Na VN Španije Gajser drugi, do novih točk tudi Pancar

V predmestju Madrida je bila danes druga od 20 dirk svetovnega prvenstva v motokrosu v tej sezoni. Tekmovala sta oba letošnja slovenska predstavnika v razredu MXGP – petkratni svetovni prvak Tim Gajser in novinec v elitnem razredu Jan Pancar.


Druga preizkušnja letošnjega svetovnega prvenstva v motokrosu je potekala v bližini španskega glavnega mesta na progi intu Xanadú-Arroyomolinos, na njej pa sta z licenco AMZS nastopila Tim Gajser in Jan Pancar. Najboljši slovenski motokrosist je dobro uvrstitev napovedal že na včerajšnjih kvalifikacijah, v katerih je osvojil drugo mesto. Pred njim se je uvrstil branilec naslova svetovnega prvaka Španec Jorge Prado, tretje mesto pa je osvojil Francoz Maxime Renaux. Jan Pancar je bil 23.

Na današnji dirki domačin Prado ni dopustil presenečenja in je suvereno ter zasluženo dobil obe vožnji, saj je vodil od štarta do cilja. Gajser je v prvi vožnji slabše štartal in bil sredi prvega kroga šele osmi, nato pa uspešno prehiteval tekmece. A vodilni Španec si je privozil že preveč prednosti in slovenski as se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Tretji je bil Nizozemec Jeffrey Herlings, četrti pa Francoz Romain Febvre. Jan Pancar je osvojil 20. mesto.

V drugi vožnji je bil vrstni red najboljših štirih skorajda enak kot v prvi, le Febvre in Herlings sta se zamenjala na tretjem oziroma četrtem mestu. Prado si je tako privozil popoln dnevni izkupiček in osvojil 50 točk, Gajser jih je v skupni seštevek dodal 44, tretji Febvre pa 38. Janu Pancarju je druga vožnja veliko bolje uspela in se je z 21. mesta v prvem krogu prebil na 14. Skupno je osvojil 18. mesto in osem novih točk. 

Gajser je po dirki povedal:

Bil je soliden in konsistenten dan na progi, za katero moram priznati, da mi ni najljubša. Seveda bodo dirke, na katerih ne bom najhitrejši dirkač, je pa pomembno, da uspem zbrati čim več točk – in tako je bilo danes. V prvi vožnji nisem najbolje štartal, a sem se vseeno uspel prebiti do drugega mesta. V drugo sem bil na štartu mnogo boljši in sem na drugem mestu sledil vodilnemu skozi prvi zavoj. Nato se je odlepil in razlika med nama je ostala bolj ali manj enaka. Na koncu sem še hotel »pritisniti«, a proga tega ni dopuščala, zato je bilo drugo mesto največ, kar mi je uspelo. Naslednja dirka je na Sardiniji, ki bo povsem druga izkušnja, se je pa veselim.  

Gajser je dodal, da je Prado zasluženo zmagal in da je vesel, ker ostaja konstanten, je pa še vedno to začetek prvenstva, sezona bo še dolga.: "Letos bo treba peljati z glavo, biti konstanten in prisoten na vseh tekmah. Želim si dobrih rezultatov."

V skupnem seštevku po dveh dirkah vodi Prado s 114 točkami, deset manj jih ima Gajser, tretji Febvre pa jih je zbral 92. Pancar je z 21 točkami na 16. mestu. 

Pancar pa je po dirki povedal:

Soliden vikend za mano, glede na poškodbe en teden prej, tudi oba štarta nista bila najboljša. V obeh vožnjah sem se moral prebijati iz ozadja. V prvi vožnji je bila prisotna bolečina in nekako se nisem znašel na progi. Druga vožnja je bila dosti boljša, prebil sem se do 14. mesta, kar je super, a se mi zdi, da imam v sebi še več, a glede na poškodbo in situacijo je bila druga vožnja dobra.

V razredu MX2 je zmagal Nizozemec Kay de Wolf, drugi je bil Nemec Simon Längenfelder, tretji pa branilec naslova v šibkejšem razredu Italijan Andrea Adamo. 

Tretja preizkušnja letošnjega svetovnega prvenstva v motokrosu bo 7. aprila 2024 dirka za VN Sardinije.

Z AMZS ceneje v Trentino!
14. aprila 2024 bodo najboljši motokrosisti sveta najbližje Sloveniji – čaka jih dirka za VN Trentina. Člani AMZS, navijate z nami in turistično agencijo Avantura ter prihranite!

Peklaj v EMX250 brez točk

Na istem prizorišču kot dirka za svetovno prvenstvo je potekala tudi prva evropska preizkušnja za motokrosiste v razredu EMX250. Od Slovencev je nastopil Jaka Peklaj, a ostal brez točk.  

REZULTATI

MXGP

Kvalifikacije:  1. Jorge Prado (ŠPA), 2. Tim Gajser (SLO), 3. Maxime Renaux (FRA), … 23. Jan Pancar (SLO),

1. vožnja: 1. Jorge Prado (ŠPA), 2. Tim Gajser (SLO), 3. Jeffrey Herlings (NIZ), … 20. Jan Pancar (SLO),

2. vožnja:. 1. Jorge Prado (ŠPA), 2. Tim Gajser (SLO), 3. Romain Febvre (FRA), … 14. Jan Pancar (SLO),

Skupno VN Španije: 1. Jorge Prado (ŠPA) 50, 2. Tim Gajser (SLO) 44, 3. Romain Febvre (FRA) 38, … 18. Jan Pancar (SLO) 8, ...
 
Skupno SP (2/20): 1. Jorge Prado (ŠPA) 114, 2. Tim Gajser (SLO) 104, 3. Romain Febvre (FRA) 92, … 16. Jan Pancar (SLO) 21,

Ključne besede


MXGPTim GajsermotokrosJan Pancarevropsko prvenstvosvetovno prvenstvo v motokrosuEMX250

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

9

Priljubljenost članka

9

Shrani

Delite s prijatelji