Žagar in Škorja ostala v ozadju

Na uvodni dirki svetovnega prvenstva v speedwayu, ki je bila v soboto, 29. aprila, na Hrvaškem, sta slovenske barve zastopala Matej Žagar in Nick Škorja, ki pa tokrat žal nista bila v ospredju.


Stadion Millenium, ki se nahaja na Hrvaškem med krajema Goričan in Donji Kraljevec, je bil enako kot lani prizorišče prve dirke svetovnega prvenstva v speedwayu. Z licencama AMZS sta na njej vozila tudi Matej Žagar in Nick Škorja. Žagar je dobil povabilo organizatorja in je želel ponoviti lanski dosežek, ko je zasedel končno 6. mesto, Škorja pa je imel vlogo prve rezerve.

Matej Žagar (levo) je plenil veliko pozornosti.

Dež spremenil razmere na progi

Že na treningu je bil nahitrejši lanskoletni zmagovalec, Poljak Bartosz Zmarzlik, pred Britancem Taiem Woffindnom. Žagar je dosegel 8. čas in za dirko izbral štartno številko 7. Dirka se je začela s pošiljko dežja, ki je pošteno spremenil razmere na progi ter zamaknil štart za pol ure. Prvo vožnjo sezone je dobil Slovak Martin Vaculik, v drugi pa je Žagar zaostal za Avstralcem Maxom Frickom in favoritom Zmarzlikom. Ta je v naslednjem nastopu v 5. vožnji povozil štartno vrvico in priložnost na dirki je dobil tudi Škorja.

Težka pozicija, težka proga. Sploh na začetku so vsi imeli velike probleme, na koncu pa je bila proga vsakič boljša. Na žalost je vselej odločal štart in potem prvi ovinek,

je povedal Škorja, ki s štartne pozicije C ni uspel presenetiti in je ostal brez točk.

Nick Škorja (v sredini) je dobil priložnost za dokazovanje v 5. vožnji , a žal ni uspel presenetiti in si privoziti vsaj točko.

Na razmočeni progi je res odločal predvsem štart, ki v drugem in tretjem nastopu Žagarju iz zunanjih pozicij ni uspel in ostal je pri točki. Britanca Robert Lambert in Tai Woffinden sta po prvih 12 vožnjah zbrala vsak po 8 točk. V 13. vožnji je Žagar štartal z bolj ugodne notranje pozicije in je nato v cilju vknjižil 2 točki. S tremi točkami pred zadnjim nastopom ni bil več v boju za polfinalne vožnje in ponovitev lanskoletnega 6. mesta. Pri tem je ostalo tudi po njegovem zadnjem nastopu, ko je z bele štartne pozicije ostal brez točke in končal nastop na dirki na 16. mestu s 3 točkami. 

Razočaran sem predvsem nad štarti, ki mi dejansko ne gredo že celo kariero. V takšnih razmerah, kot so bile danes, so pa ti sploh izjemno pomembni. Sam sem kriv za vse, rezultata ni bilo takšnega, kot bi si želel. Naredil sem, kar sem lahko in to je bilo dovolj za tri točke. V dežju sem vedno dobro dirkal. Težke steze in težke razmere imam rad, tako da sem se veselil dirke, Veliko fantov je bilo nervoznih zaradi dežja, sam pa sem bil povsem sproščen. Ampak štart je bil danes tisti, ki je odločal,

je nastop ocenil Žagar. Kako težke razmere so bile, pove tudi podatek, da na celotni dirki med vožnjo ni bilo niti enega prehitevanja.

Veliko blata je bilo na stezi in v takšnih razmerah je res zelo težko voziti. Če nasprotnik pred teboj ne naredi napake, ne moreš prehiteti, ni variante. Prekratko traja, to je le minuta vožnje. To ni motokros, v katerem voziš pol ure in imaš čas. Tukaj je en, dva, tri in je konec,

je slikovito opisal dogajanje na dirki 18-kratni slovenski speedway šampion. V polfinalni vožnji so se uvrstili trije Britanci, poleg Lamberta in Woffindna, oba z 11 točkami, še Dan Bewley z 10 točkami, prav toliko jih je imel tudi Avstralec Jason Doyle. Slednji je pred Lambertom dobil prvo polfinalno vožnjo, iz druge pa sta se v finale uvrstila poljski as Zmarzlik in Šved Fredrik Lindgren. Poljak je za finalno vožnjo izbral modro štartno pozicijo in je gladko zmagal ter tudi letos napovedal boj za četrti naslov svetovnega prvaka. Na drugo stopničko se je uvrstil Lambert, tretji pa je bil Lindgren.

Zmagovalna trojica: Zmarzlik (na sredini), Lambert (levo) in Lindgren (desno).

Karavana Speedway Grand Prix se po dirki na Hrvaškem seli v Varšavo, kjer pa 13. maja ne bo dirkačev z licencami AMZS. Sicer pa v ponedeljek, 1. maja, ljubitelje speedwaya čaka druga dirka za državno prvenstvo mladincev v 250-kubičnem razredu. Gostil jo bo češki Plzen, za čim boljša mesta pa se bodo potegovali Sven Cerjak, Gregor Zorko in Tilen Bračko.

Ključne besede


Matej ŽagarAMZSNick Škorjaspeedwaysvetovno prvenstvosvetovno prvenstvo v speedwayulicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

20

Priljubljenost članka

20

Shrani

Delite s prijatelji