Še druga dirka v Indoneziji za Gajserja in Pancarja

Konec tedna bodo vozniki z licencami AMZS tekmovali na dirkah svetovnega prvenstva v motokrosu, v kvalifikacijah evropskega prvenstva v speedwayu 250 in regionalnega prvenstva ter evropskega pokala cestno hitrostnih motociklistov.

Tim Gajser (243) med prvo preizkušnjo v Indoneziji.
Tim Gajser (243) med prvo preizkušnjo v Indoneziji.

Lombok v Indoneziji bo v nedeljo zjutraj po evropskem času prizorišče dvanajste dirke sezone svetovnega prvenstva v motokrosu. Vnovič bosta slovenske barve z licenco AMZS v močno okrnjeni konkurenci branila Tim Gajser in Jan Pancar. Gajser, trenutno vodilni v skupnem seštevku razreda MXGP, je na prvi preizkušnji na progi Selaparang preteklo nedeljo zaostal za željami, načrti in pričakovanji. Brez dvoma je s svojo ekipo dobro analiziral dirko in vse, kar se je dogajalo na njej, zato je verjeti, da tokrat podobnih napak, kot so se mu primerile na prvi dirki, ne bo. 

Dve dirki ena za drugo na eni progi v Indoneziji je za vse izkušnja, ki je v tej sezoni drugačna od vseh drugih. Pet dni premora in treningov brez vožnje z motokros motociklom se sliši čudno, ampak to je priložnost popraviti druge stvari, da bom spet nared za dirkanje, kot si želim. Vem, da bodo nekoliko spremenili stezo, zato ne vem natančno, kaj me čaka. Vsekakor pa si želim dobrih voženj in potrudil se bom, da bom to uresničil,

je dobro razpoložen povedal slovenski motokros šampion, ki ima pred drugouvrščenim v skupnem seštevku Jorgejem Pradom 22 točk prednosti, iz ozadja pa se počasi, a zanesljivo približuje tudi vselej nevarni Jeffrey Herlings, ki za Gajserjem zaostaja 58 točk. Tudi Pancar je na prvi indonezijski dirki glede na okrnjeno konkurenco verjetno pričakoval več. Imel pa je tudi nekaj zoprnih težav med prvo vožnjo, saj so se mu že v prvem krogu nenadoma razrahljale hlače, kar ga je pošteno oviralo. Vsekakor je sposoben več od prikazanega in zdaj bo imel priložnost popraviti skupno deseto mesto ter dvigniti letvico dosežkov in spet opozoriti nase.

Gajser bo branil 22 točk prednosti v skupnem seštevku pred drugouvrščenim Jorgejem Pradom.

Prva vožnja dirke za VN Lomboka v razredu MXGP bo v nedeljo, 7. julija 2024, ob 7.15, druga pa se bo nato začela ob 10.10.

Cerjak, Zorko in Bračko v Debrecenu

Mladi slovenski speedwayisti, ki tekmujejo z motorji s prostornino do 250 kubičnih centimetrov, bodo na delu v Debrecenu na Madžarskem. Čakata jih namreč dve kvalifikacijski preizkušnji evropskega prvenstva. V prvi skupini bosta Slovenijo zastopala Sven Cerjak, ki je prejšnji teden zasedel zelo dobro peto mesto v finalu prvenstva serije Speedway Grand Prix 3 oziroma svetovnega prvenstva mlajših mladincev, ter Gregor Zorko, v drugi skupini pa se bo za preboj med šestnajsterico finalistov trudi Tilen Bračko. Slovenska trojica se na preizkušnjo odpravlja s pozitivnimi občutki, fantje pa vsi po vrsti želijo pokazati, kaj znajo in zmorejo. Še posebej Cerjak je v letošnji sezoni v izvrstni formi in brez dvoma kandidat za visoko uvrstitev ter zanesljiv preboj v finale. Ta bo že v nedeljo, 7. julija, prav tako na ovalu v Debrecenu.

Sven Cerjak (skrajno levo) je v odlični formi, ki jo je nazadnje potrdil s 5. mestom v finalu serije SGP3 v Gorzowu na Poljskem. (Foto/Arhiv AMZS)

Dirke Alpe Adria tudi za točke evropskega pokala v Brnu

Cestno hitrostni motociklisti z licencami AMZS bodo nastopali na Češkem. Dirkališče v Brnu bo namreč prizorišče tretje preizkušnje tekmovanja Alpe Adria, v katerem nekateri razredi štejejo tudi za točke evropskega pokala. Kot je v navadi, bodo izpeljali dve dirki za točke. Po prvih dveh terminih, ki sta bili sredi maja na Grobniku na Hrvaškem in sredi junija na Pannonia Ringu na Madžarskem, je v razredu Superstock 1000 Cup v najboljšem položaju Marko Jerman. Nazadnje so na madžarski preizkušnji v svojih razredih ob Jermanu tekmovali še Marko Bolko, Aleš Brzin, Enej Logar, Domen Lipnik in Enej Kantar Božič. Kdo bo tokrat zastopal slovenske barve v zahtevni mednarodni cestno hitrostni motociklistični druščini, pa bo jasno na dan prvega prostega treninga, ki bo v petek, 5. julija. Tekmovanje se bo sicer končalo v nedeljo, 7. julija.

Ključne besede


AMZSmotokrosspeedwaycestno hitrostni motociklizemevropsko prvenstvosvetovno prvenstvosvetovno prvenstvo v motokrosulicencaAlpe Adria Motorcycle Unionspeedway 250