Ostri boji na uvodni dirki sezone v Vrtojbi

Na dirkališču društva GAS Vrtejba v Vrtojbi je bila na velikonočni ponedeljek uvodna dirka državnega prvenstva v mini cestno hitrostnem motociklizmu.


V Vrtojbi se je na velikonočni ponedeljek, 10. aprila, začela nova sezona državnega prvenstva v mini cestno hitrostnem motociklizmu. Dirkači z licencami AMZS so se pomerili v sedmih kategorijah. V razredu minimoto 10 je bil po dveh vožnjah najboljši Liam Ostrožnik (GAS Vrtejba), v kategoriji minimioto 14 je zasledovalce za seboj pustil Kai Vehabović (AMD Divača), v razredu minimoto open je bil najhitrejši Tadej Maver Guštin (AMD Divača), v razredu supermoto je pa skupna zmaga šla v roke Etiena Kantarja Božiča (Športno društvo Nenaten). V tekmovalnih kategorijah minigp 10 se je domače zmage veselil Tian Krševan (GAS Vrtejba), razred višje je bil najboljši Nejo Habjan (GAS Vrtejba), med tekmovalci skuterjev pa Nejc Kogovšek (AMD Orjaki).

Prvo dirka nove sezone so pripravili prizadevni člani društva GAS Vrtejba. Organizatorji so pred otvoritvijo sezone preplastili del dirkališča in tako izboljšali dirkaške pogoje ter hkrati povečali varnost za tekmovalce na progi.

Odlično je bilo, smo zelo zadovoljni. Vidimo, da število tekmovalcev raste, število obiskovalcev pa nas je lepo presenetilo, saj jih je bilo res veliko. Kar se tiče steze, del smo jo preplastili, vendar smo veliko dela vložili tudi v druge stvari. Zaščitne blazine smo postavili na svoje mesto, prav tako zaščitne gume. Res skrbimo, da je varnost na prvem mestu,

je po uspešno izvedenih dirkah povedal vodja dirkališča društva GAS Vrtejba Dejan Koglot.

Razred minimoto 10 prvi dvignil dirkaški adrenalin

V najnižjem tekmovalnem razredu minimoto 10 ni manjkalo dirkaške akcije. Številni padci so zaznamovali prvo vožnjo, na tleh se je tik pred ciljem znašel tudi prvi favorit za skupno zmago Nik Vehovec Podpečan (GAS Vrtejba). V drugi vožnji je sicer upravičil visoka pričakovanja, dirkal brez napake in zmagal, toda zaradi ničle v prvi vožnji je v skupnem seštevku končal na nehvaležnem četrtem mestu. Končna zmaga je odšlo v roke Liama Ostrožnika (GAS Vrtejba), ki je vknjižil 45 točk. Prvo dirko je izkoristil napake tekmecev in zmagal, v drugi pa je končal na drugem mestu. David Štilec (AMD Orjaki) je končal na drugi zmagovalni stopnički, na tretjo pa je skočil Adam Sattler (Gas Vertojba). Liam Ostrožnik po uvodni zmagi v sezoni 2023 ni skrival veselja:

To leto je konkurenca kar huda. Najtežje so bile zame kvalifikacije, na dirki pa sem se dobro počutil na motorju. Na teh dirkah je pomemben le ’gas’ in ’žlajf’, nič drugega,

je bil iskren in brez dlake na jeziku mladi Ostrožnik.

Liam Ostrožnik (na sredini) je zmagal v razredu minimoto 10, drugi je bil David Štilec (levo), tretji pa Adam Sattler (desno).

V kategoriji minimoto14 so tekmovali trije vozniki. Skupno zmago je v žep pospravil Kai Vehabović (AMD Divača): 

Najbolj všeč mi je bilo, da sem prvič zmagal. Sicer mi je šlo v prvi vožnji bolje kot v drugi, ampak sem zadovoljen,

je bil vesel zmagovalec. Drugo mesto je pripadlo Maroku Cvetku (AMD Šentvid pri Stični), tretje pa še enemu osmoljencu današnjega dne, Timu Komelu (GAS Vrtejba), ki je v prvi vožnji padel, v drugi dirki pa zmagal, a za več kot bronasti pokal tokrat to ni zadostovalo.

Prvi v razredu minimoto 14 Kai Vehabović (na sredini), drugi Maroko Cvetko (levo) in tretji Tim Komel (desno).

Minimoto open v znamenju Maverja Guština

Čeprav je bila konkurenca v razredu minimoto open zdesetkana v primerjavi z lansko sezono, pa je Tadej Maver Guštin (AMD Divača) svoje delo opravil rutinirano. V obeh vožnjah je bil brez konkurence in vpisal dve zmagi ter tako osvojil maksimalnih 50 prvenstvenih točk.

Današnji dan je šel v redu, ker sem imel prvič v dirkaški dirki v enem dnevu kar štiri dirke. Menim pa, da je vseeno šlo vse v redu,

je po brezkompromisni predstavi tik ob slovensko-italijanski meji povedal aktualni državni prvak razreda minimoto open. Skupno drugo mesto je po srboritem boju osvojil Gašper Lenko (Hrvaška), tretji pa je bil Tai Komel (GAS Vrtejba), ki mu jo je v prvi vožnji zagodla veriga, na drugi dirki pa je popravil rezultat in jo končal na drugem mestu.

Tadej Maver Guštin je rutinirano opravil s tekmeci v odprtem razredu minimoto.

Kantar Božič v supermotu ugnal Valento 

Štirinajst dirkačev v razredu supermoto se je na prvi dirki v Vrtojbi potegovalo za prve točke državnega prvenstva. Uvodna zmaga je šla v roke Etiena Kantarja Božiča (ŠD Nenaten), ki si je pokal zmagovalca privozil na drugi dirki dneva. Primarno dirkač državnega prvenstva v cestno hitrostnem motociklizmu je v prvi vožnji (tudi zaradi manjše okvare motorja) moral zmago prepustiti lanskemu pokalnemu prvaku Slovenije, Italijanu Fabriziu Valenti. V drugem poskusu mu tehnika ni povzročala preglavic in je nahujšega tekmeca Valento ugnal. Čeprav sta imela po dveh vožnjah enako število točk, vsak 45, je zaradi zmage na drugi dirki osvojil skupno prvo mesto:

Že lani sem dirke supermota vzel kot trening za močnejše motorje, saj pomaga pri drsenju, moči in kondicijski pripravi. Prvo dirko je bilo še v redu, ampak sem imel manjše tehnične težave, vendar sem na srečo končal na drugem mestu. Na drugi dirki so se zvezde poravnale, držal sem stik z njim in ga na koncu prehitel,

je povedal Kantar Božič. Italijan Valenta je bil drugi na zmagovalnem odru, tretje mesto v skupnem seštevku pa je šlo v roke Marina Di Lenarda (Hrvaška).

Etien Kantar Božič (na sredini) je ugnal Fabrizia Valento (levo) in Marina Di Lenarda (desno) v razredu supermoto.

Minigp jemal sapo številnim navijačem 

V razburljivih tekmovalnih razredih minigp 10 in minigp 12 niti v eni vožnji ni bilo ni bilo niti malo dolgočasno. V konkurenci minigp 12 sta se za skupno zmago udarila klubska kolega Enej Krševan in Nejo Habjan (oba GAS Vrtejba). V prvi vožnji je daljši konec palice potegnil starejši Krševan, ki je prišel do zmage, toda mladi Habjan mu ni želel ostati dolžan. Na drugi dirki je v zaključku preizkušnje v zadnjem krogu našel pot mimo najhujšega konkurenta ter prišel tudi do skupne zmage.

Sem zelo zadovoljen, dirke so bile težke. Prvo dirko mi ni uspelo zmagati, je bila konkurenca premočna. Na drugi dirki pa mi je Krševana uspelo prehiteti. Napada nisem pripravljal, vendar sem videl luknjo. V prvem poskusu mi ni uspelo, v drugem pa mi je in to je pomenilo skupno zmago,

je po fantastični predstavi pojasnil Habjan. Krševan se je moral zadovoljiti s drugim mestom, tretji pa je bil novinec v tem tekmovalnem razredu Klemen Švara (AMTK Koper).

Nejo Habjan (v sredini) se je veselil prvega mesta v razredu minigp 12 pred Enejem Krševanom (levo) in Klemnom Švaro (desno).

V tekmovalnem razredu minigp 10 je Tian Krševan (GAS Vrtejba) ubranil družinsko čast in z dvema zmagama prišel do pokala skupnega zmagovalca:

Zelo sem užival v vožnji. Dal sem vse od sebe, da bi ostal na prvem mestu in na koncu mi je tudi uspelo,

je bil kratek in jedrnat mlajši od bratov Krševan. Drugo mesto je pripadlo Nejcu Petriču (GAS Vrtejba), tretje pa Tristanu Rupelliju (Italija).

Prvi trije iz razreda minigp 10: Tian Krševan (v sredini), Nejc Petrič (levo) in Tristan Rupelli (desno).

Z dirkači na močnejših motorjih so se sočasno merili tudi vozniku skuterjev. Skupna zmaga je pripadla povratniku na tekmovalne steze Nejcu Kogovšku (AMD Orjaki). Drugi je bil Silvano Mladovan (AMTK Koper), njegov klubski kolega Matija Benčič (AMTK Koper) pa je zasedel tretje mesto.

Nejc Kogovšek (na sredini) se je veselil zmage ob vrnitvi na tekmovalne steze v razredu skuter. Drugi je bil Silvano Mladovan (levo), tretji pa Matija Benčič (desno).

Druga dirka sezone v mini cestno hitrostnem motociklizmu bo v nedeljo, 7. maja, v Krškem, organizirali pa jo bodo člani AMTK Koper.

Ključne besede


AMZSsupermotominimotoskuterdržavno prvenstvoGAS Vrtejbalicencaminigpmini cestno hitrostni motociklizemVrtojba

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

49

Priljubljenost članka

49

Shrani

Delite s prijatelji