Tim Gajser in Tjaša Fifer motošportnika leta 2022

Avto-moto zveza Slovenije je v Festivalni dvorani v Ljubljani podelila priznanja najboljšim slovenskim motošportnikom v iztekajočem se letu. Osmič zapored je motošportnik leta postal Tim Gajser, drugič zapored v ženski konkurenci pa je laskavi naziv motošportnice leta odšel v roke Tjaše Fifer.


Avto-moto zveza Slovenije, nacionalna športna zveza za motošport in karting, je na slovesni prireditvi v ljubljanski Festivalni dvorani podelila priznanja najuspešnejšim voznicam in voznikom motošporta in kartinga v državnih in pokalnih prvenstvih ter priznanja za mednarodne dosežke. Naslov motošportnik leta je osmič zapored osvojil petkratni svetovni prvak v motokrosu Tim Gajser, motošportnica leta pa je drugič zapored voznica endura Tjaša Fifer. 

 

Ponosni na Tima Gajserja

Najboljši slovenski motošportniki in kartisti so se po treh letih znova zbrali v Festivalni dvorani v Ljubljani, kjer je Avto-moto zveza Slovenije, nacionalna športna zveza za motošport in karting, organizirala tradicionalno slovesno podelitev priznanj najboljšim voznicam in voznikom panog pod svojim okriljem. Zbrane tekmovalke in tekmovalce je nagovoril predsednik AMZS Andrej Brglez, ki je poudaril, da boj za naslov svetovnega, evropskega ali državnega prvaka v motošportu ali kartingu traja vso sezono in ni rezultat le ene tekme, kot to velja v nekaterih drugih športih.

Počaščen sem, da sem danes tukaj med vami, še posebej ob zavedanju, da biti najboljši v motošportu ali kartingu ni rezultat ene dirke, srečnih naključij, vremenskih pogojev ali dobre dnevne forme. Vsi vi, ki ste danes tukaj, ste za ta uspeh trdo delali vso sezono. Zato vam v svojem in imenu Avto-moto zveze Slovenije izrekam iskreno priznanje in poklon. Še posebej tistemu, ki ne piše le slovenske zgodovine motošporta, temveč je z zlatimi črkami že zapisan tudi v svetovne športne statistike. Spoštovani Tim Gajser, petkratni svetovni prvak v motokrosu, za nas nisi le motošportnik ali športnik leta, si najboljši slovenski motošportnik vseh časov in eden najboljših motokrosistov sveta vseh časov! V osmih letih biti petkrat najboljši in si pokoriti vso svetovno konkurenco je več kot le uspeh športnika. Je dosežek človeka, ki v iskanju popolnosti premika meje mogočega. Pri čemer, dragi Tim, verjamemo, da še nisi rekel zadnje besede in da se bomo skupaj s tabo in tvojimi navijači še mnogokrat veselili vrhunskih dosežkov,

je povedal Brglez in ob tem izpostavil, da je Tim Gajser v letošnjem letu postavil še en mejnik, saj je prvi slovenski motošportnik, ki mu je predsednik republike podelil državno odlikovanje Zlati red za zasluge.

Andrej Brglez, predsednik AMZS, med slavnostnim govorom.

Tudi s tem premikamo meje in širimo razumevanje ter spoštovanje do dosežkov motošporta v slovenski družbi,

je dejal predsednik AMZS. Ob novem naslovu najboljšega na svetu in še eni sezoni presežkov v elitnem motokros razredu MXGP tudi na domačih tleh ni bilo dvoma, kdo bo osvojil laskavo priznanje Motošportnik leta 2022 – za Tima Gajserja je to že osma zaporedna lovorika krovne športne zveze za motošport in karting.

Zahvaljujem se za priznanje. Sezona je bila naporna. Kot otrok sem sanjal, da bom enkrat svetovni prvak, sedaj mi je to uspelo že petkrat in res nimam besed. Priprave na novo sezono so že v teku, cilj pa je seveda ubranitev naslova,

je povedal slovenski motokros šampion, ki je vsem zaželel uspešno novo sezono brez poškodb.

Tim Gajser v družbi generalnega sekretarja AMZS Jureta Kostanjška (levo) in predsednika AMZS Andreja Brgleza (desno).

Drugič zapored Tjaša Fifer

V ženski konkurenci je drugo leto zapored slavila voznica v enduru Tjaša Fifer. V karieri se je sicer preizkusila v več panogah (cross countryju, trialu, tudi v ekstremnem enduru), v zadnjem času pa se je posvetila predvsem svetovnemu prvenstvu v enduru. Njeno letošnjo sezono je močno krojila poškodba, vseeno pa je v skupnem seštevku zasedla 13. mesto. Fifer so ob prevzemu priznanja prevzela čustva. Dejala je, da naziva motošportnica leta ni pričakovala. Tudi ona se že pripravlja na novo sezono, za katero upa, da bo brez poškodb. 

Tjaša Fifer je ponosno pozirala z nagrado za laskavi naziv motošportnice leta 2022.

Posebno priznanje Silvinu Vesenjaku

Posebno priznanje za dolgoletno delo na področju športa je prejel Silvin Vesenjak, ki je letos obeležil že 50 let aktivnega dela v motokrosu. Vesenjak je leta 1972 kot 14-letni mladenič začel tekmovati v takrat na novo razpisani kategoriji do 60 ccm, pri čemer je potreboval posebno dovoljenje za voznika, saj so smeli voziti le motokrosisti, starejši od 16 let. V naslednjih letih je presedel v višje kategorije, tekmoval na svetovnem prvenstvu in tudi v prvenstvu Jugoslavije, kjer je osvojil skupno tretje mesto. V slovenskem državnem prvenstvu je leta 1992 prav tako osvojil skupno tretje mesto in takrat zaključil 21-letno motokrosistično kariero. Kar pa ni bil konec njegove dirkaške poti. Skupina navdušencev nad endurom je istega leta v Mariboru ustanovila Motoristični klub Enduro šport Maribor. Že naslednje leto je Vesenjak tekmoval na prvi licenčni dirki endura v Sloveniji. Nato je odpeljal več mednarodnih pokalnih tekem in se kot prvi Slovenec v enduru udeležil svetovnega prvenstva na Madžarskem. V paru je vozil tudi svetovno znano 12-urno preizkušnjo na obalni mivki v Lignanu, ekstremno dirko v Erzbergu, Eurosport Challenge in pri zrelih 40 letih tudi evropsko prvenstvo v vzdržljivostnem motociklizmu med veterani. Po hudi poškodbi leta 2001 se je vrnil v to panogo, a ne zgolj kot tekmovalec, temveč kot prvi predsednik komisije za enduro pod okriljem krovne motošportne zveze AMZS, s čimer je ta panoga dobila uraden in enak status kot druge panoge motošporta. Bil je predsednik Alpe Adria komisije za vzdržljivostni motociklizem. Kot veteran je tekmoval v motokrosu in na številnih dirkah dosegal vidnejše uvrstitve. Tekmovalno kariero je zaključil pri 52 letih. Takrat se je pod okriljem AMZS posvetil uveljavljanju nove motošportne panoge v Sloveniji in nastalo je prvenstvo cross country, katerega temelje je postavil prav on. V zadnjih dvanajstih letih je Vesenjak izjemno aktiven kot športni funkcionar v AMD Orehova vas. V društvu skrbi tudi za arhiv motokrosa in za priložnostne razstave.

Silvin Vesenjak, dobitnik posebnega priznanja za dolgoletno delo v motošportu.

Trije srečneži

AMZS je na prireditvi podelil tudi denarne nagrade iz denarnega sklada. V žrebanju so sodelovali vsi, ki so v svoji panogi udeležili vseh dirk letošnjega državnega prvenstva. Nagrado 1000 evrov je prejel Nejc Petrič, 2000 evrov Taj Kovačič, glavno nagrado 6000 evrov pa Adam Satler. Program prireditve je sproščeno vodila Nada Pavšin, glasbeno pa ga je popestrila Maja Keuc Amaya.

Bilten Motošport in karting 2022

Govor predsednika AMZS Andreja Brgleza

Video: Tim Gajser - petkratni svetovni prvak!

Izjemna sezona Tima Gajserja je tudi sanjska sezona za slovenski motokros in motošport v celoti. Zato se ob njenem sklepnem dejanju z veseljem spomnimo trenutkov in momentov, ki so se nam ob njegovih vožnjah v letu 2022 vtisnili v spomin. 

 

Ključne besede


AMZSTim GajserSilvin VesenjakMotošportnik letapriznanjaprireditevTjaša FiferAndrej Brglez

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

53

Priljubljenost članka

53

Shrani

Delite s prijatelji