Premierna dirka državnega prvenstva v Novem Marofu

Dirkači v konkurenci mini cestno hitrostnega motociklizma se bodo prvič podali izven meja Slovenije. To nedeljo, 10. septembra 2023, jih na hrvaškem dirkališču čaka peta dirka sezone za točke državnega prvenstva v kategorijah minimoto 10 in 14, minimoto Open, skuter, supermoto ter miniGP 10 in 12.


Vrsto let se je v dirkaški karavani mini cestno hitrostnega motociklizma šušljalo, da bi dirkači lahko svoje veščine preizkusili tudi na tujih dirkališčih. V sezoni 2023 so se želje dirkačev uresničile, saj bo peta dirka sezone potekala na hrvaškem dirkališču Novi Marof. Steza Rauš ponuja dirkačem vse, od hitrih ovinkov do dolge ravnice, zato dirkaške akcije zagotovo ne bo manjkalo.

V minimoto10 Štilec z lepo prednostjo

David Štilec (AMD Orjaki) ima v skupnem seštevku lepo prednost pred zasledovalci in je edini dirkač v kategoriji minimoto10, ki je v letošnji sezoni na dveh dirkah prišel do skupne zmage. Kljub uspehu v Slovenji vasi in na Vranskem pa mu konkurenti ne popuščajo. Liam Ostrožnik (GAS Vrtejba) po štirih preizkušnjah za njim zaostaja 45 prvenstvenih točk, do konca sezone jih je na voljo še 100. Tretji v skupni razvrstitvi je Jakob Štiftar (GAS Vrtejba), s tremi točkami manj kot Ostrožnik.

Steza ni najbolj zahtevna, vendar je veliko ostrih in dolgih ovinkov. Je kar dolga proga, tako da je veliko časa za prehitevanje,

je pred novo dirko povedal Štilec, ki upa, da bi v Novem Marof nadaljeval zmagoviti niz.

Komel z zgolj eno ničlo v sezoni

V razredu minimoto 14 je po štirih odpeljanih dirkah razred zase Tim Komel (GAS Vrtejba), ki je prvo mesto zabeležil na sedmih zaporednih vožnjah. Zgolj na eni ni pripeljal v cilj in je prepričljivo vodilni v skupnem seštevku, zbral je 175 točk. Kljub prevladi pa sta Kai Vehabović (AMD Divača) in Marko Cvetko (AMD Šentvid pri Stični) željna napredovanja in bosta na Hrvaškem poskušala nadoknaditi točkovni zaostanek.

Dobri rezultati so velika motivacija za nadaljevanje sezone. Na stezi v Novem Marofu sem veliko treniral, tako da jo poznam,

je o novem tekmovališču povedal mlajši od bratov Komel.

Dirkaške poslastice v minimoto Open

Preizkušnja na Vranskem je bila ena lepših, boljših in razburljivejših predstav dirkačev v razredu minimoto Open. Trije najboljši vozniki v tej kategoriji so sočasno stali v štartni vrsti in s svojimi vožnjami niso razočarali. Tai Komel (GAS Vrtejba) je na stezi v AMZS Centra varne vožnje na Vranskem potegnil daljši konec palice in prišel do druge zaporedne skupne zmage. Obračunu Novogoričana s Tadejem Maverjem Guštinom (AMD Divača) in Janom Poropatom (ŠD Nenaten) so bili prava dirkaška poslastica, ki bi jo trije dirkaški mušketirji lahko ponovili tudi na Hrvaškem.

Res je, da sem novinec v tem razredu in takšni obračuni z obema tekmecema mi pomagajo pri izboljšavi voženj in dvigu samozavesti. Stezo poznam, tam veliko treniram in mi je zelo všeč,

je pred novim obračunom s hitrima tekmecema povedal Komel.

Starejši od bratov Komel sicer vodi v skupnem seštevku za 16 točk pred Maverjem Guštinom, ki je zaradi poškodbe izpustil eno dirko. Sredi sezone se je dirkaški karavani pridružil še Poropat, večkratni državni prvak, ki je trdno odločen, da pride do prve zmage v sezoni. 

Kdo lahko zaustavi Kogovška?

V letošnjem tekmovalnem letu je Nejc Kogovšek (AMD Orjaki) še neporažen. Na štirih dirkah oziroma v osmih vožnjah razreda skuter 70 je končal kot prvi. Naslov državnega prvaka je praktično že v njegovih rokah, teoretično pa bi ga dokončno lahko potrdil z novo perfektno predstavo v Novem Marofu. Obiska se veseli, ker je novost in dodaten čar v državnem prvenstvu:

Do zdaj sem tam le treniral, zato komaj čakam to dirko. Od leta 2016, ko sem začel dirkati, se je govorilo o izvedbi te hrvaške dirke na novi stezi v Novem Marofu. Dirkališče je malo večja steza, ravnine so daljše, hitrosti so večje.

Še najbližje je Kogovšku v skupnem seštevku Matija Benčič (AMTK Koper), ki vztrajno nabira prvenstvene točke in je iz dirke v dirko hitrejši. Tretji pa je veteran med dirkači skuterjev Silvano Mladovan (AMTK Koper).

Vodilni v skupnem seštevku supermota na prisilnem počitku

Na Vranskem je do prve zmage v konkurenci dirkačev supermota prišel novinec v tem tekmovalnem razredu Andraž Osenk Drčar (AMD Orjaki). Prilagoditev na supermoto motor mu ne povzroča nobenih težav, zato bo tudi na peti dirki sezone eden od favoritov za skupno zmago:

Stezo dobro poznam, na njej sem veliko treniral in se veselim obiska tega prizorišča. Največja značilnost steze je zadnji ovinek, ki je zelo hiter, kar mi je zelo všeč.

Do dirke na Vranskem je bil vodilni v skupnem seštevku Etien Kantar Božič (ŠD Nenaten), toda tehnična okvara motorja (op. p. zablokiran pogonski agregat) ga je prisilila k prisilnemu počitku. Ne le na eni dirki, ampak tudi na tokratni v Novem Marofu, saj niso dobili rezervnih delov za popravilo pogonskega agregata, nadomestnega motorja pa tudi ni uspel pridobiti. 

Po dirki na Vranskem se je na prvo mesto v skupni razvrstitvi zavihtel Italijan Fabrizio Valenta, nekdanji pokalni prvak Slovenije, Kantar Božič je zdrsnil na drugo. Tretji je Hrvat Marin Di Lenardo, ki bo na Novem Marofu opravljal tudi vlogo organizatorja dirke.

Krševan ostal brez glavnega konkurenta

Po poškodbi Nejca Petriča (GAS Vrtejba), ki si je na Vranskem zlomil ključnico, ima Tian Krševan (GAS Vrtejba) eno skrb manj. Čeprav deluje, da ima vodilni v skupnem seštevku in zmagovalec dveh dirk v razredu miniGP 10 prosto pot do osvojitve naslova prvaka, pa se v dirkaškem svetu stvari lahko hitro postavijo na glavo. Voznik iz Ajdovščine ima na lestvici 24 točk prednosti pred Petričem, ki bo, razumljivo, izpustil dirko na Hrvaškem, in 26 pred Urhom Kovačičem (AMD Orjaki), zato je boj za državno lovoriko še kako odprt.

V Novem Marofu veliko treniram in na stezi mi gre vedno bolje. Težko je reči, kaj se bo zgodilo. Steza mi je zelo mi je všeč, ker je tehnična, veliko je tudi šikan, kar daje dirkanju dodaten čar,

je o dirkališču na katerem veliko treniral povedal Krševan.

Rupelli dirka na raketni pogon 

Tristan Rupelli (Moto Club Nannelli 69) je z dvema zaporednima skupnima zmagama v konkurenci voznikov miniGP 12 izdatno zmanjšal zaostanek za vodilnim v skupnem seštevku Enejem Krševanom (GAS Vrtejba). Dirkač, ki zastopa barve italijanskega kluba, je v izjemni formi, kar se je zlasti videlo na dirki na Vranskem. Njegov cilj je še izboljšati svoje hitre vožnje:

Veselim se pete dirke v sezoni, saj sem prvič v karieri zmagal na dveh zaporednih dirkah, zato sem pridobil na samozavesti. V Novem Marofu bom imel zelo napeto bitko z Enejem Krševano. Steza je zelo zahtevna, saj je veliko ovinkov, ki so zelo hitri in ostri, kar pomeni, da se ne smeš sprostiti niti za trenutek.

Po dveh izpuščenih dirkah, zaradi dveh različnih poškodb, je iz obračunov za naslov prvaka izpadel Nejo Habjan (GAS Vrtejba), ki še vedno celi zlomljeni roki. 
Na tretjem mestu je trenutno v razredu miniGP 12 Uroš Petrič (GAS Vrtejba), ki se je na Vranskem prvič v sezoni zavihtel na zmagovalne stopničke.

Ključne besede


supermotominimotoskuterdržavno prvenstvominigpmini cestno hitrostni motociklizem

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

12

Priljubljenost članka

12

Shrani

Delite s prijatelji