Mladinci na evropskem prvenstvu parov v speedwayu do četrtega mesta

Zadnjo dirko evropskega prvenstva parov v 250-kubičnem razredu v speedwayu je mladinska reprezentanca končala tik pod stopničkami in se tudi v skupnem seštevku prebila na odlično 4. mesto. Zmago na dirki in v končni razvrstitvi je osvojila reprezentanca Poljske.


Slovenci so zadnjo od štirih dirk evropskega prvenstva parov za mladince do 16 let začeli v tekmovalni skupini z domačo ekipo Poljske ter Estonijo, Nemčijo in Češko. Proti Slednji sta Sven Cerjak in Tilen Bračko v prvem nastopu zmagala 5 - 1. V drugem nastopu sta Poljaka upravičila status favoritov, nato pa sta bila Bračko in Gregor Zorko zopet s 5 - 1 boljša od Estoncev. V zadnjem nastopu rednega dela je Cerjak padel in proti ekipi Nemčije si je Zorko priboril 2 točki, kar je bilo dovolj za drugo mesto v skupini in B finale proti ekipi Velike Britanije.

Z našim nastopom in tudi končnim četrtim mestom sem zadovoljen. Steza v Bydgoszczu je zahtevna, a ko sem jo bolje spoznal, ni bil tak problem dirkati, 

je povedal Zorko.

Cerjak je takole komentiral razplet dirke:

Prvič sem dirkal na stezi v Bydgoszczu, ki se mi je na treningu zdela kar zahtevna in specifična. Do 20. vožnje mi je šlo dobro, nato pa sem doživel precej hud padec in udarec v glavo. V finalu sem štartal kot prvi in bili smo v boju za stopničke, a mi je motor vrtel v prazno in tekmeci so šli mimo mene. Vseeno je končno četrto mesto dober rezultat.

V finalni vožnji Cerjak po padcu ni bil stoodstoten in ni uspel priti do točk, Bračko pa je osvojil točko in najnižjo stopničko sta si prislužila Britanca v postavi Cooper Rushen in William Cairns. Bračko je skupno osvojil 6 točk (2,3,1), Zorko 4 (0,2,2), Cerjak pa ob nesrečnem padcu 4 točke (3,1,P,0). 

Danes sem zadovoljen z dirko in končnim rezultatom. Proga je izgledala zakomplicirana, a mi je ustrezala. S svojim nastopom sem zelo zadovoljen. Na tekmovanju parov smo dosegli dober rezultat, se veliko naučili in se zabavali. Upam da v naslednji sezoni vzdušje v ekipi ostane prijateljsko in da posežemo še višje,

je po četrtem mestu na evropskem prvenstvu parov povedal Bračko.

V finalu A se je proti Poljakom pomerila mešana madžarsko-poljska ekipa v zasedbi Zoltan Lovas, Pawel Sitek. Boljša sta bila domačina Kacper Mania in Maksymilian Pawelczak, ki sta osvojila končno prvo mesto. Tudi skupnem seštevku so Poljaki prepričljivo slavili z 48 točkami pred Danci z 38. Slovenci so bili s 24 točkami poravnani z ekipo Švedske in bili v igri za tretje mesto, a so boljše uvrstitve na posameznih dirkah pretehtale v prid Švedski.

Ključne besede


Speedwayevropsko prvenstvo