V Slovenji vasi dirkači navdušili z imenitnimi vožnjami

AMZS Karting in motošportni center v Slovenji vasi je bil prizorišče tretje dirke sezone državnega prvenstva Slovenije v mini cestno hitrostnem motociklizmu.


Slovenska zastava je ob 32. obletnici samostojne Slovenije ponosno plapolala ob AMZS Karting in motošportnem centru v Slovenji vasi, kjer so se dirkači cestno hitrostnega motociklizma borili za točke državnega prvenstva. V izjemno izenačeni konkurenci na tretji dirki sezone so številni gledalci ob progi videli napete in razburljive dvoboje. Na Dan državnosti so tekmovalci prikazali izjemne dvoboje v kategorijah minimoto 10 in 14, minimoto Open, Skuter, mini GP 10 in 12 ter supermoto.

Štilec do zmage v najšibkejšem razredu 

V kategoriji minimoto 10 je bilo na štartu tokrat kar deset tekmovalcev, izenačenost med njimi pa je bila izjemna. V odlični formi je na dirkališče, ki leži v neposredni bližini Ptuja, prišel David Štilec (AMD Orjaki), ki si je pokoril konkurenco v obeh vožnjah. 

Sem zadovoljen z zmago. V Krškem sem zmagal v prvi vožnji, v drugi pa nisem imel prostora, da bi lahko prehitel. Danes na Ptuju pa je šlo vse po načrtih, da sem lahko zmagal, saj je bil tudi odlično pripravljen, 

je po prvi zmagi v sezoni povedal Štilec. Odlično se mu je zoperstavljal aktualni državni prvak Nik Podpečan Vehovec (GAS Vrtejba), ki se je spoprijateljil z motorjem in počasi, a vztrajno dviguje pripravljenost. Tretje mesto je na koncu pripadlo zmagovalcu dirke v Krškem Jakobu Štiftarju (GAS Vrtejba).

Prvi trije iz razreda minimoto 10: prvi Štilec, drugi Podpečan Vehovec in tretji Štiftar (skrajno desno).

Komel povečuje prednost 

Tim Komel (GAS Vrtejba) je še na drugi zaporedni dirki našel način, kako priti do zmage. Novogoričan je imel sicer v prvi vožnji obilico dela, da je strl odpor Maroka Cvetka (AMD Šentvid pri Stični), ki je po obeh vožnjah končal na drugem mestu. Na tretje mesto se je zavihtel zmagovalec uvodne preizkušnje sezone Kai Vehabović (GAS Vrtejba).

Dirka je bila zelo napeta, še posebej obračuni z Marokotom Cvetkom. Bitka v prvi vožnji je bila res napeta, toda v drugi vožnji sem videl, da mu pešajo moči. Pozna se trening, ki smo ga opravili pred to dirko v Vrtojbi,

je obširno povzel nedeljski tekmovalni del mlajši od bratov Komel.

Tim Komel (8) v enem od ovinkov drvi proti zmagi v razredu minimoto 14.

Smola pokvarila vrnitev Jana Poropata 

Po polletni odsotnosti z dirkališč se povratek v tekmovalne vode za Jana Poropata (ŠD Nenaten) ni končal, kot si je želel. Sicer je bil petkratni državni prvak v razredu minimoto open v prvi vožnji prepričljivo najhitrejši, čeprav je v uvodnih krogih tudi padel. Razlog za razočarjanje je druga vožnja in tehnične težave s sklopko, zaradi česar ni uspel ponoviti peklenskega ritma prve vožnje. Ponujeno darilo je s pridom izkoristil Tai Komel (GAS Vrtejba), ki je prvič zaostal le za Primorcem, drugo vožnjo pa je mojstrsko oddelal in premierno zmagal v tem tekmovalnem razredu.

Z dirko sem zadovoljen. Res je, da sem imel malo sreče v drugi vožnji, saj je imel Jan manjšo okvaro. Z zmago sem res zadovoljen, saj je to moja prva zmaga v sezoni in v tem razredu,

je po prvencu v kategoriji minimoto Open povedal Tai Komel. Tretje mesto je šlo v roke Luke Lenka (Hrvaška), ki je obe dirki začel odlično, toda zaradi vročine in pritiska tekmecev je obe preizkušnji končal na tretjem mestu.

Povratniku na dirke državnega prvenstva Janu Poropatu (v ospredju) jo je v drugi vožnji zagodla tehnična težava.

Petrič že pozabil na padec v Krškem 

Nejc Petrič (GAS Vrtejba) je na najlepši način pozabil na smolo, ki se ga je držala na uvodnih dveh preizkušnjah sezone. V Krškem se je boril za zmago, a odstopil zaradi spektakularnega padca. Tokrat je bil v Slovenji vasi v razredu miniGP 10 razred zase, saj je dobil obe vožnji in se po napornih 20 minutah dirkanja in štirih dodatnih krogih veselil prve zmage v sezoni. V boju za zmago in tudi naslov prvaka je prehitel sicer hitrega, a tokrat nekoliko počasnejšega Tiana Krševana (GAS Vrtejba).

Veliko sem treniral pred to dirko. Že na kvalifikacijah sem se potrudil, da sem dosegel dober čas kroga, da sem lahko dirki začel pred Tianom. Na dirki je bilo vse v redu in vse je šlo po načrtu,

je z nasmeškom na obrazu in pokalom v roku pokomentiral svojo težko pričakovano  zmago Petrič. Na najnižjo stopničko je stopil Urh Kovačič (AMD Orjaki).

Najboljši trije razreda minigp 10: prvi Nejc Petrič, drugi Tian Krševan in tretji Urh Kovačič.

Habjan in Rupelli poskrbela za dirki dneva 

Povratnik v dirkaški karavani Nejo Habjan (GAS Vrtejba) in Tristan Rupelli (GAS Vrtejba) sta dirkaška junaka dneva. V razredu miniGP 12 sta prikazala pohvalne vožnje, ovinke sta sekala kot veliko bolj izkušeni in starejši tekmeci ter tako poskrbela za obračune, o katerih se bo govorilo še dolgo časa. Rupelli je prvo vožnjo dolgo vodil, toda v zaključku se je Habjan, ki je zaradi poškodbe roke izpustil dirko v Krškem, vrnil in ga prehitel za pomemebnih 25 točk v prvi preizkušnji. V drugo pa se Habjanu ni izšlo. Čeprav sta se voznika večkrat izmenjala v vodstvu, je ciljno črto prvi prečkal Rupelli, ki je tako postal skupni zmagovalec. 

Sem vesel, ker je bila velika borba. Tata mi je pripravil motor, da sem šel kot raketa. Mislim, da sem dobro vozil in bila je lepa zmaga. Mislim, da je bila moja prednost pred Habjanom v prvem ovinku, ker sem bil tam hitrejši,

je povzel nedeljsko dirkaško akcijo Rupelli. V obeh vožnjah je v boju za zmago manjkal Enej Krševan (GAS Vrtejba), ki je imel težave z nekonkurenčnim motorjem in se je moral zadovoljiti s tretjim mestom.

Tristan Rupelli (levo) je v drugi vožnji prehitel Neja Habjana (desno) in se veselil skupne zmage v Slovenji vasi v razredu minigp 12.

Kogovšek do tretje zaporedne zmage 

Tudi na tretjem prizorišču letošnje sezone za državno prvenstvo si je v konkurenci voznikov skuterjev Nejc Kogovšek (AMD Orjaki) pokoril konkurenco. V prvi vožnji je moral za prvenstvene točke pošteno garati, da je prehitel sicer razpoloženega Matijo Benčiča (AMTK Koper), v drugi pa nato ničesar ni prepustil naključju in se je vnovič podpisal pod naziv skupni zmagovalec. S tretjo zaporedno zmago je še utrdil izdatno vodstvo v boju za naslov prvaka. 

Prva dirka ni šla po načrtih. Slabo sem štartal, motor ni delal kot bi moral, vendar sem težave odpravili in sem vozil tako znam. Po zadnji dirki se nisem posvetil veliko motorju, je ostalo tako, kot je in se je izkazalo, da si moram zanj vzeti po vsaki dirki nekaj časa,

 je o nekoliko bolj razburljivih vožnjah, kot jih je bil letos vajen, povedal vodilni med dirkači skuterjev. Tretje mesto je osvojil Silvano Mladovan (AMTK Koper).

Nejc Kogovšek (76) je bil med vozniki skuterjev tudi na tretji dirki sezone nepremagljiv v obeh vožnjah.

V razredu supermoto znova Kantar Božič, toda konkurenca se prebuja 

Med dirkači, ki so trgali asfalt s supermoto motorji, je bil še tretjo dirko zapored najboljši Etien Kantar Božič (ŠD Nenaten). 15-letni dirkač iz Lucije se je že v uvodnih krogih prve vožnje otresel konkurence in mirno prišel do 25 točk. Čeprav je kazalo, da se bo tudi na drugi dirki brez večjih težav zapeljal do prvega mesta, pa je Andraž Osenk Drčar (AMD Orjaki) imel drugačno mnenje. Na svoji prvi dirki v letošnji sezoni je bil izjemno hiter, večkrat sta se s Kantar Božičem prehitela, toda novinec v državnem prvenstvu je imel pod nogami nekaj več moči in tako prišel do zmage v drugi vožnji. Ker je Osenk Drčar prvo vožnjo končal na četrtem mestu, je seštevek točk pokazal, da je skupni zmagovalec vendarle dirkač s številko 559 na motorju .

Prva dirka je bila tako osamljena, ker sem dobro štartal in sem zbežal ter tako tudi končal dirko. Druga je bila pa malce ne sigurna, saj sem imel stare gume in nisem vedel ali bodo sploh zdržale. Na začetku sem dobro štarta, vendar za menoj je bil Andraž, ki je bil trd nasprotnik. Vso dirko sva se dobro borila, tako da ga moram pohvaliti, da se je dobro peljal na svoji prvi dirki,

je po novi skupni zmagi v sezoni povedal vodilni v prvenstvu. Na zmagovalnem odru se jima je pridružil Fabrizio Valenta (Italija), nekdanji pokalni prvak Slovenije, ki vnovič ni našel načina, kako biti hitrejši od slovenskih dirkačev.

Etien Kantar Božič (559) je dobil dirko v razredu supermoto, a v drugi vožnji ga je Andraž Osenk Drčar ugnal.

Četrta dirka sezone v mini cestno hitrostnem motociklizmu bo v nedeljo, 27. avgusta 2023. Potekala bo v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem, organizirali pa jo bodo člani AMD Domžale.

Ključne besede


AMZSsupermotominimotoskuterAMD Ptujdržavno prvenstvolicencaminigpmini cestno hitrostni motociklizem

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

24

Priljubljenost članka

24

Shrani

Delite s prijatelji