Dirkači kljubovali vročini na Vranskem

AMZS Center varne vožnje na Vranskem je v nedeljo, 27. avgusta 2023, gostil najboljše slovenske in tudi tuje dirkače v mini cestno hitrostnem motociklizmu. Na sporedu je bila četrta dirka državnega prvenstva, hkrati pa tudi priznana mednarodna preizkušnja FIM Mini GP Alpe Adria Series.


Kljub vročemu asfaltu v AMZS Center varne vožnje na Vranskem in temperaturam, ki so skoraj dosegle vrelišče, je dirkaški konec tedna za državno prvenstvo postregel z zanimivimi dirkami v mini cestno hitrostnem motociklizmu. Za točke državnega prvenstva so se potegovali vozniki v minimoto 10 in 14, minimoto Open, skuter, supermoto in miniGP 10 in 12. Številni gledalci so videli od drznih prehitevanj do padcev, predvsem pa veliko mero poguma vseh udeležencev. Dirko je organiziral AMD Domžale.

Minimoto10 napet do ciljne črte

V najšibkejšem tekmovalnem razredu v državnem prvenstvu v mini cestno hitrostnem motociklizmu ni manjkalo bojevitih obračunov. David Štilec (AMD Orjaki) se je podpisal pod zmagi v obeh vožnjeh in tako še drugič v letošnji sezoni prišel do skupne zmage. Po tem, ko je bil konec junija najboljši na pisti AMZS Karting in motošportnega centra Slovenji vasi, je svoje znanje in izkušnje uporabil tudi na Vranskem, kjer mu tekmeci niso bili kos:

Sem pričakoval, da bom tokrat bolj v ospredju, že na treningih sem bil namreč hiter. Motor je odlično pripravljen. Z Liamom (Ostrožnikom, op. a.) sva bila izenačena, vendar sva malce trčila, zaradi česar sem pridobil nekaj prednosti. V drugi vožnji pa sva z Liamom ujela Kaia Vehabovića, uspelo mi ga je prehiteti in si tako privoziti nekaj prednosti pred Liamom.

Drugo mesto je osvojil Liam Ostrožnik (GAS Vrtejba), tretji pa je bil Jakob Štiftar (GAS Vrtejba).

Znova na vrhu Komel

V razredu minimoto 14 Tim Komel (GAS Vrtejba) ni dovolil presenečenja in je še na tretji zaporedni dirki deklasiral konkurenco. Mladi Novogoričan je bil najboljši v obeh vožnjah, ki ju je odpeljal osamljen v vodstvu. Z izjemo prve vožnje na uvodni dirki sezone v Vrtojbi je vse ostale preizkušnje končal na prvem mestu.

V prvi vožnji je bilo težko, saj mi je motor malce ponagajal, v drugi pa je šlo vse tekoče. Na motorju nisem čutil vročine, bolj potem v garažah, ko sem se ustavil,

je po novi zmagi povedal mlajši od bratov Komel.

Drugo mesto je tokrat pripadlo Kaiju Vehaboviću (AMD Divača), ki je bil dvakrat drugi in je vknjižil 40 prvenstvenih točk. S tretjim mestom se je moral zadovoljiti Marko Cvetko (AMD Šentvid pri Stični), ki je v prvi vožnji odstopil. 

Troboj dobil Tai Komel

V odprtem razredu minimota, Open, se je iskrilo že na štartu prve vožnje, saj so bili kar trije dirkači, Tai Komel, Jan Poropat in Tadej Maver Guštin, v igri za zmago. S tesnimi prehitevanji so v prvi vožnji začeli takoj, ko so ugasnile rdeče luči. Večkrat so se izmenjali v vodstvu, v zaključku dirke pa je večkratni državni prvak, Jan Poropat (ŠD Nenaten) dal v višjo prestavo in prišel do prvega mesta. Tadej Maver Guštin (AMD Divača), ki se je vrnil po poškodbi roke in izpuščeni dirki, je bil drugi. Tai Komel (GAS Vrtejba) pa ciljno črto v prvi vožnji prečkal kot zadnji od trojice dirkačev. 

Njihove briljantne vožnje skozi ovinke so bile krasna napoved druge vožnje, ki pa je vseeno minila bolj mirno, kot je bilo pričakovati. Komel je štartal odlično in skozi dirko uspešno odbil vse napade obeh tekmecev, za zmago, ki mu je prinesla skupno slavje zmage na Vranskem:

Za zmago sem zelo vesel, bila je dobra bitka. V prvi vožnji sem imel težave z zavorami, vendar smo to pred drugo popravili. Zdržal sem vse pritiske Jana in Tadeja. Ko sem bil v vodstvu druge vožnje, ni bilo zelo težko, saj sem vodstvo uspešno nadzoroval. Boji z njima mi kot novincu zelo pomagajo v moji karieri.

S skupnim drugim mestom se je moral zadovoljiti Poropat, ki kljub trudu ni našel poti mimo Mavra Guština, in je drugo vožnjo zaključil kot tretji. Uspešen povratek v dirkaško karavano je bil za branilca naslova prvaka v minimoto Open, saj je osvojil končno tretje mesto.

Kogovšek upravičil status favorita

Na hitri in zahtevni stezi v konkurenci skuter je bilo izjemno razburljivo, saj je bilo na štartu občutno več dirkačev, tudi zaradi dobre udeležbe dirkačev iz Hrvaške. Kljub ostri konkurenci je status favorita upravičil Nejc Kogovšek (AMD Orjaki), ki ostaja neporažen v letošnji sezoni. Zanj je bila to že četrta skupna zmaga in je prepričljivo vodilni v skupnem seštevku:

Mislim, da so motorji kar trpeli zaradi vročine, tudi vozniki, bilo je nekaj padcev. Več različnih razredov je bilo, zaradi česar je bilo na progi super. Tudi organizacija se je popravila in bilo je vse super.

Do drugega mesta je vnovič prišel Matija Benčič (AMTK Koper), tretji pa je Marin Di Lenardo (Di Lenardo Racing).

Novi junak v supermotu

Po dominantnih predstavah Etiena Kantarja Božiča (ŠD Nenaten) v letošnji sezoni razreda supermoto smo na Vranskem dobili novega skupnega zmagovalca dirke državnega prvenstva. Dirkač iz Lucije je imel obilico smole, saj mu je tehnična okvara preprečila, da bi odpeljal dirko. Andraž Osenk Drčar (AMD Orjaki), ki je tekmoval šele na svoji drugi dirki državnega prvenstva, je tako izkoristil odsotnost vodilnega v skupnem seštevku in je z izjemno hitrimi krogi deklasiral konkurente. Sicer je bil najhitrejši že na kvalifikacijah, na dirki pa se je brez težav odlepil od konkurence in z veliko prednostjo v obeh vožnjah prišel do dveh zmag ter prvih 50 prvenstvenih točk. 

Zelo sem zadovoljen, saj je to šele moja prva sezona. Sem bil kar presenečen, da se tako dobro počutim na motorju in da že dosegam takšne hitre kroge. Na žalost odstop Etiena, bi se sigurno zelo borila na dirki, vendar tako je v dirkanju,

je po sicer zahtevni dirki povedal dirkač s številko 189 na motorju.


Za drugo mesto sta se udarila Marin Di Manardo (Di Lenardo Racing) in Fabrizio Valenta (Moto club Wafna), več znanja in spretnosti pa je pokazal Hrvat, ki je izkušenemu Italijanu pustil le drobtinice v obliki skupnega tretjega mesta.

Rupelli sedel na neustavljivi raketi

Tristian Rupelli (Moto Club Nannelli 69) je na Vranskem prikazal izjemno formo in je dirkal, kot da bi mu gorelo pod zadnjico. Odlično formo je v razredu MiniGP 12 kronal z neustavljivimi sekanji ovinkov, vrhunskimi prehitevanji in dirkaškim ritmom, ki se ga ne bi branili niti starejši dirkači v veliko bolj slavnih dirkaških tekmovanjih. Na trenutke je delovalo, ko da je njegov motor na raketni pogon, zaradi česar je tekmece pustila daleč za seboj in prišel do druge zaporedne skupne zmage.

Vozil sem zelo hitro, vendar bil sem osamljen v osprednju, ker ni bilo Neja Habjana. Sicer bi dvakrat skoraj padel, vendar sem se rešil. Moja skrivnost je bila, da sem pritisnil na plin in bil hiter v ovinkih,

je sproščeno po koncu uspešnega dirkaškega konca tedna razlagal Rupelli.

Na drugo mesto se je prvič letos zavihtel Uroš Petrič (GAS Vrtejba), ki je bil v prvi vožnji tretji, v drugi pa še mesto boljši. Na zmagovalni oder se je uvrstil še Enej Krševan (GAS Vrtejba), ki je sicer na prvi dirki zaostal le za Rupellijem, v drugi pa je odstopil, a je bilo to dovolj, da je prišel med zmagovalno trojico. 

Hud padec Petriča, Krševan do zmage

Nejc Petrič (GAS Vrtejba) si je od dirkaškega konca tedna na Vranskem obetal veliko več, kot je na koncu uspel iztržiti. Odlična prva vožnja in osvojeno prvo mesto mu je dvignila samozavest. Toda dirkaška nesreča ne počiva in dve minuti ter dva kroga do konca druge vožnje je doživel hud udarec. Ob prehitevanju je trčil s počasnejšim Jernejem Ostrožnikom (GAS Vrtejba), zaradi česar sta oba padla. Sanj o zmagi je bilo v trenutku konec, Petrič pa je moral na pregled v bolnišnico zaradi morebitne zlomljene ključnice. Smola sotekmovalca je odprla prosto pot do zmage Tianu Krševanu (GAS Vrtejba), ki se je veselil nove skupne zmage in še povečanja prednosti v skupnem seštevku:

Bilo je fino, konkurenca je bila kar ostra. Si nisem upal držati ritma najhitrejših. Imel sem nekaj sreče, ker je Nejc padel, žal, in sem tako lahko prišel do prvega mesta. Na dirki nisem dobro vozil, ker sem delal slabše čase krogov kot na kvalifikacijah.

Dirkači septembra na Hrvaško

Po letih čakanju bodo dirkači mini cesto hitrostnega motociklizma v okviru državnega prvenstva nastopili v tujini. Desetega septembra jih namreč čaka preizkušnja za zanimivi in hitri stezi v Novem Marofu.
 

Ključne besede


supermotominimotoskuterdržavno prvenstvominigpmini cestno hitrostni motociklizem

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

27

Priljubljenost članka

27

Shrani

Delite s prijatelji