Na Prilipah hrumeli motokros motorji na dirki evropskega prvenstva razredov EMX 65 in EMX 85

Na progi Prilipe je potekala uvodna preizkušnja evropskega prvenstva jugozahodne cone, na kateri so svoje sposobnosti preizkusili tudi slovenski vozniki z licencami AMZS, ki so se merili v kategorijah EMX 65 in EMX 85.


Motokros proga Prilipe pri Brežicah je bila preteklo soboto in nedeljo v znamenju motokrosa. Na sporedu je bila namreč prva dirka pokalnega prvenstva Slovenije, za točke evropskega prvenstva jugozahodne cone pa so se merili mladi vozniki v razredih EMX 65 in EMX 85. Organizacija preizkušnje je bila v rokah prizadevnih članov AMD Brežice, ki so poskrbeli, da so imeli vsi na voljo čim boljše pogoje za proste treninge, kvalifikacijske vožnje in nedeljske dirke. Lepo vreme in dobro pripravljena steza sta pripomogla, da sta oba tekmovalna dneva potekala v prijetnem vzdušju in napetih bojih. V močnejšem razredu EMX 85 je bilo prijavljenih kar 51 tekmovalcev iz Italije, Avstrije, Francije, Španije, Švice in celo voznik iz Južne Afrike ter tudi osem slovenskih motokrosistov z licencami AMZS, in sicer Alex Novak, Tjaš Jelovšek, Luka Jurič, Anej Selko, Tai Vidovič, Amadej Špacapan, Teo Šukljan in Timotej Žafran. Zaradi velikega števila voznikov so morali organizatorji tekmovalce razdeliti v dve skupini, ki sta opravili kvalifikacijski dirki, po katerih so dobili 40 voznikov za nedeljski dirki.

Na progi milosti ni bilo in vsi so vozili maksimalno zbrano ter odločno.

Novak edini med Slovenci do točk

Nedeljsko prvo vožnjo štartal je najbolje začel Andrea Uccellini (ITA). Kmalu po štartu ga je prehitel Leo Diss-Fenard (FRA), vendar se je Uccelini kmalu spet vrnil na prvo mesto in ga do konca prve dirke ni več izpustil iz rok. Privozil si je lepo prednost dobrih petnajst sekund pred prvim zasledovalcem, ki je bil Ricardo Bauer (AVT), tretji pa je v cilj pripeljal Sleny Goyer (FRA). Najboljši Slovenec je bil Alex Novak, ki je prvo vožnjo evropskega prvenstva v razredu EMX85 končal na triindvajsetem mestu. Uccellini je tudi drugo vožnjo začel izvrstno in hitro privozil kar 16 sekund prednosti pred prvim zasledovalcem. Boj za drugo mesto pa je bil zelo napet in razlike med tekmovalci so bile sila majhne. Vnovič je drugo mesto zasedel Bauer, tretji pa Diss-Fenard. Med slovenskimi vozniki je bil znova najboljši Novak, ki je ciljno črto prečkal na osemnajstem mestu. Zmago na dirki si je zagotovil Uccellini pred Bauerjem, na tretjem mestu skupno pa je pristal Goyer. Od Slovencev je dirko s tremi točkami na končnem enaindvajsetem mestu končal Novak.

Vižintin in Repnik blizu najboljšim

Na štartu dirke v šibkejšem razredu EMX65 je bilo 26 tekmovalcev, poleg tujih tudi sedem slovenskih voznikov z licencami AMZS, in sicer Tim Repnik, Anže Dobrotinšek, Matic Maček, Svit Vižintin, Urban Šmuc, Matic Žibek in Oto Petrovčič. Največ je v prvi vožnji pokazal Timotei Cez (FRA), ki je najbolje štartal ter vodil nato vse do cilja. Nekaj časa mu je sledil Roko Ivandić (HRV), vendar mu ni bil kos. Na tretjem mestu je prvo dirko razreda EMX65 končal Štefan Lenče (HRV), s petim mestom pa se je izkazal Vižintin, ki je bil najboljši od Slovencev v prvi vožnji. Vižintin je drugo vožnjo odlično štartal in večino dirke prevozil na drugem mestu, a žal ni zdržal. Znova je na progi suvereno vozil Cez, a tri kroge pred koncem ga je Ivandić prehitel in se prvi pripeljal skozi ciljno črto. Cez je dirko končal na drugem mestu, tretje pa je pripadlo Cezovemu rojaku Mathysu Agullu. Tokrat je bil najboljši Slovenec domači voznik Repnik na četrtem mestu, peti pa je bil Vižintin. Zmaga na dirki je pripadla Ivandiću, z enakim številom točk pa je drugo mesto osvojil Cez. Tretje mesto na odru za zmagovalce je zasedel Agullo. Od Slovencev se je Vižintin veselil skupno petega, Repnik pa šestega mesta.

Lepo vreme je na dirkališče Prilipe privabilo zajetno število gledalcev, ki nagradili organizatorje in voznike za vložen trud. Proga je zdržala veliko število tekmovalcev in kljub zelo visokim temperaturam za ta letni čas na progi ni bilo veliko prahu, saj je organizator vložil veliko truda v obilno in pravočasno zalivanje proge.

Gledalci ob progi so lahko uživali v ostrih bojih mladih voznikov na stezi, za katero so skrbeli prizadevni člani AMD Brežice.

Pred dirkači časa za počitek praktično ni. Evropsko prvenstvo v razredih EMX 65 in EMX 85 se nadaljuje že naslednji konec tedna. Na progi v Zaboku bo druga letošnja preizkušnja evropskega prvenstva jugozahodne cone, tretja pa nato sledi v 25. in 26. maja na Portugalskem in jo bo gostil Fernao Joanes. Nato 8. in 9. junija sledi polfinale v romunskem Zarnestiju, najboljši iz posameznih evropskih con pa se bodo za primat na Stari celini merili 21. julija v Loketu na Češkem.

Ključne besede


AMZSmotokrosAMD BrežicePrilipeevropsko prvenstvoEMX85EMX65

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

19

Priljubljenost članka

19

Shrani

Delite s prijatelji