Gajser v Nemčiji drugi, a znova ob rdečo številko

Najboljši motokrosisti sveta so se osmič letos pomerili za točke svetovnega prvenstva v motokrosu. Preizkušnja za Veliko nagrado Nemčije se je odvijala v Teutschenthalu.

Tim Gajser na progi Talkessel na dirki za VN Nemčije.
Tim Gajser na progi Talkessel na dirki za VN Nemčije.

Osma dirka svetovnega prvenstva v motokrosu je potekala na progi Talkessel. V razredu MXGP sta slovenske barve z licenco AMZS zastopala Tim Gajser in Jan Pancar. Na zelo selektivni stezi se je Pancar v vožnji na čas nesrečno poškodoval. Vseeno je stisnil zobe in nato odpeljal kvalifikacijsko vožnjo, v kateri je kljub bolečinam pripeljal v cilj, zasedel pa je 23. mesto. Zmago v kvalifikacijah je vknjižil Gajser, kar je bil lep obet za nedeljski vožnji in s tem nove točke za skupno razvrstitev razreda MXGP.

Zelo sem vesel in zadovoljen s kvalifikacijsko dirko. Razmere za vožnjo niso bile lahke, saj jih je dodatno otežil dež. Nadejam se, da bom podobno vozil tudi naprej ter da bom blizu vrha in tako zadržal rdečo številko vodilnega v skupnem seštevku,

je nasmejan po koncu sobotnega dne pripovedoval slovenski motokros šampion. Prva nedeljska vožnja se mu nato ni posrečila. Na enem od skokov je pristal zelo na trdo in to se je poznalo na njegovih rokah, saj mu je zategnilo mišice. V lovu na Jorgeja Prada, ki je bil tokrat izvrsten, je v nadaljevanju zdrsnil celo na 5. mesto, a se je nato zbral ter v cilj pripeljal tretji. Pancarju se je poznalo, da ni stoodstotno nared, saj so ga ovirale bolečine, čeprav je tekmoval s pomočjo protibolečinskih tablet. Za nameček je imel tudi težave z rokama, podobno kot Gajser. V cilj je prišel na 22. mestu.

Po nemški preizkušnji je Gajser rdečo številko vodilnega v razredu MXGP predal Jorgeju Pradu.

V drugi vožnji so bili na določenih delih proge znova zelo globoki in nevarni kanali, ki so jih sem ter tja dopolnjevale še nepredvidljive luknje. Zato je bilo potrebno vnovič voziti sila zbrano in previdno, a hkrati tudi napadalno in agresivno, kjer je to steza dopuščala. Veliko mest za prehitevanje ni bilo, zato je bil zelo pomemben dober štart. Gajser se je po štartni ravnini zapodil povsem z notranje proge in se po nekaj zavojih prebil na tretje mesto, na katerem je nato vozil vse do 12. kroga, v katerem je prehitel Jeffreya Herlingsa in se v cilj pripeljal drugi. Znova je bil najboljši Prado, ki je z maksimalnim izkupičkom zmagal na dirki ter tudi prevzel rdečo številko vodilnega v skupnem seštevku od Gajserja. Slovenski motokros as je na dirki zasedel 2. mesto, skupno pa za Pradom zaostaja dve točki. Pancar je v drugo odpeljal zelo dobro in je odmislil bolečine, ki so ga spremljale zaradi poškodbe. Dolgo časa se mu je nasmihala celo deseterica, nato pa se mu je v predzadnjem krogu snela veriga, ki mu je razblinila upe na novo imenitno uvrstitev, in je v cilj pripeljal na 16. mestu. Skupno na dirki je zasedel 20. mesto, . V skupnem seštevku ima zdaj 84 točk, kar ga uvršča na 14. mesto.

Deveta od skupno dvajsetih načrtovanih preizkušenj svetovnega prvenstva v motokrosu bo v nedeljo, 9. junija 2024. To bo dirka za VN Latvije v Kegumsu.

Peklaj vozil za evropsko prvenstvo

V okviru spremljevalnega programa so se odvijale tudi druge dirke. Na preizkušnji evropskega prvenstva v razredu EMX 250 se je znova preizkusil tudi Jaka Peklaj. Mladi up slovenskega motokrosa je imel zahtevno delo, saj se je moral na dirko prebiti skozi vselej sila nepredvidljive kvalifikacije, ki pa jih je opravil solidno, saj je zasedel 30. mesto. Čakali sta ga dve težki vožnji za točke evropskega prvenstva, v katerih je skušal na zahtevni progi pokazati čim več. Prvo vožnjo je osvojil 28. mesto, v drugi pa je ciljno črto prečkal še tri mesta višje in je zasedel 25. mesto. Skupno na dirki je Peklaju pripadlo 28. mesto in si je spet nabral nekaj zelo dragocenih izkušenj, ki jih bo lahko v nadaljevanju sezone s pridom izkoristil.

REZULTATI

MXGP

Kvalifikacije: 1. Tim Gajser (SLO), 2. Jorge Prado (ŠPA), 3. Romain Febvre (FRA), … 26. Jan Pancar (SLO), …

1. vožnja: 1. Jorge Prado (ŠPA), 2. Jeffrey Herlings (NIZ), 3. Tim Gajser (SLO), .… 22. Jan Pancar (SLO), …

2. vožnja:. 1. Jorge Prado (ŠPA), 2. Tim Gajser (SLO), 3. Jeffrey Herlings (NIZ), ... 16. Jan Pancar (SLO), ...

Skupno VN Nemčije: 1. Jorge Prado (ŠPA) 50, 2. Tim Gajser (SLO) 42, 3. Jeffrey Herlings (NIZ) 42, .… 20. Jan Pancar (SLO) 5, …

Skupno SP (8/20): 1. Jorge Prado (ŠPA) 402, 2. Tim Gajser (SLO) 400, 3. Jeffrey Herlings (NIZ) 336, 4. Romain Febvre (FRA) 327, … 14. Jan Pancar (SLO) 84, ...

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan PancarJaka Peklajevropsko prvenstvosvetovno prvenstvosvetovno prvenstvo v motokrosulicencaEMX250