Gajser vnovič prevzel rdečo številko Pradu

Deveta dirka svetovnega prvenstva v motokrosu je bila v Kegumsu. Na Veliki nagradi Latvije sta v razredu MXGP vozila Tim Gajser in Jan Pancar.

Tim Gajser (243) je bil v Kegumsu boljši od Jorgeja Prada (1) in bo na naslednji dirki spet lastnik rdeče številke vodilnega v skupnem seštevku razreda MXGP.
Tim Gajser (243) je bil v Kegumsu boljši od Jorgeja Prada (1) in bo na naslednji dirki spet lastnik rdeče številke vodilnega v skupnem seštevku razreda MXGP.

Svetovno prvenstvo v motokrosu se počasi, a zanesljivo približuje polovici sezone. Na VN Latvije v Kegumsu je bila na sporedu deveta preizkušnja sezone, na njej pa sta z licencama AMZS v razredu MXGP tekmovala Tim Gajser in Jan Pancar. Oba slovenska voznika sta z različnim uspehom opravila kvalifikacijsko vožnjo. Gajser je na njej dominiral od štarta do cilje ter se je veselil zmage, ki je bila lep obet pred nedeljskima vožnjama, Pancar pa je osvojil 21. mesto in z izidom zagotovo ni bil pretirano zadovoljen. A mehka proga Zelta Zirgs mu ni posebej pri srcu, vseeno pa se je nato v nedeljo potrudil in iz sebe ter motorja iztisnil vse, kar je lahko. Prvo vožnjo je zaznamovalo blato na progi, saj jo je pošteno namočil dež. V zahtevnih pogojih se Gajserju štart ni posrečil po načrtih, a se je hitro zbral in že pred koncem prvega kroga prehitel najhujšega tekmeca Jorgeja Prada ter se pognal v lov na Jeffreya Herlingsa. Nizozemec je vozil zelo osredotočeno in ni dovolil presenečenja ter je prvi prečkal ciljno črto pred Gajserjem, Prado pa je močno zaostal in osvojil 7. mesto. Pancar je štartal zadržano in se v težkih pogojih ni znašel. Vozil je v ozadju ter se boril z izjemno zahtevno podlago in tekmeci. S preudarno, a borbeno vožnjo je v cilj pripeljal na 18. mestu ter vknjižil tri nove točke za svetovno prvenstvo.

Gajser v Maggioro odhaja z rdečo številko

V drugo je Gajser štartal podobno kot v prvo. Prado je bil uspešnejši, slovenski motokros šampion pa ga je lovil. Vreme se je popravilo, posijalo je sonce in progo je malce posušil tudi veter, toda steza je bila na določenih mestih še vedno spolzka in ni dovoljevala pretirano sproščene vožnje. Gajser je kar nekaj časa vztrajno vozil za Pradom, a Španec je zdržal in se prvi pripeljal v cilj. Dirko je dobil Herlings, pred Gajserjem in Pradom. V skupnem seštevku je rdečo številko vnovič prevzel Gajser, ki ima pred Pradom štiri točke prednosti. Tudi Pancar je drugo vožnjo začel podobno kot prvo, potem pa preudarno doziral ritem in zviševal tempo ter imenitno odpeljal v finišu preizkušnje, kar mu je prineslo v cilju 14. mesto. Na dirki je osvojil 14. mesto, v skupnem seštevku pa ima 94 točk in se zdaj nahaja na 15. mestu.

Deseta od skupno dvajsetih načrtovanih preizkušenj svetovnega prvenstva v motokrosu bo v nedeljo, 16. junija 2024. To bo dirka za VN Italije v Maggiori.

REZULTATI

MXGP

Kvalifikacije: 1. Tim Gajser (SLO), 2. Jorge Prado (ŠPA), 3. Glenn Coldenhoff (NIZ), … 21. Jan Pancar (SLO), …

1. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (NIZ), 2. Tim Gajser (SLO), 3. Glenn Coldenhoff (NIZ), … 19. Jan Pancar (SLO), …

2. vožnja:. 1. Jorge Prado (ŠPA), 2. Tim Gajser (SLO), 3. Jeffrey Herlings (NIZ), ... 19. Jan Pancar (SLO), ...

Skupno VN Latvije: 1. Jeffrey Herlings (NIZ) 45, 2. Tim Gajser (SLO) 44, 3. Jorge Prado (ŠPA) 39, … 14. Jan Pancar (SLO) 10, …

Skupno SP (9/20):  1. Tim Gajser (SLO) 454, 2. Jorge Prado (ŠPA) 450,3. Jeffrey Herlings (NIZ) 386, 4. Romain Febvre (FRA) 327, … 15. Jan Pancar (SLO) 94, ...

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan Pancarsvetovno prvenstvosvetovno prvenstvo v motokrosulicenca