Zanimivi in napeti boji za točke na prvi dirki državnega prvenstva v motokrosu

Z dirko na progi Prilipe se je začelo letošnje odprto državno prvenstvo Slovenije v motokrosu. Preizkušnjo so pripravili prizadevni člani AMD Brežice.


Na progi Prilipe so letos že drugič hrumeli motokros motorji. V začetku aprila je bila namreč prav tu že preizkušnja za evropsko prvenstvo jugozahodne cone razredov EMX 65 in EMX 85 ter tudi pokalna dirka, tokrat pa so na njej merili motokrosisti za točke državnega prvenstva. Člani AMD Brežice so se spet potrudili in lepo pripravili tekmovalno progo, na kateri so kljub nekaj manjšemu številu prijavljenih dirkačev potekali napeti boji.

Vrh premočan za tekmece

Najprej so se po jutranjih treningih na tekmovalno progo podali tekmovalci, ki se v državnem prvenstvu bojujejo za točke v razredu MX 125. Najboljše je štart uspel Mihi Vrhu (MX Moto društvo Bistrc). Tesno na zadnjem kolesu mu je že od štarta sledil Lukas Osek (Moto klub Ose JLM). Približno do polovice dirke je za njima vozil Gal Geršak (AMD Vurberk), vendar so mu nato pošle moči in je začel zaostajati. Za zmago je bilo nato napeto praktično do zadnjega metra. Osek do konca ni obupal in na zadnjem skoku, nekaj metrov pred ciljem, mu je uspelo prehiteti Vrha ter je prvi prečil ciljno črto pred Vrhom, tretji pa je bil Geršak. V drugi vožnji je Osek boljše štartal, vendar ga je Vrh hitro dohitel in tudi prehitel. Prvega mesta nato do konca dirke ni več izpustil iz rok. Drugo mesto si je privozil Geršak, Osek  pa je bil tretji. V skupnem seštevku je na dirki zmagal Vrh, drugi je bil Osek, tretji pa Geršak.

Mih Vrh (522) je vknjižil skupno zmago v razredu MX 125.

Novak suveren na domači progi

Na štartu kategorije MX 85 se je postavilo 11 tekmovalcev. Tu je najbolj ogorčen boj potekal med Taijem Vidovićem (AMD Koper) in adutom domačega kluba Alexom Novakom (AMD Brežice). Vidoviču je uspel nekaj boljši štart in je na začetku prve vožnje prevzel vodstvo. A Novak se mu je kmalu priključil in se hitro prebil na vodilno mesto ter na koncu prvi prišel v cilj in vnovič potrdil zelo dobro pripravljenost. Vidovič je prvo vožnjo končal slabih sedem sekund za Novakom na drugem mestu, Taj Golež (Motokros klub Trbovlje) pa je bil tretji. Drugi štart je najboljše uspel Goležu, vendar se je Novak že po nekaj krogih znova prebil na prvo mesto in tam tudi končal drugo vožnjo. Drugo mesto si je privozil Golež, tretji v drugi vožnji pa je bil Vidović. Z dvema prvima mestoma in osvojenim maksimalnim izkupičkom točk je Novak nedvomno potrdil kakovost, ki jo premore, in se je zasluženo zavihtel na najvišjo stopnico podelitvenega podija. Golež in Vidović sta v osvojila enako število točk, a je skupno drugo mesto pripadlo Goležu, ki je bil boljši v drugi vožnji.

Alex Novak (397) je slavil suvereno zmago v razredu MX 85.

Gajser prepričljivo prvi

Veterani v razredih MX Vet 40 in MX Vet 50 so, tako kot je običajno, vozili skupaj. Na štartno rampo je zapeljalo skupno 14 tekmovalcev. Pri starejših veteranih je Bogomir Gajser (Motocross ski Gajser team) znova dokazal, da je še vedno v vrhunski formi in prvo vožnjo z veliko prednostjo prepričljivo dobil. Na drugem mestu se je v cilj pripeljal Alojz Vogrinc (TRK Tajfun šport), pet sekund za njim pa je cilj prevozil še tretji, Boštjan Braniselj (MSK Notranjska). Tudi druga vožnja ni prinesla presenečenj. Gajser je spet odlično štartal in znova prepričljivo slavil zmago. Odličen prvi letošnji nastop mu je prinesel 50 točk ter prvo mesto skupne razvrstitve dirke v kategoriji MX Vet 50. Drugo mesto si je z dvema drugima mestoma priboril Vogrinc, tretje in četrto mesto pa je na koncu zadostovalo, da se je Braniselj povzpel na tretjo stopnico zmagovalnega odra.

Izkušeni Bogomir Gajser (242) je na progi Prilipe na skokih "letel".

Ferš ni dovolil presenečenja

Pri mlajših veteranih je bilo na progi malce bolj pestro in živahno. Najbolje je štartal Marko Špehar (AMD Kolpa MXS). Leon Ferš (AMD Vurberk) ga je kmalu prehitel in si nato do konca prve vožnje privozil lepo prednost 25 sekund. Špehar je bil v cilju drugi, na tretje mesto pa se je uspelo prebiti Boštjanu Milatu (AMD Brežice). Druga vožnja mlajših veteranov je potekala po podobnem scenariju. Spet je Špehar dobro štartal in spet ga je Ferš po nekaj krogih prehitel ter nato ostal na prvem mestu vse do cilja. Na tretjem mestu je drugo vožnjo končal Boštjan Maver (AMD Slovenske Konjice. Dve prvi mesti in skupno 50 točk sta na prvo mesto podelitvenega odra postavila Ferša, ob njem pa sta na drugem mestu in tretjem mestu stala še Špehar in Maver.

Leon Ferš (89) je tekmovanje končal z maksimalnim izkupičkom.

Zmaga Repniku

V razredu MX 65 je na čelu dirke potekal oster boj za prvo mesto, vanj pa sta bila vključen Svit Vižintin (AMD Istra Vitin) in Tim Repnik (MX klub LM237). Ciljno črto je z dobro sekundo prednosti prvi prečkal Vižintin, Repnik je bil drugi, tretjega mesta pa se je veselil Matic Žibek (ŠD MX Akademija Sašo Kragelj). Tudi v drugi vožnji je Vižintin najboljše štartal, a Repnik je tokrat napadal malo bolj agresivno kot v prvi vožnji in se je v osmem krogu zavihtel na prvo mesto, ki ga nato ni več predal ter je prvi pripeljal v cilj. Vižintin je bil drugi, tretji pa Vid Rus (AMD Irt brothers). Skupno je zmaga pripadla Repniku, ki je bil boljši v drugi vožnji, čeprav je imel drugouvrščeni Vižintin enako število točk. Tretji na odru za najboljše je bil Rus. 

Tim Repnik (360): zmagovalec razreda MX 65.

Sedlašek neulovljiv

Najmlajši tekmovalci razreda MX 50 so vozili na nekoliko skrajšani stezi, saj je celotna proga preprosto prezahtevna za najšibkejše motorje. Tudi v tej kategoriji so potekali zanimivi boji, mladi upi slovenskega motokrosa pa so pokazali visoko raven obvladovanja motorjev. Prvo vožnjo je dobil Maks Sedlašek (ŠD MX Akademija Sašo Kragelj), mladi domači adut Maks Jereb (AMD Brežice) je bil drugi, Lan Vrbek (ŠD MX Akademija Sašo Kragelj) pa tretji. Tudi v drugi vožnji je najbolje štartal in nato vozil Sedlašek, ki je vnovič prvi prišel tudi v cilj. Z maksimalnim izkupičkom točk je nato ponosno stopil na vrh podelitvenega odra za skupno zmago na dirki. Izkazal se je tudi Vrbek, ki mu je drugo mesto v drugi vožnji prineslo skupno drugo mesto, na tretjem pa je bil Jereb.

V obeh vožnjah razreda MX 50 najbolje štartal in vozil Maks Sedlašek (815).

Pancar vozil svojo dirko

Tekmovalci v dveh najmočnejših razredih MX 2 in MX Open so vozili skupaj. V najmočnejšem razredu MX Open je Jan Pancar (AMD Šentvid pri Stični) ponovno dokazal, da sodi v sam vrh svetovnega motokrosa. Nabral si je veliko prednost in praktično odpeljal svojo dirko. Še najbolj se mu je približal Žan Žaler (TRK Tajfun šport), ki prvo vožnjo končal drugi, na tretjem pa se je v cilj pripeljal Denis Jakša (MK Gradolux racing team). Povsem enak je bil vrstni red tudi na koncu druge vožnje, kar je pomenilo, da so vozniki v enakem zaporedju stali tudi na zmagovalnih stopnicah.

Jan Pancar (253) tokrat ni imel enakovrednega tekmeca.

Peklaj brez težav

Jaka Peklaj (AMD Šentvid pri Stični) je bil v razredu MX 2 v vlogi favorita in je ta naziv tudi upravičil. Prvo vožnjo je opravil sila suvereno in brez večjih težav prvi prečkal cilj. Pol minute za njim je drugo mesto pripadlo Žanu Ovnu (AMD Šentvid pri Stični), tretji pa se je v cilj pripeljal Tilen Demšič (Športno društvo Tiga243). Tudi druga vožnja je potekala po podobnem scenariju. Peklaj je bil znova najhitrejši in je prvi prevozil ciljno črto. Sledil mu je, enako kot v prvi vožnji, Oven, na tretje mesto pa se je prebil Alen Gajser (Športno društvo Tiga243). Peklaj si je tako zanesljivo privozil skupno zmago na dirki, družbo na zmagovalnem odru pa sta mu delala drugi Oven in tretji Gajser.

Naslednja od skupno šestih načrtovanih dirk državnega prvenstva v motokrosu bo v nedeljo, 23. junija 2024, na progi v Mačkovcih, kjer bodo za organizacijo preizkušnje poskrbeli člani AMD Štefan Kovač iz Murske Sobote.

Ključne besede


AMZSAMD BrežicePrilipedržavno prvenstvodržavno prvenstvo v motokrosulicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

11

Priljubljenost članka

11

Shrani

Delite s prijatelji