Razburljiv razplet zadnje dirke sezone državnega prvenstva v mini cestno hitrostnem motociklizmu

V Vrtojbi so izpeljali peto dirko za točke državnega prvenstva Slovenije za voznice in voznike z licencami v minimotu, minigp-ju ter za skuteriste, ki je bila zadnja v sezoni, prav tako pa so se zadnjič v sezoni merili tudi za pokalno prvenstvo Slovenije v supermotu.


Z dirko na poligonu društva GAS Vrtejba tik ob meji z Italijo se je končalo državno prvenstvo Slovenije za voznice in voznike minimota, minigp-ja in za skuteriste, prav tako pa so se zadnjič merili za točke pokalnega prvenstva tekmovalci v supermotu. Dobili smo državne prvake, razpleti v nekaterih kategorijah pa so bili na zadnji preizkušnji sezone izjemno napeti in skoraj neverjetni. Dirkače je sicer pričakalo suho vreme, ki je še dodatno pripomoglo k uspešnemu zaključku sezone. 

Maver Guštin prvak le s točko več od Poropata

V razredu minimoto open je na zadnjo dirko v vlogi vodilnega v skupnem seštevku prišel večkratni državni prvak Jan Poropat (Minimoto klub obala racing), a prednost pred najbližjim zasledovalcem Tadejem Maverjem Guštinom (AMD Divača) je znašala le devet točk. Mladi Maver Guštin je že v kvalifikacijah nakazal, da bo dal vse od sebe, da z dvojno zmago zaostanek spremeni v prednost in to mu je tudi uspelo. V prvi vožnji je imel lažje delo, saj si je uspel nabrati nekaj prednosti pred Poropatom in tako sta v zadnjo dirko vstopila z razliko le štirih točk. Maver Guštin je tudi zadnjo dirko povedel in prednost uspel zadržati vse do konca. To je pomenilo, da si je s prednostjo ene same točke privozil naslov državnega prvaka. Hkrati je to tudi prvi naslov prvaka za društvo iz Divače. Poropat, ki se ponaša tudi z naslovom evropskega prvaka v minimotu iz leta 2017, je zadnjič nastopil na dirkah državnega prvenstva v minimotu in kariero končuje v vlogi podprvaka. Tretje mesto je v obeh vožnjah osvojil Andraž Osenk Drčar (AMD Orjaki), ki je tretji tudi v končni razvrstitvi državnega prvenstva v tem razredu.

Tadej Maver Guštin (96) je v skupnem seštevku državnega prvenstva ugnal Jana Poropata (57) zgolj za točko. 

Habjan zbran od začetka do konca

Tesno je bilo tudi v razredu mini GP 10, v katerem sta bila v igri za naslov prvaka Nejo Habjan (GAS Vrtejba) in Tian Krševan (GAS Vrtejba). Razlika med njima je pred zadnjo dirko znašala deset točk. Habjan je bil najhitrejši v kvalifikacijah, a je bil le 46 tisočink sekunde hitrejši od mlajšga od bratov Krševan. Zato pa je nato v obeh vožnjah uspel izkoristiti dobro najboljši štartni položaj in povesti. A dirki zanj nista bili lahki, saj so mu tesno sledili Tian Krševan, Nejc Petrič in Enej Krševan (vsi GAS Vrtejba). Mlajši od bratov Krševan, Tian, je iskal možnost, kako prehiteti Habjana, ki pa je vozil zelo zbrano in si ni privoščil nobenih večjih napak, kar ga je pripeljalo tudi do naslova državnega prvaka. V obeh vožnjah je Tiana Krševana prehitel za 260 tisočink sekunde, znotraj ene same sekunde pa so bili v obeh vožnjah kar štirje vozniki. Na drugo mesto se je obakrat uvrstil Tian Krševan, na tretje pa Petrič. Tak je bil tudi končni vrstni red na dirki, medtem ko se je Habjanu in Tianu Krševanu na zmagovalnih stopničkah za letošnje državno prvenstvo na tretjem mestu pridružil Enej Krševan.

Nejo Habjan (12) se veseli naslova državnega prvaka, a se je moral zanj pošteno potruditi tudi v Vrtojbi.

Zalovič Filipič rutinirano 

V razredu skuter jje bilo najmanj nejasnosti okrog razpleta državnega prvenstva. Andrej Zalovič Filipič (AMTK Koper) je namreč na zadnjo dirko prišel z zanesljivo točkovno prednostjo in je dirko odpeljal rezervirano, saj ni želel tvegati odstopa. Kljub temu je zanesljivo zmagal, edini tekmec tokrat pa mu je bil Silvano Mladovan (AMTK Koper), ki je osvojil tudi drugo mesto v letošnjem državnem prvenstvu med skuteristi. Na tretjem mestu je sezono zaključil še en član koprskega društva, in sicer Klemen Švara.

Andrej Zalovič Filipič (64) je državni prvak v razredu skuter za leto 2022.

Dramatičen razplet v razredu minimoto otroci 2 

Najtesnejši je bil razplet v kategoriji minimoto otroci 2. Na dirko v Vrtojbi je v najboljšem položaju prišel Nejc Petrič (GAS Vrtejba) in le redki so dvomili, da ne bo uspel zadržati prednosti tridesetih točk, kolikor je za njim zaostajal klubski kolega Tai Komel. Tudi po kvalifikacijah, v katerih si je Petrič privozil »pole position« s prednostjo 77 tisočink sekunde pred Komelom, je vse kazalo na njegovo končno zmagoslavje. A z zmago v prvi vožnji je Komel zaostanek znižal na 25 točk, toliko pa jih prejme zmagovalec posamezne vožnje, kar je pomenilo, da se bo Petrič veselil naslova državnega prvaka, če bo le pripeljal do cilja zadnje vožnje. Dolgo časa mu je kazalo, da mu bo to tudi uspelo, a dirke so nepredvidljiv šport in Petriču je v drugi vožnji, ko je vozil na drugem mestu, odpovedal motor, zato je odstopil. Tai Komel se je z zmago v tej vožnji točkovno izenačil s Petričem, in ker sta imela povsem enako število prvih, drugih in tretjih mest, je o naslovu prvaka odločalo pravilo boljše uvrstitve na zadnji dirki in prvak je tako postal Tai Komel. Malce v senci boja za naslov prvaka je ostala borba za tretje mesto državnega prvenstva. Osvojil ga je Taijev mlajši brat Tim Komel (GAS Vrtejba), ki je bil sicer tudi na skupno tretji na dirki v Vrtojbi. Drugo mesto na dirki je tokrat zasedel Matija Kodarin (GAS Vrtejba).

Tai Komel (6) je tudi z nekaj sreče in obilo smole Nejca Petriča (33) prišel do naslova državnega prvaka.

Podpečan Vehovec sezono končal neporažen

Manj stresno je bilo v razredu minimoto otroci 1. Naslov državnega prvaka si je že pred preizkušnjo v Vrtojbi privozil Nik Podpečan Vehovec (GAS Vrtejba). Kljub temu je vozil maksimalno zbrano in ni dovolil presenečenja. Zanesljivo je vknjižil zmagi v obeh vožnjah in sezono končal neporažen z maksimalnim izkupičkom ter prednostjo 100 točk pred najbližjim zasledovalcem v skupnem seštevku državnega prvenstva. Z dvema drugima mestoma je končno tretje mesto v državnem prvenstvu potrdil Liam Ostrožnik (GAS Vrtejba), naslov podprvaka pa je osvojil Jakob Štiftar (GAS Vrtejba), ki je imel tokrat sicer nekaj smole: v prvi vožnji je po padcu odstopil, v drugi pa s sedmim mestom osvojil dovolj točk, da je ubranil skupno drugo mesto v državnem prvenstvu. Tretji na dirki je bil tokrat Kai Vehabović (AMD Orjaki).

Niku Podpečanu Vehovcu (43) tudi na zadnji dirki sezone nihče ni bil kos.

Kantar Božič tokrat ugnal Valento

V pokalnem tekmovanju v supermotu je imel pred zadnjo dirko zanesljivo prednost Fabrizio Valenta (Italija). Glavni konkurent Samo Murovec (GAS Vrtejba) je sicer še lahko upal na preobrat, a le v primeru večjih težav Valente. Murovec je bil najhitrejši v kvalifikacijah, pred Valento pa se je prebil tudi Etien Kantar Božič (ŠD Nenaten). A boja za naslov zmagovalca pokalnega tekmovanja je bilo konec že v prvem krogu prve vožnje. V drugem zavoju sta se namreč zapletla prav Valenta in Murovec. Slednji je potreboval kar nekaj časa, da je uspel ponovno zagnati motor in upi o presenečenju so splavali po vodi. Vodstvo v tej vožnji je po tem zapletu prevzel Kantar Božič ter se tudi zanesljivo pripeljal do zmage.

Etien Kantar Božič (133) je v Vrtojbi prijetno presenetil.

Z izjemo Valente je Kantar Božič vse tekmece prehitel za cel krog. Valenta je vozil varno na drugem mestu, Murovec pa se je iz ozadja uspel priti vse do tretjega mesta. V drugi vožnji je Murovec uspel dobro štartati in zadržati prvo mesto, na katerem je vozil skoraj do konca dirke. Vmes so številni gledalci lahko spremljali zanimiv boj za drugo mesto, Valenta je bil več kot polovico dirke pred Kantar Božičem, Murovec pa si je med tem privozil lepo prednost. Ko je Kantar Božič vendarle prehitel Valento, se je hitro podal v lov za Murovcem in prav v zadnjem krogu uspel Murovca, ki je tarnal nad slabim delovanjem motorja, tudi prehiteti. Z zmago v obeh vožnjah si je Kantar Božič, ki nastope v supermotu izkorišča predvsem za trening za cestno hitrostno dirkanje, privozil tudi skupno zmago na dirki. Valenta je ubranil naslov pokalnega zmagovalca, drugi je Murovec, na tretjem mestu pa je sezono končal hrvaški tekmovalec Marin Di Lenardo.

Pokalni prvak v supermotu je italijanski voznik Fabrizio Valenta (4).

Kratka ocena sezone

Z zaključkom sezone je bil zadovoljen tudi predsednik Komisije za cestno hitrostni motociklizem Marino Štok.

Tako napetega zaključka sezone si pred začetkom najbrž ni nihče predstavljal, a to je tisto, kar privablja tudi gledalce. Najbolj me veseli, da imamo vse več mladih, ki sodelujejo na državnem prvenstvu, po drugi strani pa je v nekaterih razredih število voznikov v upadu in poiskati bo treba način, kako jih čim več privabiti na dirke. Kakorkoli, s sezono smo lahko zadovoljni in z optimizmom lahko zremo naprej,

je po podelitvi priznanj najboljšim na preizkušnji v Vrtojbi in tudi za naslove državnih prvakov misli kratko in jedrnato strnil Štok.

Sezona je končana in zdaj sledijo analize ter tudi iskanje možnosti in rešitev, kako povečati množičnost v vseh kategorijah mini cestno hitrostnega motociklizma na dirkah državnega prvenstva.

Ključne besede


AMZSsupermotominimotoskuterdržavno prvenstvoGAS Vrtejbalicencaminigppokalno prvenstvomini cestno hitrostni motociklizemVrtojba

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

43

Priljubljenost članka

43

Shrani

Delite s prijatelji