Na prvi dirki v Indoneziji Gajser četrti, Pancar deseti

Enajsta dirka svetovnega prvenstva v motokrosu je bila preizkušnja za Veliko nagrado West Nusa Tenggare v Indoneziji, kjer sta Slovenijo z licencama AMZS zastopala Tim Gajser in Jan Pancar.

Tim Gajserju se prva od dveh indonezijskih dirk svetovnega prvenstva v motokrosu letos ni izšla po željah in načrtih, a vseeno ostaja vodilni v skupnem seštevku razreda MXGP.
Tim Gajserju se prva od dveh indonezijskih dirk svetovnega prvenstva v motokrosu letos ni izšla po željah in načrtih, a vseeno ostaja vodilni v skupnem seštevku razreda MXGP.

S prvo od sicer dveh načrtovanih dirk v Indoneziji se je svetovno prvenstvo v motokrosu prevesilo v drugo polovico sezone. Preizkušnja za VN West Nusa Tenggare je bila sila zahtevna in izčrpljujoča, saj so temperature krepko presegale 30 stopnij Celzija, voznikom pa je energijo pila tudi visoka vlažnost. Slovenske barve v razredu MXGP, v katerem je bilo tokrat na seznamu le osemnajsterica, sta branila Tim Gajser in Jan Pancar. Kvalifikacije so se iztekle z zmago Jeffreya Herlingsa, Gajser pa je zasedel tretje mesto za Jorgejem Pradom.

Uspel mi je dober štart in prvih nekaj krogov sem vodil, nato pa sem izgubil ritem, kar me je stalo dveh mest. Ampak čutil sem, da je bolje, da ostanem miren in imam stvari na progi pod kontrolo, kot pa da tvegam ter se borim s skritimi luknjami in nizko ležečim soncem, ki je bilo moteče. Tudi s tretjim mestom sem zadovoljen in se že veselim nedeljskih voženj,

je v soboto po prihodu v cilj umirjeno in preudarno pripovedoval Gajser. Pancar je osvojil izvrstno osmo mesto ter si je prvič privozil tudi točke, in sicer tri, tudi v kvalifikacijski vožnji.

Sonce in vročina

Proga Selaparang v Lomboku je dokaj ozka in na njej ni veliko prostora za prehitevanje, zato so bili štarti znova sila pomembni. Na štartu prve vožnje je bila le šestnajsterica voznikov. Gajser je prvo merilno točko prepeljal na tretjem mestu in nato na zahtevni podlagi, ki je bila mehka, a s precej nevidnimi pastmi, vozil v svojem ritmu ter čakal na priložnost za prehitevanje Herlingsa in Prada, ki sta bila pred njim. Nizozemec in Španec nista popuščala ter sta se v cilj pripeljala na prvih dveh mestih, Gajser pa je bil tretji. Pancarju se štart ni posrečil po željah. Kar nekaj časa je vozil na trinajstem mestu, a je nato v finišu dvignil ritem dirkanja ter je ciljno črto prečkal na 12. mestu. 

Razmere za vožnjo niso lahke, ker je resnično zelo vroče, ampak za vse je enako. Morda na začetku nisem bil dovolj agresiven in bom to skušal popraviti v drugi vožnji. Progo so močno polili z vodo, zato bo verjetno zelo spolzka, kar pomeni, da bo štart bržčas sila pomemben. Svoje zna prispevati tokrat še sonce, ki je pod takšnim kotom, da ustvarja sence in ponekod ne vidiš dobro robov linij na stezi, kar je zoprno pri zaletih na skokih in potem na pristankih,

je pred začetkom druge vožnje povedal Gajser.

Smola Gajserja v drugi vožnji

Drugo vožnjo po umetno narejeni progi, ki poteka po opuščeni stezi nekdanjega letališča Selaparang, je Gajser začel podobno kot prvo. Vnovič je bil tretji na prvi merilni točki, pred njim pa sta bila le Herlings in Prado. Španca je po drobni napaki, zaradi katere je zapeljal izven proge, prehitel še sredi prvega kroga, Herlings pa je deloval zelo suvereno na prvem mestu. Vendar v četrtem krogu je Nizozemec storil napako in Gajserju se je ponudilo prvo mesto. Žal je slovenski motokros šampion nato v šestem krogu s sprednjim kolesom ob napadu Prada v ovinku zadel njegov motocikel in padel. K sreči se je hitro pobral in nadaljeval na drugem mestu, v nadaljevanju pa ga je v osmem krogu prehitel še Herlings. V devetem krogu je bil Gajser spet na tleh in je zato zdrsnil na peto mesto, na katerem je tudi pripeljal v cilj. Zmago na dirki si je privozil Prado, Gajser pa je bil skupno četrti. Pancar je v drugi vožnji popravil rezultat iz prve. V cilj je pripeljal na devetem mestu in je skupno zasedel deseto mesto, v skupnem seštevku pa se nahaja na 15. mestu.

Dvanajsta od skupno dvajsetih načrtovanih preizkušenj svetovnega prvenstva v motokrosu bo v nedeljo, 7. julija 2024. To bo dirka za VN Lomboka na progi Selaparang v Lomboku v Indoneziji.

REZULTATI

MXGP

Kvalifikacije: 1. Jeffrey Herlings (NIZ), 2. Jorge Prado (ŠPA), 3. Tim Gajser (SLO), … 8. Jan Pancar (SLO), …

1. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (NIZ), 2. Jorge Prado (ŠPA), 3. Tim Gajser (SLO), … 12. Jan Pancar (SLO), …

2. vožnja:. 1. Jorge Prado (ŠPA), 2. Jeffrey Herlings (NIZ), 3. Jeremy Seewer (ŠVI), ... 5. Tim Gajser (SLO), ... 9. Jan Pancar (SLO), ...

Skupno VN West Nusa Tenggare: 1. Jorge Prado (ŠPA) 47, 2. Jeffrey Herlings (NIZ) 47, 3. Calvin Vlaanderen (NIZ) 36, 4. Tim Gajser (SLO) 36, … 10. Jan Pancar (SLO) 21, …

Skupno SP (11/20):  1. Tim Gajser (SLO) 555, 2. Jorge Prado (ŠPA) 533, 3. Jeffrey Herlings (NIZ) 497, 4. Calvin Vlaanderen (NIZ) 381, 5. Jeremy Seewer (ŠVI) 374, … 15. Jan Pancar (SLO) 140, ...

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan Pancarsvetovno prvenstvosvetovno prvenstvo v motokrosulicenca