Pet Slovencev na mednarodni motošportni sceni

Konec tedna bo znova zelo pester in razgiban z motošportnimi dogodki. Kar pet slovenskih voznikov bo dejavnih na treh različnih koncih Evrope v treh različnih motošportnih panogah.

Gal Hauptman (50) se bo znova preizkušal v močni mednarodni konkurenci svetovnega prvenstva v enduru razreda Junior 1. (Foto/Arhiv AMZS)
Gal Hauptman (50) se bo znova preizkušal v močni mednarodni konkurenci svetovnega prvenstva v enduru razreda Junior 1. (Foto/Arhiv AMZS)

Gelnice na Slovaškem bodo od petka, 12. julija, do nedelje, 14. julija, prizorišče preizkušnje svetovnega prvenstva v enduru, kjer se bo v razredu Junior 1 znova preizkusil Gal Hauptman. Še ne 20-letni član AMD Šentvid pri Stični je na prejšnji dirki v Italiji debitiral na tej ravni tekmovanja in pustil dober vtis z dvema enajstima mestoma. Zdaj je začetna trema mimo in zanesljivo bo lahko bistveno bolj sproščeno užival na zahtevnih etapah, ki ga čakajo na poti do cilja z željo, da bi imel na poti čim manj težav ter ta bi se izognil morebitnim tehničnim zapletom, ki na takšnih težkih dirkah velikokrat delajo nerealno razliko med tekmovalci.

Gal Hauptman med menjavo pnevmatike na preizkušnji v Bettoli v Italiji.

Trije motokrosisti na Nizozemskem

Nizozemski Heerde bo od petka, 12. julija, do nedelje, 14. julija, gostil mladinsko svetovno prvenstvo v motokrosu za mlade voznike z motorji s prostornino do 85 in 125 kubičnih centimetrov. Slovenija bo imela na prizorišču tri motokrosiste, ki se bodo skušali povzpeti čim višje. V šibkejšem razredu bo slovenske barve zastopal Alex Novak. Mladi član AMD Brežice ima za seboj že nekaj odmevnih rezultatov iz nižje 65 kubične kategorije. Letos vozi v višjem razredu, kjer še ni tako suveren, a se iz dirke v dirko popravlja in pridno nabira izkušnje.

Alex Novak (397) v skoku na dirki državnega prvenstva Slovenije v Mačkovcih.

V močnejšem razredu bosta tekmovala Gal Geršak in Lukas Osek. Oba sta na dirkah domačega državnega prvenstva pokazala dobro formo in če jo bosta uspela prenesti tudi na mednarodno sceno, potem dober rezultat ne bi smel izostati.

Gal Geršak (5) v zraku na dirki državnega prvenstva v Mačkovcih, kjer je zasedel 3. mesto v razredu MX 125.

Jelenc v Franciji

Prvič v karieri se bo v mednarodni konkurenci na tujem znašel tudi Nace Jelenc, ki bo vozil na dirki evropskega prvenstva v mini enduru v Monteilsu v Franciji, ki bo potekala v soboto, 13. julija, in nedeljo, 14. julija. 16-letni član AMD Radovljica se podaja v nezano, čaka pa ga zelo zahteven preizkus vzdržljivosti, fizične pripravljenosti ter zmogljivosti v kategoriji Mini 125, v kateri bo nastopilo 30 tekmovalcev. Za Jelenca, ki je v tej sezoni kilometrino na motorju uspešno nabiral tudi na motokros dirkah za državno prvenstvo v razredu MX 125, bodo dragocene tudi nove izkušnje, ki jih bo lahko s pridom izkoristil v prihodnje.

Nace Jelenc pred enim od treningov.

Ključne besede


AMZSmotokrosenduroevropsko prvenstvosvetovno prvenstvoGal HauptmanLukas OsekGal GeršaklicencaAlex NovakNace Jelencmini enduro