Ivačič deseti, Grmek na začelju

Matic Ivačič in Anže Grmek sta z licencama AMZS zastopala slovenske barve na kvalifikacijskih dirkah za svetovno prvenstvo v speedwayu, ki sta bili na Slovaškem in v Italiji.

Matic Ivačič je v Žarnovici osvojil 10. mesto.
Matic Ivačič je v Žarnovici osvojil 10. mesto.

Sobota, 25. maja, je bila v Žarnovici na Slovaškem in Lonigu v Italiji v znamenju speedwaya, saj sta bila prizorišči dveh kvalifikacijskih preizkušenj za nastop v seriji Speedway Grand Prix oziroma svetovnem prvenstvu v letu 2025. Slovaške preizkušnje se je udeležil Matic Ivačič. Aktualni slovenski državni prvak v speedwayu je preizkušnjo začel obetavno, saj je v svojih prvih treh vožnjah osvojil pet točk in je ostajal v igri za prva štiri mesta, ki so vodila v naslednji kvalifikacijski krog. Zasedel je namreč tretje in dvakrat drugo mesto, kar mu je dvigovalo samozavest. A v trinajsti vožnji dneva se mu je nato, kljub odličnemu štartu, po katerem je prevzel vodstvo v prvem ovinku, v nadaljevanju vse podrlo in je v cilj pripeljal četrti, kar ga je predčasno eliminiralo iz želenega boja za prva štiri mesta. Zato je bila osemnajsta vožnja dneva za Ivačiča zgolj formalnost, a se je vseeno potrudil in osvojil tretje mesto. Skupno je zbral 6 točk, kar mu je na koncu prineslo 10. mesto. Na mestih od ena do štiri so se zvrstili Anders Thomsen (DAN), Patryk Dudek (POL), Brady Kurz (AVS) in Robert Lambert (VB), ki bodo v začetku oktobra vozili v Pardubicah na preizkušnji Speedway Grand Prix Challenge.

Tudi Grmeku ni uspelo

V Lonigu so tekmovali v večernem terminu, z licenco AMZS pa je Slovenijo zastopal Anže Grmek. Mladi Ljubljančan se v ostri in neizprosni mednarodni konkurenci ni najbolje znašel. Začel je z ničlo v drugi vožnji večera, nato pa se je v naslednjem nastopu popravil, saj je v cilj pripeljal tretji. A zatem žal do konca tekmovanja v preostalih svojih treh vožnjah ni več vknjižil točk. Z eno točko ob svojem imenu je na končni razpredelnici zasedel 15. mesto. Prva štiri mesta so zasedli Jan Kvech (ČEŠ), Daniel Bewley (VB), Jack Holder (AVS) in Michele Paco Castagna (ITA).

Anže Grmek je v Lonigu tekmovanje končal na 15. mestu. (Foto/Jože Lesjak)

 

Ključne besede


AMZSMatic Ivačičspeedwaysvetovno prvenstvoAnže Grmekkvalifikacijelicenca