Žagar petnajsti, Ivačič rezerva

Hrvaška je gostila uvodno preizkušnjo svetovnega prvenstva v speedwayu. Na progi Milenium v Donjem Kraljevcu je s povabilom organizatorja tekmoval Matej Žagar, Matic Ivačič pa je imel vlogo prve rezerve.

Matej Žagar (v modrem) je tretjič zapored vozil uvodno dirko SGP na Hrvaškem s povabilom organizatorja.
Matej Žagar (v modrem) je tretjič zapored vozil uvodno dirko SGP na Hrvaškem s povabilom organizatorja.

Prva dirka sezone najboljših voznikov speedwaya, ki se potegujejo za točke svetovnega prvenstva, je bila že tretje leto zapored na stezi Milenium v Donjem Kraljevcu, ki se nahaja blizu slovensko-hrvaške meje oziroma dobrih 20 kilometrov vzhodno od Čakovca. Z licencama AMZS sta bila na dirki tudi Matej Žagar, ki je vozil s povabilom organizatorja, Matic Ivačič pa je na priložnost za dokazovanje čakal v vlogi prve rezerve, a je žal ni dočakal.

Matic Ivačič je imel status prve rezerve na dirki.

Na ovalu smo bili priča atraktivnim vožnjam najboljših voznikov speedwaya na svetu, ki so pokazali cel kup imenitnih bojev za polfinalni vožnji ter borbi za veliki finale. Za Žagarja je bil to že tretji zaporedni nastop s povabilom organizatorja na Hrvaškem. Preizkušnjo je začel s tretjim mestom, v drugem nastopu pa je po dveh prekinitvah osvojil dve točki. Najprej je v prvem ovinku spektakularno padel Avstralec Jason Doyle in pri tem v ograjo odnesel še Britanca Taia Woffindna, nato pa je po ponovitvi v boju s Slovencem padel še Latvijec Andrejs Lebedevs. V prvih dveh serijah voženj se je najbolje znašel Britanec Robert Lambert, ki je dvakrat zmagal in poleg serijskega prvaka, Poljaka Bartosza Zmarzlika, upravičil vlogo favorita, ki jo je imel pred prvo dirko. Žagar se je z njima srečal v tretjem nastopu ter ponovno osvojil tretje mesto. V 16. vožnji je Ljubljančan štartal z zunanje pozicije in se kljub dobrem štartu ter napadom na mladega Britanca Dana Bewleya ni uspel prebiti med dobitnike točk.

Matej Žagar (z rdečo čelado) se je brezkompromisno spopadal s tekmeci na ovalu proge Milenium.

V zadnjem nastopu na dirki ni imel več možnosti za preboj med prvih osem mest, ki vodijo v polfinalne vožnje in je dirko končal pri skupno štirih osvojenih točkah na 15. mestu. Poleg Lamberta in Zmarzlika, ki sta imela po 11 točk je pred polfinalnima vožnjama najbolje kazalo Jacku Holderju, ki je zbral 12 točk in je prvi izbiral štartno pozicijo v polfinalu. Prvo polfinalno vožnjo sta dobila Avstralca Holder in Doyle, v drugi pa sta se v finale uvrstila še Zmarzlik in Šved Fredrik Lindgren. Holder je tudi v finalu najbolje štartal in pred rojakom Doylom dobil prvo dirko sezone tekmovanja Speedway Grand Prix v letu 2024. Brez stopničk je presenetljivo ostal Zmarzlik, ki ga je po napaki v prvem ovinku za tretje mesto prehitel Lindgren.

Matej Žagar (z rdečo čelado) je na koncu zasedel 15. mesto.

Na slovenskih prizoriščih se sezona nadaljuje s kvalifikacijsko dirko za evropsko prvenstvo v Krškem, ki bo že v soboto, 4. maja 2024. Barve AMZS bosta na ovalu stadiona Matije Gubca zastopala Matic Ivačič in Anže Grmek.

Ključne besede


Matej ŽagarAMZSMatic IvačičspeedwaySGPsvetovno prvenstvospeedway grand prixsvetovno prvenstvo v speedwayulicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

14

Priljubljenost članka

14

Shrani

Delite s prijatelji