Državni prvak v speedwayu znova Ivačič

Strokovni svet za avto-moto šport pri AMZS je s Komisijo za speedway pojasnil situacijo v zvezi s četrto dirko letošnjega državnega prvenstva Slovenije v speedwayu, ki je bila načrtovana 29. oktobra 2022 in odpovedana tik pred zdajci. Za državno prvenstvo štejejo tri dirke, naslov državnega prvaka pa je ubranil Matic Ivačič.


Državno prvenstvo v speedwayu sta AMZS in MAMS (Madžarska motociklistične zveza) letos organizirali skupaj. Predvidene so bile štiri dirke, in sicer dve v Sloveniji ter dve na Madžarskem. Slovenski del so prireditelji na ovalih v Petišovcih in v Krškem na stadionu Matije Gubca izpeljali vzorno, problemov pa ni bilo niti s tretjo dirko oziroma prvo na Madžarskem, ki so jo izpeljali v Debrecenu v nedeljo, 23. oktobra. Zato pa se je močno zapletlo z zadnjo preizkušnjo, ki bi jo morali madžarski prireditelji organizirati v Nagyhalasu. 

Zadnja dirka državnega prvenstva v speedwayu je bila predvidena 29. oktobra, in sicer na Madžarskem (Nagyhalászu), organizirana pa bi bila s strani madžarskega organizatorja pod okriljem madžarske motociklistične zveze MAMS. V sredo, 26. oktobra, je Komisija za speedway obvestila, da je madžarski organizator odpovedal izvedbo dirke in da je dirko pripravljeno organizirati AMD Krško, in sicer v nedeljo, 30. oktobra, torej dan kasneje, kot je bila predvidena prvotna izvedba dirke na Madžarskem. Komisija za speedway se je s spremembo termina strinjala, vendar pa pri tem ni upoštevala, da ni prišlo le do spremembe lokacije, temveč tudi do spremembe datuma, kar pa za sodelujoče voznike lahko povzroči težave, če imajo vnaprej predvidene druge aktivnosti. Strokovni svet za avto-moto šport pri AMZS je bil s strani pravnega zastopnika enega od voznikov opozorjen na spoštovanje lastnih aktov o organizaciji dirk. Zato je sprejel odločitev, da izvedba dirke v predlaganem spremenjenem terminu ni sprejemljiva, saj bi v primeru odsotnosti katerega izmed voznikov, ki ta dan ne bi mogel nastopiti, to lahko odločilno vplivalo na razplet državnega prvenstva, kar ne bi bilo korektno. Še posebej ne zato, ker je bila sprememba javljena šele tri dni pred predvidenim datumom zadnje dirke. Društvu, ki je izkazalo interes za izvedbo dirke dan kasneje od prvotno predvidenega termina, je bila ponujena tudi možnost, da dirko izvede kasneje, upoštevajoč ustrezno časovno obdobje, da se vozniki lahko pripravijo za nastop na dirki (prilagodijo svoje prej predvidene obveznosti), kar pa društvo ni sprejelo,

je pojasnil Tomaž Trajbarič, predsednik Strokovnega sveta za avto-moto šport. To pomeni, da za naslov državnega prvaka v članski in mladinski kategoriji v letu 2022 štejejo samo tri dirke. Med člani je tako naslov državnega prvaka ubranil Matic Ivačič (ŠD ST Lendava), ki je zbral 56 točk, drugi je Nick Škorja (AMD Krško) z dvema točkama manj, tretji pa Anže Grmek (AMTK Ljubljana), ki je vknjižil 52 točk. Grmek si je na ta način privozil tudi naslov državnega prvaka Slovenije med mladinci, drugi pa je Miran Praznik (AMD Krško). V državnem prvenstvu društev so naslov prvaka osvojili člani AMD Krško, na drugem mestu je ŠD ST Lendava, tretje mesto pa so zasedli člani AMTK Ljubljana.

Ključne besede


AMZSNick ŠkorjaMatic Ivačičdržavno prvenstvospeedwaydržavno prvenstvo v speedwayuStrokovni svet za avto-moto športAnže GrmeklicencaTomaž TrajbaričMiran Praznik

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

18

Priljubljenost članka

18

Shrani

Delite s prijatelji