Pancar še dodatno popestril dirko v Škednju

Veterani pokazali svoje izkušnje, najmlajši pa pogum!


Na progi Škedenj je potekala peta dirka državnega prvenstva v motokrosu, ki so jo organizirali člani  AMD Slovenske Konjice. Dirko so zaznamovale visoke temperature, zahtevne razmere na stezi, vrhunske predstave dirkačev in nastop dirkača svetovnega prvenstva razreda MX2, Jana Pancarja.

Motokrosisti so imeli na zadnjo avgustovsko soboto težke razmere za dirkanje, saj so jih na progi Škedenj pri Slovenskih Konjicah pričakale visoke temperature. Za dodatno razgreto ozračje so poskrbeli sami z atraktivnimi vožnjami in brezpogojnimi prehitevanji. Pete dirke v letošnji sezoni za točke državnega prvenstva se je udeležilo 126 tekmovalk in tekmovalcev. Nastopili so v osmih različnih tekmovalnih razredih, najmlajši na motorjih do 50 kubičnih centimetrov pa so se borili v pokalnem tekmovanju.

Foto: Najmlajši suvereno dvigovali prah

V konkurenci dirkačev, ki nastopajo v razredu MX 50 ter se borijo za pokalno lovoriko Slovenije smo na stezi videli veliko dirkaške akcije. V prvi vožnji so dolgo časa gledali troboj za prvo mesto, toda sredi dirke se je s pogoji najbolje znašel Oto Petrovčič (AMD Irt Brothers), ki je v cilj pred Maticem Mačkom (AMD Vurberk) prišel s kar 24 sekundami prednosti. Toda slednji ni rekel zadnje besede in v drugi vožnji konkurentu za skupno zmago vrnil milo za drago in zmagal. S prvim mestom v Škednju je še povečal prednost pred Petrovčičem v pokalnem seštevku. Tretje mesto je osvojil Filip Trošt (AMD Irt Brothers).

Veterani pokazali izkušnje

V konkurenci Veterani 40 je bil razred zase Simon Lavrin član domačega kluba, ki je organiziralo dirko AMD Slovenske Konjice. V obeh vožnjah mu konkurenti niso bili kos in je tako osvojil novih 50 točk za državno prvenstvo. Drugo mesto si je privozil Leon Ferš (AMD Vurberk), tretji v tem tekmovalnem razredu pa je bil David Babič (AMD Brežice).

V razredu višje, Veterani 50, je Bogomir Gajser (Motokross ski Gajser team) vnovič pometel s konkurenco. Še najbližje mu je prišel tekmovalec iz Avstrije Manfred Kainz, v obeh vožnjah drugi. Na najnižjo zmagovalno stopničko se je uvrstil Boštjan Braniselj (MSK Notranjska).

Mladeniči brez strahu na progi

Med otroci, ki nastopajo v razredu MX 65, se je tokrat iskrilo in za njimi prašilo. V zahtevnih pogojih v prvi vožnji, ko je bila proga še nekoliko razmočena so drseli in noreli, hkrati pa zaradi drznih voženj bili zelo veseli. Vlogo prvega favorita je upravičil Alex Novak (AMD Brežice), ki je na štirih dirkah za državno prvenstvo, le v eni vožnji moral priznati premoč tekmecem. Vse od prve vožnje v Brežicah ni premagan in ima tako v skupnem seštevku lepo prednost.. Na vseh dirkah, ki se jih je udeležil, je tekmece pustil za seboj in ima v skupnem seštevku.
Na drugo mesto se je z odličnimi vožnjami zavihtel Gaj Golež (MD Trbovlje), tretji najboljši dirkač v konkurenci MX 65 je bil Leo Gajser (ŠD Motokros Akademija Sašo Kragelj).

Bitka od štarta do cilja

Jaka Mervič (GAS Vrtejba) in Val Slavec (ACJ Sport) sta uprizorila dve zavidanja vredni vožnji, zaradi katerih je gledalcem in staršem ob progi zastajal dih. Mervič je zadal prvi udarec, saj je po napetem boju dobil prvo vožnjo. V nadaljevanju njunega medsebojnega obračunavanja pa je nekaj več prikazal Slavec, ki se je sredi dirke otresel pritiska tekmeca in prišel do prvega mesta. Ta mu je tudi prinesel skupno zmago in še bolj ključno povečanje točkovne prednosti v boju za naslov prvaka.

Na prvi dirki sem imel soliden štart in sem nekaj krogov tudi vodil. Imel sem dober obračun z Jako Mervičem, ki me je v prvi vožnji premagal. V drugi vožnji sem imel odličen štart, imel sem dober dirkaški ritem in končal sem na prvem mestu,

je po težkih motokrosističnih obračunih povedal Slavec. Skupno tretje mesto je pripadlo Teju Šukljanu (AMD Irt Brothers), ki je v prvi vožnji končal kot peti, toda vtis popravil s tretjim mestom.

Vodilni dirkač prvenstva upravičil vlogo favorita

Žan Oven (AMD Šentvid pri Stični) je bil najboljši v konkurenci tekmovalec na 125 kubičnih motorjih. Na dopoldanski dirki je bil s suvereno vožnjo prvi, v drugi pa je moral premoč priznati Lukasu Oseku (Motocross-ski Gajser), ki je skupno zmago zapravil v prvi vožnji potem, ko  je bil šesti, kar je zadostovalo za skupno drugo mesto. 

Kvalifikacije so bili uspešne, imel sem samo nekaj težav z ročko, kar smo odpravili. V prvi vožnji sem slabo štartal, vendar sem nato začel prehitevati tekmece. V drugi sem imel nekaj težav, saj so me začele boleti roke. Osenk me je nato prehitel, vendar kljub drugemu mestu sem osvojil skupno zmago,

je po zahtevni preizkušnji povedal Oven. Kot tretji najboljši je bil v MX 125 Gal Geršak (AMD Vurberk).

Prestop v MX2 se Peklaju obrestuje

Jaka Peklaj (AMD Šentvid pri Stični) se po prestopu iz razreda MX 125 v MX2 znajde kot riba v vodi. V Slovenskih Konjicah je obsežni konkurenci prišel do zmage v obeh vožnjah in tako prišel do 50 prvenstvenih točk. Drugo mesto je osvojil Alen Gajser (Športno društvo Tiga), tretji pa je bil njegov moštveni kolega Tilen Demšič (Športno društvo Tiga).

Pancar suvereno zmagal in navdušil navijače z nastopom v MX Open

Slovenski dirkač, ki nastopa v svetovnem prvenstvu razreda MX 2, Jan Pancar (AMD Šentvid pri Stični) je prišel v Škedenj in dirko izkoristil kot trening za pripravo na preostanek sezone. Pričakovano je prišel do skupne zmage potem, ko je bil najhitrejši v obeh vožnjah.

Na dirko DP sem prišel z razlogom, da naredim trening. Vedno je tekma najboljši trening. Nisem prišel zaradi pokala, ampak da me od blizu vidijo tudi tisti navijači, ki ne morejo priti na dirke svetovnega prvenstva,

je po predstavah brez napak povedal Pancar.

Ne samo najhitrejši, v cilj prve vožnje je prišel kar minuto in 26 sekund hitreje kot Miha Bubnič (ŠD Myteam Motocross). Še bolj razpoložen je bil v drugi, ko je bil od člana športnega društva MyTeam Motocross hitrejši za minuto in 33 sekund. Tolažilno drugo mesto je Bubniču vseeno prineslo nekaj veselja, saj je postal vodilni dirkač prvenstva. Do te dirke vodilni Denis Jakša (AMD Kolpa MXS) je sobotni dirkaški končal šele na šestem mestu. Na zmagovalne stopničke se je zavihtel še Žan Žaler (TRK Tajfun Sport), ki je bil hitrejši od tretje uvrščenega v skupnem seštevku Jako Završana (ŠD Myteam Motocross).

Ključne besede


motokrosJan PancardirkaMXŠkedenj

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

12

Priljubljenost članka

12

Shrani

Delite s prijatelji