav tako na 11. mesto.

Janu Pancarju (352) je po kvalifikacijah kazalo bolje, kot je bil nato njegov izplen na dirki. Na fotografiji pred domačim adutom Petrom Polakom (313).

Štirinajsta od skupno devetnajstih načrtovanih dirk sezone za točke svetovnega prvenstva v motokrosu bo v nedeljo, 24. julija 2022. Gostil jo bo Lommel v Belgiji, kjer bo na sporedu Velika nagrada Flandrije.

Oglas
Oglas

REZULTATI

MXGP

1. vožnja: 1. Jeremy Seewer (ŠVI), 2. Tim Gajser (SLO), 3. Maxime Renaux (FRA), ... 

2. vožnja: 1. Maxime Renaux (FRA), 2. Jeremy Seewer (ŠVI), 3. Tim Gajser (SLO), ...

Skupno VN Češke: 1. Jeremy Seewer (ŠVI): 47, 2. Maxime Renaux (FRA): 45, 3. Tim Gajser (SLO): 42, ...

Skupno SP (13/19): 1. Tim Gajser (SLO): 577, 2. Jeremy Seewer (ŠVI): 452, 3. Jorge Prado (ŠPA): 442, 4. Maxime Renaux (FRA): 410, 5. Glenn Coldenhoff (NIZ): 399, ...

MX2

1. vožnja: 1. Thibault Benistant (FRA), 2. Simon Längenfelder (NEM), 3. Jago Geerts (BEL), ... 16. Jan Pancar (SLO), ...

2. vožnja: 1. Jago Geerts (BEL), 2. Tom Vialle (FRA), 3. Simon Längenfelder (NEM), ... 6. Jan Pancar (SLO), ...

Skupno VN Češke: 1. Jago Geerts (BEL): 45, 2. Thibault Benistant (FRA): 43, 3. Simon Längenfelder (NEM): 42, ... 11. Jan Pancar (SLO): 20, ...

Skupno SP (13/19): 1. Jago Geerts (BEL): 543, 2. Tom Vialle (FRA): 535, 3. Simon Längenfelder (NEM): 437, 4. Kevin Horgmo (NOR): 390, 5. Mikkel Haarup (DAN): 358, 6. Thibault Benistant (FRA): 347, 7. Andrea Adamo (ITA): 337, ... 11. Jan Pancar (SLO): 182, ...

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan Pancarsvetovno prvenstvoMX2licenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

12

Priljubljenost članka

12

Shrani

Delite s prijatelji