Finska preizkušnja izziv za Gajserja in Pancarja

V nedeljo, 30. julija, bo na sporedu štirinajsta dirka svetovnega prvenstva v motokrosu v letu 2023. Na Veliki nagradi Finske bosta z licenco AMZS vozila Tim Gajser in Jan Pancar.


Dirka na Finskem bo zaokrožila tri četrtine letošnje sezone svetovnega prvenstva v motokrosu. Na progi Lavanko v Vantaaju bosta slovenske barve zastopala Tim Gajser in Jan Pancar, oba pa bosta najbrž srčno želela popraviti vtis z zadnje dirke, ki je bila pretekli konec tedna v Lommlu.

Tretja dirka v treh tednih

Aktualni svetovni prvak razreda MXGP Tim Gajser ima za seboj šele dve dirki na najvišji motokros ravni po sanirani poškodbi stegnenice. Zato nihče od njega ni pričakoval kar takoj vrhunskih rezultatov. Jasno in vidno je, da je dolg premor pustil posledice in da bo slovenski motokros šampion potreboval še kar nekaj časa, da se vrne na želeno raven, s katero je navduševal v preteklih sezonah. Na trenutke na progi deluje zelo dobro in spominja na čase, ko so ga vsi lahko gledali le v hrbet, vendar nato se mu v vožnjo prikrade kakšna velika napaka, ki ga zaustavi in potisne po lestvici navzdol. Konkurenti v elitnem razredu MXGP, tokrat jih bo na štartni rampi 27, milosti ne poznajo in jim za težave drugih ni mar. Gajser se zaveda, da ga čaka še veliko dela in prelitega znoja tako na motorju kot brez njega, da se bo lahko vrnil na nekdanjo raven.

Vedel sem, da bo po dolgi odsotnosti trajalo nekaj časa, da bom znova tako hiter, kot sem bil v prejšnjih sezonah. Vseeno pa si želim dobro dirkati in v Lommlu tega cilja, ki sem si ga zastavil, nisem uresničil. Imel sem tudi nekaj smole s trkom v voznika, ki je naredil napako, to, da sem se ob tem dotaknil izpuha, pa je vse skupaj še poslabšalo. Ampak to je šport. Vantaa ima podobno podlago, zato upam, da bom lahko izkoristil vse, kar smo se naučili minuli vikend,

je svoja pričakovanja pred novo preizkušnjo strnil Gajser. 

Dirka na mehki progi v Vantaaju je torej eden od kamenčkov v mozaiku na poti, da se slovenski športni as vrne med najboljše. Je pa treba upoštevati, da je tekmovalni tempo zelo zahteven, saj bo to tretja dirka v treh tednih, kar bo še en preizkus za Gajserja, da vidi, kako daleč je z vzdržljivostjo in fizično pripravljenostjo. A zagotovo bo skušal iz sebe in motorja iztisniti čim več ter dobiti potrditev, da je na dobri poti, ki si jo je začrtal do konca sezone.

 

Tim Gajser (243) se dobro zaveda, da bo potreboval še kar nekaj časa, da se bo lahko vrnil na raven dirkanja pred hudo poškodbo, ki jo je staknil februarja.

Prva vožnja VN Finske v razredu MXGP bo v nedeljo, 30. julija 2023, ob 12.15, druga pa ob 15.10.

Kako nazaj med dobitnike točk

Za Jana Pancarja bo v razredu MX2 preizkušnja v Vantaaju, ki je med ljubitelji motokrosa znana kot "finski Lommel", najbrž nov sila zahteven izpit. Pretekla Velika nagrada Flandrije je zanj pomenila razočaranje. Prvič letos je namreč ostal brez točk za skupni seštevek, saj se v nobeni od nedeljskih dveh voženj ni uspel uvrstiti med dvajseterico. Mehka mivka, ki se ugreza in iz kroga v krog spreminja idealno linijo vožnje, za Pancarja nikakor ni podlaga, na kateri lahko poseže visoko. Takšna podlaga namreč zahteva bistveno mehkejšo vožnjo, skorajda plovbo z motorjem po mivki, in manj agresivnih reakcij na motorju ter dobro predvidevanje. V tem najbolj uspevajo Nizozemci, ki največ trenirajo na takih progah. Da se zna izvrstno odpeljati na mivki, pa je v Lommlu demonstriral tudi Francoz Romain Febvre, ki je zmagal. Pancarju je po vrnitvi iz Indonezije v začetku julija malce zmanjkalo "goriva", o čemer pričajo zadnji rezultati, ki niso takšni, kakršne si želi in nakazujejo padec forme. Kljub temu bo tudi tu med 30 vozniki skušal pokazati, da je sposoben več, kot je iztržil v Lommlu in še pred tem v Loketu. Ne bo mu lahko, a z nepopustljivostjo in borbenostjo ter tudi izkušnjami lahko spet opozori nase ter morda z malce sreče tudi prijetno preseneti slovenske ljubitelje motokrosa in tiste, ki zanj stiskajo pesti izven Slovenije.

Jan Pancar (253) se bo skušal vrniti med dobitnike točk svetovnega prvenstva v razredu MX2.

Prva vožnja VN Finske v razredu MX2 bo v nedeljo, 30. julija 2023, ob 11.15, druga pa ob 14.10.

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan Pancarsvetovno prvenstvoMX2licenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

7

Priljubljenost članka

7

Shrani

Delite s prijatelji