Za državno prvenstvo bodo vozili v mini cestno hitrostnem motociklizmu in trialu, Gajser in Pancar pa v Španiji

Konec tedna bo znova sila živahen z motošportnimi dogodki. V domačih prvenstvih bomo videli dirki v mini cestno hitrostnem motociklizmu in trialu, na mednarodnem prizorišču pa nas čaka šesta dirka sezone svetovnega prvenstva v motokrosu.

Tim Gajser (243) je po prvi četrtini svetovnega prvenstva v razredu MXGP vodilni v skupnem seštevku.
Tim Gajser (243) je po prvi četrtini svetovnega prvenstva v razredu MXGP vodilni v skupnem seštevku.

Motokrosisti, ki se potegujejo za točke svetovnega prvenstva, se bodo tokrat merili v Španiji. Na šesti preizkušnji tekmovanja najvišjega motokros ranga na svetu jih čaka dirka, ki jo bo gostil Lugo, in sicer Velika nagrada Galicije. Po ekstremno zahtevni in težki blatni dirki na Portugalskem, kjer je Tim Gajser kljub smoli in napaki po dobrem štartu v drugo vožnjo uspel prevzeti rdečo številko vodilnega v skupnem seštevku razreda MXGP, se zdaj nadeja boljših pogojev za dirkanje.

Dirka, kakršna je bila v Aguedi, je loterija. Lahko se izteče zelo dobro ali pa tudi obratno. Motokros je zelo zahteven in težak šport. Dejansko ne veš, kaj bo, dokler ti sodnik v cilju ne maha z zastavo, da je konec dirke. Lepo je biti vodilni v skupnem seštevku, ampak na koncu sezone želimo biti na tem mestu vsi, ki tekmujemo. Upam, da vsi ostanemo zdravi in nadejam se novih dobrih bojev na progah, ki so še pred nami,

je po četrtini sezone in petih dirkah svetovenga prvenstva povedal Gajser po preizkušnji na Portugalskem. V bitki za nove dragocene točke in čim boljšo skupno razvrstitev v razredu MXGP bo tudi Jan Pancar. Blatna in deževna Agueda mu je prinesla imenitno 9. mesto v prvi vožnji, kar je zanj rezultat kariere v razredu MXGP. Lugo bo za Pancarja znova nov težak preizkus zmožnosti in zmogljivosti med svetovno motokros elito, ki je novinca z lastno mikro ekipo TEM JP253 KTM Racing Team že spoznala in je s svojimi vožnjami brez dvoma nekajkrat lepo opozoril nase.

Jan Pancar (253) se bo tudi na VN Galicije skušal čim bolj dokazati v ostri mednarodni konkurenci razreda MXGP.

Prva vožnja dirke za VN Galicije v Lugu v razredu MXGP bo v nedeljo, 12. maja 2024, ob 14.15, druga pa se bo nato začela ob 17.10.

Vnovič tudi Peklaj

Tokrat v razredu MX2 bo tekmoval tudi Jaka Peklaj. Madi up slovenskega motokrosa je na Portugalskem v zelo težkih razmerah krotil motor s prostornino do 250 kubičnih centimetrov v okviru dirke evropskega prvenstva. Zdaj se bo preizkusil v še bolj izostreni in zahtevni konkurenci, v kateri bo predvsem nabiral izkušnje. Tekmeci tu ne poznajo milosti, zato bi Peklaju kakršnakoli točka za svetovno prvenstvo pomenila izvrsten dosežek. 

Jaka Peklaj (123 - na fotografiji med dirko DP na Prilipah) bo v razredu MX2 na progi v Lugu predvsem nabiral dragocene izkušnje.

Prva vožnja dirke za VN Galicije v Lugu v razredu MX2 bo v nedeljo, 12. maja 2024, ob 13.15, druga pa se bo nato začela ob 16.10.

Trial obračuni na Hrvaškem

Voznice in vozniki v državnem prvenstvu v trialu se bodo merili drugič v sezoni. Tokrat jih čaka v nedeljo, 12. maja 2024, preizkušnja na poligonu Jaska v Jastrebarskem na Hrvaškem. Če gre soditi po prvi tekmi, ki je bila sredi aprila v kamnolomu Mozelj pri Kočevju, se znova obetajo izjemno zanimivi in napeti boji v vseh tekmovalnih kategorijah. Slovenski tekmovalci se bodo morali znajti na konfiguraciji terena in na ovirah, ki so marsikomu neznanka, saj v tej panogi tekme za slovensko državno prvenstvo na tleh Hrvaške ni bilo kar nekaj časa. Številni domači tekmovalci bodo brez dvoma zaostrili konkurenco, zato se bodo morali favoriti za najvišja mesta verjetno pošteno potruditi, da upravičijo sloves. V absolutni konkurenci bo največ oči uprtih v Alija Al Hiasata (AMD Lukovica), med mladinci pa bo največ pozornosti bržčas požel Lovro Setnikar (AMD Lukovica), ki se intenzivno pripravlja na prvo dirko evropskega prvenstva konec meseca v Italiji v Piazzatorreju. Pri ženskah bo v vlogi favoritinje Ines Pezić Pregrad (AMD Lukovica), a Martina Cvitković (MCK Jaska) ji bo na svojem terenu, ki ga pozna kot lastni žep, najbrž ne vse načine skušala odvzeti primat.

Dirkališče Raceland bodo zavzeli mini cestno hitrostni motociklisti

Po dobrem mesecu dni se bodo znova pomerili tudi voznice in vozniki v mini cestno hitrostnem motociklizmu. Na proga Raceland v Vrbini pri Krškem bodo v nedeljo, 12. maja 2024, drugo dirko sezone državnega prvenstva organizirali člani AMTK Koper. Na prvi dirki, ki je bila v Vrtojbi, so voznike pričakale nepričakovane visoke temperature zraka in asfalta, tudi tokrat pa bo se obeta "vroče" tekmovanje. Na 820 metrov dolgi stezi bodo drveli iz kroga v krog za točke državnega prvenstva v razredih skuter, minimoto 10, minimoto 14, minimoto open, supermoto, mini gp 10 in mini gp 12. Zmagovalci uvodne preizkušnje bodo skušali zadržati pridobljene pozicije, tekmeci pa pokazati, kako so dvignili raven treningov in formo ter jih prehiteti. Že v soboto bodo na sporedu prosti treningi, ki se bodo nadaljevali v nedeljo dopoldne. Po njih bodo na vrsti kvalifikacije, nato pa bo ob 13. uri in 30 minut šlo zares s prvo vožnjo v kategorijah minimoto 10 in minimoto 14.

Ključne besede


AMZSmotokrostrialdržavno prvenstvosvetovno prvenstvolicencaAMTK Kopermini cestno hitrostni motociklizemHMSRaceland

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

11

Priljubljenost članka

11

Shrani

Delite s prijatelji