Krško gostilo drugo dirko državnega prvenstva v mini cestno hitrostnem motociklizmu

Na dirkališču Raceland v Vrbini pri Krškem je bila v nedeljo, 7. maja 2023, na sporedu druga dirka državnega prvenstva v mini cestno hitrostnem motociklizmu.


Dirkaško razburljiv dan, ki so ga organizirali člani AMTK Koper, je postregel s številnimi napetimi vožnjami dirkačev z licencami AMZS v sedmih različnih tekmovalnih razredih. V bojih za prvenstvene točke smo dobili štiri nove zmagovalce, trije vozniki pa so ponovili uspeh z dirk v Vrtojbi.

Najmlajši neustrašni pri sekanju ovinkov 

V razredu minimoto 10 je na vsaki dirki v ožjem krogu favoritov za zmago več dirkačev, ki tudi v Krškem niso razočarali. Čeprav je sobotna ploha nekoliko sprala oprijem na stezi in je bila na uvodnem treningu asfaltna podlaga spolzka, pa so neustrašni mladi dirkači z veseljem sekali ovinke. Njihova neomajna želja po zmagi je bila očitna na prvi dirki na stezi Raceland, saj so se silovito pognali s starta. Po desetih minutah in dveh dodatnih krogih napetih bojev je do zmage v prvi vožnji prišel David Štilec (AMD Orjaki). 8-letni dirkač iz Tuhinjske doline je na drugi dirki končal na drugem mestu, kar je pomenilo, da si je skupno zmago priboril Jakob Štiftar (GAS Vrtejba). Mladenič iz Domžal je bil najboljši v drugi vožnji. 

Bilo je naporno, predvsem moram pohvaliti svojo ekipo. Dodatno energijo so mi dali navijači, potrudil sem se in zmagal. Nič mi ni bilo težko. Prve zmage sem vesel do Lune pa nazaj,

je po dirki povedal 7-letnik, ki ima na motorju številko 18. Tretje mesto v skupnem seštevku je pripadlo Niku Podpečanu Vehovcu (GAS Vrtejba). Aktualni prvak v tej kategoriji na prvi dirki ni imel svojega dne, saj jo je končal četrti. Na drugi pa je rezultat izboljšal za eno mesto. Zmagovalec uvodne dirke sezone v Vrtojbi, Liam Ostrožnik (GAS Vrtejba), je preizkušnjo skupno končal na četrtem mestu.

Jakob Štiftar (18) v enem od ovinkov na progi, za njim David Štilec (5).

Mlajši od bratov Komel popravil vtis 

Tim Komel (GAS Vrtejba) je v razredu minimoto 14 prišel do prve zmage v sezoni. Novogoričan je tako popravil vtis z domače dirke, na kateri je končal na skupno tretjem mestu. Dolenjski zrak mu je tokrat dobro del, saj tekmecem ni dopustil presenečenja. Mlajši od bratov Komel je bil najhitrejši v obeh vožnjah.

Dirka je bila zelo naporna in konkurenca je bila zelo velika, tako da sem se moral zelo potruditi za zmago. Nisem pričakoval, da bom prišel na prvo mesto, saj sem videl, da mi je na dirki nekoliko pešala hitrost.

je bil iskren mladi Komel. Drugo mesto je pripadlo Kaiju Vehaboviću (AMD Divača), ki se je neizprosno boril z Marokom Cvetkom (AMD Šentvid pri Stični). 10-letni Ljubljančan ni uspel ponoviti dobre vožnje s prve dirke, v kateri je vknjižil 20 prvenstvenih točk, in je moral v skupnem seštevku priznati premoč tekmecu s številko 10 na motorju. 

Tim Komel s pokalom, levo Kai Vehabović.

Aktualni prvak znova razred zase 

V kategoriji minimoto open Tadej Maver Guštin (AMD Divača) tudi na novem dirkaškem prizorišču ni imel veliko dela s tekmeci. 15-letni dirkač iz Orleka pri Sežani je bil razred zase na vseh treningih, kvalifikacijah in obeh dirkah. Z velikansko prednostjo je ugnal konkurenco in še povečal prednost v skupnem seštevku državnega prvenstva. Po štirih odpeljanih vožnjah še ne pozna poraza.

Današnji dan je bil naporen, saj je zelo tehnično dirkališče in zelo sem se utrudil, ker sem moral prestopati iz kategorije mini GP 10 v minimoto open. Edino kar mi je žal, da nisem mogel ponoviti lanskih bojev z lanskim tekmecem Janom Poropatom,

je povedal Maver Guštin. Z drugim mestom se je moral v Krškem zadovoljiti novinec v tem tekmovalnem razredu Tai Komel (GAS Vrtejba), ki je bil dvakrat drugi. Skupno tretje mesto pa je osvojil Luka Lenko (Hrvaška), sicer osmoljenec uvodne dirke v Vrtojbi, na kateri je takrat nesrečno padel in moral na pregled v bolnišnico.

Tadej Maver Guštin je bil v razredu minimoto open suvereno prvi.

Padci premešali karte na vrhu 

V razredu mini GP 10 smo dobili novega zmagovalca dirke državnega prvenstva. Na prvem mestu je Tiana Krševana (GAS Vrtejba) nasledil Urh Kovačič (AMD Orjaki), ki je prikazal dobre in predvsem dosledne vožnje. Mlajši od bratov Krševan je bil favorit za skupno zmago, toda v dirkanju nesreča nikoli ne počiva. V prvi vožnji se je 11-letnik iz Ajdovščine zapletel v dirkaški incident z bratom Enejem in padel. Ker ni uspel vnovič zagnati motorja, je ostal brez uvrstitve. Prvo dirko je sicer dobil Nejc Petrič (GAS Vrtejba), ki je tako kot Tian v drugi vožnji postal žrtev trka. Ajdovčan je v zaključku dirke grdo padel, njegov Ohvale 160 pa je brutalno razmetalo po stezi. Zaradi padca je ostal brez točk in je na koncu osvojil skupno tretje mesto. 

Padci so skrojili končni vrstni red v razredu mini GP 10. Petričev se je k sreči končal brez poškodb.

Med vsemi razburljivimi dvoboji se je tako najbolje znašel ravno Kovačič, ki se je podpisal pod drugo in tretje mesto, kar mu je skupaj prineslo pokal zmagovalca.

Sem zadovoljen. Nisem pričakoval, da bom zmagal, saj sem bil v Vrtojbi četrti. Danes je bilo kar nekaj padcev, zaradi česar sem tudi pridobil na uvrstitvi. Zadovoljen sem 100 od 100,

je z nasmehom na obrazu po dirki povedal o svoji prvi zmagi v sezoni. Drugo mesto je osvojil Tadej Maver Guštin (AMD Divača), ki je po zmagi v razredu minimoto open tudi v kategoriji mini GP 10 stopil na zmagovalni oder.

Krševan do prvenca v sezoni 

Enej Krševan (GAS Vrtejba) je ob odsotnosti klubskega kolega Neja Habjana (GAS Vrtejba), ki okreva po poškodbi roke, upravičil status prvega favorita v razredu mini GP 12. Učenec Splošne gimnazije Ajdovščina je bil najhitrejši vsakokrat, ko se je podal na 850 metrov dolgo stezo Raceland. Kljub incidentu z bratom Tianom v prvi vožnji, ni izgubil koncentracije in je v obeh vožnjah prišel do 25 prvenstvenih točk.

Dlje časa v sezoni sem na motorju in to se vse pozna. Pričakoval sem takšen rezultat. Trk z bratom se pač zgodi, ko dirkaš, vendar za njegov padec nisem bil jaz kriv. Zadovoljen sem, da sem zmagal in odpeljal tako kot znam,

je bil prvi odziv novega vodilnega v skupnem seštevku. Novinec v mini GP 12 Klemen Švara (AMTK Koper) je končal na zasluženem drugem mestu, tretji pa je bil Jernej Ostrožnik (GAS Vrtejba).

Enej Krševan (64) je vsakokrat prvi prečkal ciljno črto v razredu mini GP 12.

Številni poskusili, Kogovšek ostal neporažen 

V okrepljeni konkurenci voznikov skuterjev je Nejc Kogovšek (AMD Orjaki) odbil vse napade devetih ostalih tekmecev in prišel do nove skupne zmage. Ljubljančan v letošnji sezoni še ni okusil grenkobe poraza in je prepričljivo vodilni v skupnem seštevku.

Super je bilo, da je več dirkačev, vendar res je, da sem bil danes preveč hud. Takšen standard je bil v Sloveniji pred dvemi leti, so fantje tako dirkali. Počasi prihajajo novi in je prav, da vidijo, kako se da dirkati s skuterji,

je o drugi zaporedni zmagi povedal Kogovšek. Tomaž Ahčin (AMD Orjaki), ki se je v dirkaško karavano vrnil po treh letih, je na prvi dirki osvojil drugo mesto. Na najnižjo zmagovalno stopničko pa se je zavihtel Andrej Ramšak (AMTK Koper).

Kogovšek (v sredini), Ahčin (levo) in Ramšak (desno) na zmagovalnem odru po podelitvi pokalov v razredu skuter.

Aktualni pokalni prvak v supermotu vnovič poražen 

V boju za točke državnega prvenstva v supermotu dirkači vnovič niso razočarali. Za skupno zmago sta se zopet udarila Fabrizio Valenta (Italija) in Etien Kantar Božič (ŠD Nenaten). Dirkaški veteran iz Italije, ki bo kmalu praznoval Abrahama, tokrat ni našel način, kako zaustaviti dirkača iz Lucije. 15-letnik je bil hiter že v kvalifikacijah, še bolj spreten pa je bil po startu prve dirke v prvem ovinku, ko je elegantno zaprl Valento. Do konca uvodne dirke tekmeca ni spustil mimo.

Etien Kantar Božič (559) je drvel do zmage v razredu supermoto.

Italijan je na drugi dirki štartal bolje, nekaj časa tudi vodil, toda osnovnošolec mu je s pretkanim manevrom prehitevanja dal vetra in prišel do skupne zmage. Z novo zmago, drugo zapored, je še povečal prednost na lestvici dirkačev, ki se borijo za naslov državnega prvaka Slovenije.

Bolj zadovoljen ne bi mogel biti. Bitka v drugi dirki je bila zelo zanimiva. V prvi vožnji sem dobro startal, v drugi pa je bil Fabrizio boljši. Dolgo sem vozil za njim, čakal na njegovo napako, ki pa ni prišla, zato sem moral najti način, kako mimo njega, kar mi je tudi uspelo,

je pot do novih petdesetih prvenstvenih točk opisal Kantar Božič. Na dirki, kjer ni manjkalo številnih padcev, je drugo mesto osvojil Valenta, tretje pa Mario Racanović (AMTK Koper).

Kantar Božič (v sredini) pozira po zmagi. Levo Valenta, desno Racanović.

Raceland energijska bomba v dirkaškem koledarju 

Pogled na tribune in dirkaško akcijo na stezi je vnovič potrdil, da ima slovensko dirkanje izjemen potencial in ob skrbnem delu, svetlo prihodnost. Člani AMTK Koper, ki so organizirali drugo dirko v letošnjem koledarju mini cestno hitrostnega motociklizma, so poskrbeli, da je celoten dirkaški dogodek potekal brez večjih težav, kljub zgoščenemu urniku, pa so vse treninge, kvalifikacije in dirke izpeljali še preden je območje dirkališča Raceland zajelo deževje.

Ta dogodek v Krškem je bil eden najlepših, ki smo jih imeli v državnem prvenstvu. Udeležba je bila velika in všeč mi je, da je narastek podmladka. Podmladek je najbolj pomemben v tem športu, če se bodo dirkaške šole še tako trudile, kot do zdaj, potem ta šport ne bo šel v pozabo. Pohvalil bi celotno ekipo, ki je pripravila ta dogodek in še vreme nam ni ponagajalo,

je po novem slovenskem dirkaškem prazniku povedal direktor dirke Marino Štok.

Tretja dirka sezone v mini cestno hitrostnem motociklizmu bo v nedeljo, 25. junija 2023, v Slovenji vasi v AMZS Centru kartinga in motošporta, organizirali pa jo bodo člani AMD Ptuj.

Ključne besede


AMZSsupermotominimotoskuterdržavno prvenstvolicencaminigpAMTK Kopermini cestno hitrostni motociklizemRaceland

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

34

Priljubljenost članka

34

Shrani

Delite s prijatelji