Gajser prevzel vodstvo v skupnem seštevku

Najboljši motokrosisti, ki se potegujejo za točke svetovnega prvenstva, so se tokrat merili v Aguedi na Veliki nagradi Portugalske, v okviru evropskega prvenstva pa je bila tudi dirka z motorji s prostornino do 250 kubičnih centimetrov.

Tim Gajser je v težkih pogojih za dirkanje prevzel rdečo številko za vodilnega v skupnem seštevku razreda MXGP.
Tim Gajser je v težkih pogojih za dirkanje prevzel rdečo številko za vodilnega v skupnem seštevku razreda MXGP.

Po tritedenskem premoru se je na Portugalskem nadaljevalo svetovno prvenstvo v motokrosu. Na progi v Aguedi sta slovenske barve z licencama AMZS v razredu MXGP zastopala Tim Gajser in Jan Pancar, na dirki evropskega prvenstva EMX 250 pa je vozil tudi Jaka Peklaj.

Zelo težke razmere

Dirka za VN Portugalske je bila izjemno zahteven preizkus zmogljivosti za oba slovenska voznika. Že kvalifikacije so potekale na povsem razmočeni progi, ki je terjala maksimalno zbranost ter veliko vzdržljivosti. Najbolje se je v dežju znašel Gajser, ki je osvojil prvo mesto in si zagotovil izbiro najboljšega štartnega položaja za nedeljski vožnji za točke svetovnega prvenstva. Pancar je vozil previdno, a je stopnjeval ritem ter se v cilj pripeljal na 20. mestu.

Dež in blato

Tudi nedelja je prinesla zelo neprijetne vremenske razmere za vožnjo motokrosa. V močnem dežju se je z blatno progo znova najbolj spoprijateljil prav slovenski motošampion Gajser, ki je imenitno štartal, a nato dovolil Jeffreyu Herlingsu, da ga je prehitel. V šestem krogu mu je Gajser vrnil milo za drago in se je spet prebil na prvo mesto, ki ga nato do konca ni več izpustil iz rok.

Neverjetno, ko smo začeli ni bilo tako slabo, ampak potem je začelo deževati. Dobro sem štartal, vendar Herlings je bil agresiven. Vozil sem za njim in ga skušal prehiteti. Ko sem uspel, sem skušal čim bolj voziti z občutkom in naokoli, saj so bile brazde na progi tako zelo globoke. Zelo sem vesel, da sem zmagal v tej vožnji,

je neposredno po prihodu v cilj povedal Gajser. Izjemno težke razmere za vožnjo je imenitno izkoristil tudi Pancar, ki je ciljno črto prečkal na odličnem 9. mestu in se je prvič v karieri uvrstil v najboljšo deseterico v razredu MXGP.

Padec v prvem ovinku

V drugi vožnji je bila 1630 metrov dolga proga z 92 metri višinske razlike povsem razrita, a k sreči tokrat ni bilo dežja. S štarta se je v prvi ovinek najbolje pognal Gajser, ki pa je nato zdrsnil. Čez njegovo Hondo je zapeljal Jeremy Seewer, a k sreči je ni poškodoval. Gajser se je nato zbral in v težkih razmerah hitro napredoval po lestvici navzgor in na koncu v cilj pripeljal na 10. mestu. Pancarju se štart druge vožnje ni posrečil. Vseeno se je boril in nepopustljivo v vsakem krogu nadoknadil nekaj malega, kar je zapravil na začetku. To mu je na koncu druge vožnje prineslo 16. mesto. Skupno na dirki je Gajser zasedel 3. mesto, Pancarju pa je pripadlo 11. mesto. V skupnem seštevku točkovanja razreda MXGP za svetovno prvenstvo je Gajser prevzel vodstvo in bo na naslednji dirki vozil z rdečo številko. 

Šesta od skupno dvajsetih načrtovanih preizkušenj svetovnega prvenstva v motokrosu bo v nedeljo, 12. maja 2024. To bo dirka za VN Galicije, ki jo bo gostil španski Lugo.

Razmere za vožnjo na progi v Aguedi so bile izjemno zahtevne in težke.

Peklaj na dirki evropskega prvenstva

V okviru evropskega prvenstva je na progi v Aguedi potekala tudi dirka evropskega prvenstva razreda EMX 250. Na njej je vozil Jaka Peklaj, ki si je najprej v kvalifikacijah s 35. mestom priboril mesto na štartni rampi med štirideseterico za dve vožnji za točke. Prve ni začel najbolje, a se je nato vendarle prebil do 32. mesta, v drugi pa je stopnjeval ritem in je ciljno črto prevozil na 25. mestu. Skupno je na dirki zasedel 29. mesto in tokrat ni prišel do točk za končno razvrstitev v evropskem prvenstvu. Zmago na dirki si je z zmagama v obeh vožnjah z maksimalnim izkupičkom 50 točk za evropsko prvenstvo zagotovil Nizozemec Cas Valk.

REZULTATI

MXGP

Kvalifikacije: 1. Tim Gajser (SLO), 2. Jeffrey Herlings (NIZ), 3. Romain Febvre (FRA), … 20. Jan Pancar (SLO), …

1. vožnja: 1. Tim Gajser (SLO), 2. Pauls Jonass (LAT), 3. Romain Febvre (FRA), … 9. Jan Pancar (SLO), …

2. vožnja:. 1. Jeffrey Herlings (NIZ), 2. Pauls Jonass (LAT), 3. Cornelius Toendel (NOR), ... 10. Tim Gajser (SLO), ... 16. Jan Pancar (SLO), ...

Skupno VN Portugalske: 1. Pauls Jonass (LAT) 44, 2. Romain Fevbre (FRA) 38, 3. Tim Gajser (SLO) 36, ... 11. Jan Pancar (SLO) 17, ... 

Skupno SP (5/20): 1. Tim Gajser (SLO) 252, 2. Jorge Prado (ŠPA) 238,3. Romain Febvre (FRA): 220, 4. Jeffrey Herlings (NIZ) 198, … 16. Jan Pancar (SLO) 54, ...

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan PancarJaka PeklajEMX 250svetovno prvenstvolicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

19

Priljubljenost članka

19

Shrani

Delite s prijatelji