Tjaša Fifer na prvi dirki svetovnega prvenstva v enduru za ženske zasedla 14. in 9. mesto

Na prvem letošnjem enduro tekmovanju za točke svetovnega prvenstvo žensk je Slovenijo z licenco AMZS zastopala Tjaša Fifer.


Italijanska Arma di Taggia je bila prizorišče prve od skupno štirih dirk za svetovno prvenstvo žensk v enduru. Slovenske barve je z licenco AMZS branila Tjaša Fifer. Dvakratna motošportnica Slovenija v letih 2021 in 2022 se je hrabro spopadla z izjemno zahtevnimi trasami in specialnimi preizkušnjami, ki so jo čakale na zelo strmih in težko prehodnih terenih, ki se sicer nahajajo le nekaj kilometrov nad San Remom in v bližini francosko-italijanske meje. Fiferjeva se je na dirko podala dobro pripravljena. Z izkušnjami iz lanske sezone, v kateri je na prvi dirki svetovnega prvenstva v Španiji (Lalin) staknila hudo poškodbo, nato pa na zadnji preizkušnji v Nemčiji (Zschopau) zelo dobro odpeljala in si privozila 16 točk, je dobro vedela, da mora pametno razporediti moči čez vse tri tekmovalne dni.

Tjaša Fifer je na dirko prišla zelo sproščena in dobro razpoložena.

V prologu, ki je potekal po mehki mivki, je zasedla 10. mestu, kar je bilo sila obetavno za nadaljevanje, saj časovni zaostanek za tekmicami vse tja do šestega mesta ni bil velik. A potem je imela v nekaterih etapah precej smole. Prvi dan je namreč dobila dve kazni in časovni pribitki so jo potisnili na 14. mesto.

Nikoli še nisem bila tako sproščena na dirki svetovnega prvenstva in res sem se veselila štarta. V petek mi je šlo zelo dobro, v soboto pa sem v mivki trikrat padla in to se je potem samo nadaljevalo. Bila sem slabe volje, spravilo me je celo v jok in bila sem res jezna. Če bi lahko, bi čelado vrgla v smeti in se odpravila kar domov, ampak to ne gre,

je iskreno pripovedovala Fiferjeva. Ekipa jo je bodrila in ji povrnila nekaj močno omajane samozavesti, kar je nato tudi s dobro izkoristila.

Mehka mivke je Fiferjevi povzročala obilo preglavic.

Brezkompromisno nadaljevanje

Z izkušnjo prvega dne, v katerem je doživela razočaranje, se je drugega lotila zelo odločno. Nikakor ni popuščala in je nadaljevala zelo motivirano in zbrano ter pokazala, da se lahko tudi v primerjavi s tekmicami z močno omejenimi finančnimi sredstvi, ampak z jekleno voljo in vztrajnostjo prebije zelo blizu tistim, ki imajo za seboj bistveno številčnejše ekipe. Z brezkompromisno vožnjo se je približala mestom, ki jih želi v prihodnosti redno dosegati. V tretji, šesti, osmi in deveti specialni preizkušnji je vsakič osvojila zelo dobro sedmo mesto, seštevek vseh rezultatov pa jo je na koncu uvrstil na deveto mesto.

Priznam, da sem drugi dan štartala s cmokom v grlu in ni mi bilo prav prijetno. Ampak bilo je lažje. Motor se je izkazal in našla sem svoj ritem, četudi sem na mivki spet izgubljala težko prigarana mesta. Naučila pa sem se veliko novih stvari in 9. mesto je tisto, kar sem trenutno sposobna, vendar borila sem se do konca,

je strnila oceno Tjaša Fifer, ki je še dodala, da zdaj točno ve, kako naprej in poudarila, da je z nedeljskimi vožnjami zadovoljna in si nima kaj očitati, čeprav je zaradi mehke podlage, v kateri ne vozi in je ne pozna, izgubila dve mesti.

Nedeljske vožnje so za Tjašo Fifer kažipot za nadaljevanje zahtevne sezone na dirkah svetovnega prvenstva v enduru za ženske.

Druga dirka svetovnega prvenstva v enduru za ženske bo na Finskem (Heinola) konec maja, v začetku junija sledi preizkušnja na Švedskem (Skovde), tekmovanje pa se bo končalo drugo nedeljo v oktobru z dirko na Portugalskem (Santiago do Cacem).

Ključne besede


AMZSendurosvetovno prvenstvolicencaTjaša Fifer

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

10

Priljubljenost članka

10

Shrani

Delite s prijatelji